Κόβουν οι τιμές το κάπνισμα στους Άγγλους – ατυποποίητες κιτς συσκευασίες

Ανατίμηση της τιμής των τσιγάρων στην αγορά της Αγγλίας εφάρμοσε ο υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ με τον προϋπολογισμό του 2022 μετά από την σταθερή τιμή που ελαττώθηκε μέσα στο 2021 στις 9 λίρες τουλάχιστον ισοδυναμώντας με 10 ευρώ.

Η τιμή που κόστιζε το «φτηνότερο» τσιγάρο το 2021 ανατιμήθηκε προσωρινά στις 9,95 λίρες αλλά σύντομα κατέβηκε στο αρχικό έως και χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 ακριβώς με τον προϋπολογισμό του 2021 που ανήγγειλε ο Ρίσι Σουνάκ το περασμένο φθινόπωρο.

Για την φετινή χρονιά η οικονομία που διατελέστηκε οπισθοδρόμησε με την ανατίμηση του 2% συν τον δείκτη πληθωρισμού ο οποίος κυμαίνεται στο 4,9% φέρνοντας αυτό που κόστιζε 9 στις 9,80 λίρες και εκείνα τα πακέτα που κόστιζαν λίγο πάνω από εννέα να κοστίζουν πάνω από δέκα στερλίνες μετατρέποντας και επαναφέροντας τον προηγούμενο ρόλο του πωλητή μικρής λιανικής σε ταμία χρυσοχοείου με καλυμμένα τα προϊόντα που διαπραγματεύεται από το παραπέτασμα των ραφιών όπου τοποθετούνται χωρίς τυποποιημένη συσκευασία.

Ας μην αναφερθούμε στο ανισόλογο γεγονός των τσιγάρων ατυχώς από τα μισά τα οποία κοστίζουν μεταξύ 13 και 13,90 λιρών όπου οι υπεραγορές διαθέτουν χαμηλότερες τιμές με ελάχιστο τις 9,25 στερλίνες. Η μορφή των ανατιμήσεων που αποφασίστηκε και σταθεροποιήθηκε από την εκτύλιξη και εφαρμογή της αντικαπνιστικής αντιμετώπισης του κράτους ακολουθεί το σχήμα του δείκτη πληθωρισμού ο οποίος κυμαίνεται στο 4,9% συν το 2%.

Αλλά και στην Ιρλανδία τα καπνικά προϊόντα ανατιμήθηκαν λιγότερο κατά 50 λεπτά του Ευρώ. Σχετικά με την ανατίμηση μέσου όρου των 14 € ο πρόεδρος της υποδιαίρεσης Ιρλανδίας της Βρετανικής ένωσης καπνιστών Forest Τζων Μάλλον δήλωσε ότι «Αυτή είναι μια ακόμη επίθεση κατά των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους είναι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, μετά από ένα αγχωτικό 18μηνο κατά το οποίο πολλοί μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους ή να έχουν εξαθλιωθεί με άλλους τρόπους. Μια αύξηση κατά 50 λεπτά στο κόστος των τσιγάρων μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά με τις ετήσιες αυξήσεις του φόρου καπνού, η τιμή του καπνού έχει εκτοξευθεί σε τιμωρητικά επίπεδα, αναγκάζοντας πολλούς καπνιστές να αγοράζουν καπνό στην άναρχη μαύρη αγορά. Το κάπνισμα είναι μια νόμιμη συνήθεια και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να κάνει έφοδο στο πορτοφόλι των καπνιστών κάθε χρόνο χωρίς να ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή τους.».

Σχετικά με προτάσεις να ανέλθει το κατώτατο ηλικιακό όριο για την αγορά καπνού και τσιγάρων στα 21 έτη ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι «Αν μπορείς να κάνεις σεξ στα 16 σου, να πας στρατό και να οδηγείς αυτοκίνητο στα 17, θα πρέπει να σου επιτρέπεται να αγοράζεις καπνό στα 18. Στα μάτια του νόμου, είσαι ενήλικας στα 18. Το να συμπεριφέρεσαι στους νεαρούς ενήλικες σαν παιδιά προσβάλλει τη νοημοσύνη τους. Σίγουρα δεν χρειάζεται να είσαι 21 για να ξέρεις ότι το κάπνισμα είναι δυνητικά επιβλαβές. Είναι τυμπανισμένο σε κάθε παιδί από μικρή ηλικία. Η παράνομη πώληση καπνού σε οποιονδήποτε κάτω των 21 ετών δεν θα εμποδίσει τους νέους να καπνίζουν. Απλώς θα οδηγήσει τον καπνό υπόγεια, παρακάμπτοντας τους νόμιμους λιανοπωλητές και εμπλουτίζοντας εγκληματίες που δεν θα σταματήσουν να ζητούν απόδειξη ηλικίας. Από το να προστατεύει τους νεότερους καταναλωτές, θα εκθέσει πολλούς περισσότερους σε παράνομο και πλαστό καπνό, άγνωστης προέλευσης. Για κάποιους μπορεί ακόμη και να κάνει το κάπνισμα ξανά στιλάτο.».

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...