Η Μάλτα πρώτη χώρα της Ε.Ε. που νομιμοποιεί την κάνναβη – επερχόμενο δημοψήφισμα το 2022 στην Ιταλία

Το Ματλέζικο κοινοβούλιο ενέκρινε με 36 ψήφους υπέρ και 27 κατά την αποποινικοποίηση της κάνναβης για οικιακή καλλιέργεια και κατοχή. Το όριο κατοχής κάνναβης της Μάλτας καθορίζεται στα 7 γραμμάρια και τα 4 δενδρύλλια για την καλλιέργεια και απαγορεύεται η έκθεσή της σε ανηλίκους και η δημόσια χρήση.

Η διάθεση των σπόρων και των φύλλων θα γίνεται μέσω ενώσεων στις οποίες υπάρχει μοναδικό δικαίωμα συμμετοχής κάθε πολίτη. Η δημόσια χρήση κάνναβης θα τιμωρείται με πρόστιμο €235 και η έκθεσή της σε ανήλικους θα τιμωρείται με €500 πρόστιμο. Η υπέρβαση του ορίου κατοχής των 7 γραμμαρίων θα τιμωρείται με πρόστιμο €100 και αν είναι άνω των 28 με υπόλογη φυλάκιση του νόμου.

Η Μαλτέζικη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο του εθνικιστικού κόμματος τάσσεται ενάντια στην επικράτηση του νομοσχεδίου και οι αντίπαλοί του προτρέπουν τον πρόεδρο να μην το επικυρώσει υπογράφοντας τον νόμο. Ο υπουργός ισότητας της Μάλτας χαρακτήρισε ιστορική την επικράτηση του νομοσχεδίου που θα καταβάλλει την ποινικοποίηση των περιστασιακών χρηστών κάνναβης και θα εξαρθρώσει το παράνομό της εμπόριο και το οργανωμένο έγκλημα.

Η Μάλτα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση της κάνναβης και η Ελβετία και η Γερμανία και το Λουξεμβούργο που συνορεύει με την Ολλανδία όπου η χρήση γίνεται ανεκτή σε ειδικές περιστάσεις έχουν δρομολογήσει παρόμοια σχέδια για το μέλλον ενώ θα εκπονηθεί δημοψήφισμα στην Ιταλία πάνω στην αποδοχή της κάνναβης. Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους το 2022 έχοντας συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές πολιτών υποστηρίζοντας την διενέργειά του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 57% των Ιταλών επίκειται να υποστηρίξουν την αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση της κάνναβης στην χώρα τους όπου η αγορά της αξίζει € 8 δισεκατομμύρια και τα έσοδα από τους φόρους του 75% όπως στα τσιγάρα θα ανέρχονται σε € 6 δισεκατομμύρια. Τα ωφέλη για την οικονομία συμπεριλαμβάνουν την εξοικονόμηση χρημάτων από δίκες και τους εγκλεισμούς πολιτών για την παράνομη χρήση. Μπορεί η Ιταλία του χρόνου να καταστεί η πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποποινικοποιεί νομιμοποιώντας την κάνναβη μετά την Μάλτα και το παράδειγμα του Καναδά και των 17 πολιτειών των Η.Π.Α. όπου επιτρέπεται.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...