Το κίνητρο της αντικαπνιστικής εκστρατείας απέναντι στην διασκέδαση και την τέχνη με τον πολιτισμό

Καθιέρωση των αντικαπνιστικών νόμων λόγω των Εργατικών στην Αγγλία μετά το 2007

Τα 40 χρόνια ενεργούς δημιουργίας και δημόσιας παρουσίας της στο Βρετανικό πολιτικό και καλλιτεχνικό και επίσης το ευρύτερο Ευρωπαϊκό σκηνικό γιόρτασε φέτος η Βρετανική ένωση των καπνιστών FOREST με κλιμακωτή εορταστική εκδήλωση και τουλάχιστον δύο έντυπες επετειακές εκδόσεις της.

Έχοντας ιδρυθεί από τον αρχιστράτηγο της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας επί του Γερμανικού εδάφους μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο Sir Christopher Foxley-Norris (1917 – 2003) από τον διακεκριμένο πιλότο το 1979 προσέλκυσε την δημοσιότητα από την χώρα μας με το τηλεοπτικό συνεργείο και εκείνα της Γαλλίας και της Ρωσίας των 12 χωρών με την πρεμιέρα από τον αντικαπνιστικό νόμο της 1 Ιουλίου 2007 με την Αγγλία ενώ απέσπασε υποστήριξη από τον Δρα Madsen Pirie τον πρόεδρο του Ιδρύματος Adam Smith Institute, τον επικεφαλής Alex Deane του επιτελείου του προσωπικού του πρωθυπουργού της Αγγλίας μέχρι το 2016 David Cameron, την επικεφαλής της Ιδεολογικής Ακαδημίας και ευρωβουλευτή Claire Fox, τον γενικό διευθυντή Ιδρύματος Οικονομικών μελετών του Λονδίνου Mark Littlewood, και δημοσιογράφους και συγγραφείς με σεναριογράφους από τους οποίους ο σερ Ρόναλντ Χάργουντ ή τον Ρόναλντ Χόρβιτς γεννημένος Άγγλος από την Νότιο Αφρική (1933 – 2013) γυρνώντας ταινίες το ‘Λαμβάνοντας Θέσεις’, ‘Operation Daybreak’, τον ‘Πιανίστα’ και ‘Ενδυματολόγο’ ο οποίος υπέκυψε το 2013 στον καρκίνο σε ηλικία των 80 ετών γνωστός για το ‘Τσάι με τον Στάλιν’.

Η ευρωβουλευτής Claire Fox νέου κόμματος του υπέρμαχου του δημόσιου καπνίσματος Νάιτζελ Φαράζ ηγείται της Ιδεολογικής Ακαδημίας του Λονδίνου ενός φιλοσοφικού ιδρύματος μελετών απεικονίζοντας τον Μέγα Παρθενώνα ως το σύμβολό της ασχολούμενο με τις καλές τέχνες και την πνευματική καλλιέργεια με την πολιτική φιλοσοφία με τις βαθύτερες έννοιες από την Ελληνική Αρχαιότητα.

Δείτε και διαβάστε σχετικά με τα θέματα από την Ακαδημία των Ιδεών όπως την μοντέρνα ή την σύγχρονη τέχνη και την παρακμή του πολιτισμού ή την αφοσιωμένη εργασία με το διαδίκτυο για τον τρόπο επιτυχίας από τον κόσμο της αναπόσπαστης προσοχής και ακόμη γιατί η παθογένεια τρέφει την μετριοπάθεια και την πνευματική ασθένεια, το μεμονωμένο άτομο απέναντι από την τυραννία, την δημοκρατία οδεύοντας στην τυραννίαδιανοούμενους σε σχέση με την κοινωνίαφόβο και κοινωνικό έλεγχο, την φύση των μαζικών κινημάτων και την εξέταση της πολιτικής επικυριαρχίας.

Τον ιδρυτή του σωματείου της ένωσης διαδέχτηκε το 1987 ο ιδεολογικός οπαδός της Μάργκαρετ Θάτσερ (1925 – 2013) Λόρδος και Βαρώνος Ραλφ Χάρις (1946 – 2006) από τον οικονομολόγο μεταγενέστερα πρώτο επικεφαλής μετά τον ιδρυτή της.

Ακόμη ο Ranald McDonald εστιάτορας φέρεται από υποστηρικτής της FOREST όπως ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Joe Jackson όπως υπήρξε και ο επιβραβευμένος εφευρέτης Trevor Baylis επινοώντας το ραδιόφωνο το οποίο αντλεί την ηλεκτρική ενέργεια από την ενσωματωμένη χειροκίνητη γεννήτρια λειτουργώντας με μοχλό της σούστας.

Έχοντας στηρίξει την κοινωνική μεταρρύθμιση από την νομοθετική ρύθμιση της καθημερινότητας η ένωση των καπνιστών συμμετείχε σε κομματικά συνέδρια των πρώτων κομμάτων του Συντηρητικού και του Εργατικού κόμματος προσελκύοντας ομιλητές από το τρίτο κόμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών και διοργανώνοντας ετήσια εκδηλώσεις με ομιλητές από το φάσμα της διανόησης όπως των ακαδημαϊκών στελεχών ή των θεολόγων.

Εξιστορεί την προαγωγή των κανόνων σε νόμους από την τελευταία επετειακή της έντυπη έκδοση αναφέροντας αναδρομικά ότι οι χώροι κοινοβιακής διασκέδασης και της αναψυχής αντιμετωπίστηκαν από χώρους εργασίας για τους εργαζομένους από το επιχείρημα υπέρ της προφύλαξης της υγείας διατελώντας την εργασία τους πριν να μετέφερε προσαρτώντας την γενίκευση του εργασιακού χώρου περιβάλλοντος για τους κοινόχρηστους χώρους.

  1. FOREST «άφιλτρο».
  2. 40 Χρόνια πονεμένα.

Από τον πρώτο το 2004 και αντικαπνιστικό νόμο του ανεξάρτητου Ιρλανδικού κράτους μέχρι την εξάπλωσή του το 2007 στην Μεγάλη Βρετανία από την Σκωτία με την μίμηση του από τον υπόλοιπο κόσμο ο εργασιακός χώρος φιλοξενώντας την διασκέδαση για το προσωπικό παρακάμπτοντας την από το κοινό αφορούσε αποτελώντας την έριδα υγειονομικής πρόληψης.

Από την διαχρονικά παλινδρομική σε σχέση επί του παρόντος αναμεταξύ του 2007 την 1-η Ιουλίου αναφορά της FOREST αποκαλύπτεται από την απόπειρα της αυτοαποκαλούμενα φιλανθρωπικής αλλά στην πράξη αντικαπνιστικής οργάνωσης ASH (Action on Smoking and Health) για τον μετασχηματισμό από την παρουσίαση του στατιστικού αποτελέσματος το οποίο να ανταποκρίνεται από το αναμενόμενο μετά την μεταχείριση της έννοιας του εργασιακού χώρου από την στατιστική συνονθύλευση του με τον χώρο των κέντρων της διασκέδασης από όπου προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι εξυπηρετώντας το κοινό από τους πελάτες των καταστημάτων.

Η ASH ανέφερε στην εποχή πως « … το 90% των εργαζομένων ψηφοφόρων συμφώνησε ότι όλοι οι εργαζόμενοι διέθεταν δικαίωμα σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, αλλά μόνο το 74% επιθυμούσε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων χώρων χωρίς καπνό. Όταν ρωτούσαν αν ήθελαν τις παμπ έναντι των μπαρ χωρίς καπνό, μόνο το 49% απάντησε πως Ναι. Η δημοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε για να υποστηριχθεί ότι αν η κυβέρνηση ενοχοποιήσει το ζήτημα ως θέμα μεταξύ του Ναι και του Όχι για τον χώρο εργασίας και τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, τότε θα λάβει την στήριξη από την πλειοψηφία για την συνολική νομοθεσία».

Η σημασία από το παραπάνω συνίσταται στην διασκέδαση αποτελώντας την αντίθετη έννοια από την εργασία και δουλειά. Μία δειγματοληπτική ερώτηση ως το αποτέλεσμα αναφορικά για τους χώρους εργασίας δεν θα γινόταν να απαντηθεί συμψηφίζοντας τους χώρους διασκέδασης από τους εργασιακούς χώρους όπου οι ερωτηθέντες θα απεύθηναν την διασκέδασή τους αντί για να εργάζονται μολονότι αν «η κυβέρνηση ενοχοποιήσει» την εναπομένουσα διασκέδαση από το κάπνισμα! Ωστόσο συνιστά τους όρους κάτω από τους οποίους ως εργαζόμενοι διαπραγματεύονται την ύπαρξη των διακοπών τους με το σχετικό δικαίωμα το οποίο τις προϋποθέτει.

Αποκαλύπτεται μέσα στην αναφορά ότι από πριν την θέσπιση του μεταδιδόμενου αντικαπνιστικού νόμου της Αγγλίας το 30% του συνολικού πληθυσμού της μειοψηφώντας απέβησαν υπέρμαχοι για την ρύθμισή του και όσοι ήταν συγχρόνως με το 2007 από Άγγλοι οι καπνιστές και αναμεταξύ του υπολοίπου το 6% υπήρξαν υπέρ της διατήρησης χωρίς τους όρους του καπνίσματος και το 19% υπέρ της οριοθέτησης των ζωνών αποκλεισμένων από το κάπνισμα ενώ το 45% αποδέχτηκαν την ανάγκη για τις ξεχωριστές αίθουσες καπνιστών αναφορικά στα κέντρα της συνεστίασης.

Κάτι το οποίο παραλείπεται ωστόσο να τονιστεί στον απολογισμό αποτελεί την πλειοψηφία του Εργατικού κόμματος για την υπερψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου το οποίο τον έθεσε σε εφαρμογή από τις 274 ψήφους υπέρ από τις όσες υπήρξαν πλην μίας οι ψήφοι κατά ως τις 275. Οι ισάριθμες από τις 47 θετικές ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αθροίστηκαν αντίστοιχα στην πλειοψηφία την οποία από κοινού ενίσχυσαν.

«… οι δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της δημόσιας πολιτικής είχαν δύο δικαιώματα: Πρώτον, να αφαιρέσουν την επιλογή των ξεχωριστών δωματίων καπνιστών, τα οποία θα υποστήριζε η πλειοψηφία · και δεύτερον, να παρουσιάσει το ζήτημα ως απαγόρευση του καπνίσματος σε «χώρους εργασίας» και όχι σε παμπ και μπαρ. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν ένα που δεν υποστηρίχθηκε από την κοινή γνώμη ή ακόμη και από τα κύρια μέρη.» αναφέρεται από τον απολογισμό.

Συγκριτικά με την δήλωση από τον απολογισμό παραπάνω μνημονεύεται από την ανταπόκριση της ίδιας εποχής από την ASH σχολιάζοντας αναφορικά στις δημοκρατικές διαδικασίες ότι «Τα οφέλη των νόμων χωρίς καπνό δεν είναι θέμα κοινής γνώμης. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στις παμπ ενώ τα δωμάτια των καπνιστών σε παμπ απαγορεύονται είναι διότι δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού. Μπορείτε να βρείτε σε δημοσκόπηση να λέει ότι οι άνθρωποι από τα εργοτάξια δεν πρέπει να φορούν κράνη τους. Ε και; Βρίσκονται εκεί τοποθετημένα για να προστατεύουν τους εργάτες.»!

Αποκαλύπτεται από την αντιμετώπιση των κύριων πολιτικών κομμάτων για το κάπνισμα πριν τις εκλογές του 2005 στην Αγγλία. Καθότι το κόμμα των Συντηρητικών υποστήριξε την ανεξάρτητη προαιρετική διαρρύθμιση ανάλογα με το σωματείο ή τον ιδιοκτήτη κάθε κοινόχρηστου χώρου το Εργατικό κόμμα υποστήριξε τον αποκλεισμό των χώρων κοινού δείπνου και γευμάτων από το κάπνισμα των επισιτισμένων πελατών με τις άλλες εστίες να παρέχουν διαχωρισμένους και αποκλεισμένους χώρους.

Η έκδοση των 63 σελίδων χαρακτηρίζοντας ότι έγκειται σε περιφρόνηση της αυτονομίας του ατόμου αποδίδει την δικαιολόγηση των αντικαπνιστικών διατάξεων από το κοινό σε στατιστική ανεύρεση του κοινωνικού σφάλματος διαθέτοντας την αιτία από το παθητικό κάπνισμα κάτω από συνέπειες επιφέροντας την απώλεια με τις επιπτώσεις με την μεγέθυνση των στατιστικών στοιχείων και υποδοχή με την αποδοχή αλλεπάλληλα απευθυνόμενα στην φύση της συλλογικής πράξης.

Η Forest εορτάζοντας τεσσαρακοστή επέτειο συστάθηκε το 1979 με συμμετοχή Άγγλων βετεράνων και αεροπόρων της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας για να εκπροσωπεί τα άτομα τα οποία καπνίζουνε και να προασπίσει τα δικαιώματά τους σε πανεθνική κλίμακα και έχοντας από το 1999 ως πρόεδρο τον αρθρογράφο Σάιμον Κλαρκ που ως θερμός υποστηρικτής και υπέρμαχος δεν καπνίζει μετεξελίχθηκε στην μεγαλύτερη ένωση του είδους της που διοικείται απαρτίζοντας μέλη τα οποία διακατέχονται με φιλελεύθερες κοινωνικά βρώσιμες προοδευτικές ιδεολογίες.

Το όνομα FOREST προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων στην φράση ‘Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco’ (Οργανισμός Ελευθερίας για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του καπνού) ενώ η επιδότησή της πηγάζει από την νυν Imperial Brands ως την πρώην Imperial Tobacco και την British American Tobacco (BAT) και την Japan Tobacco International (JTI Gallaher) από μόνη την οποία επιδοτεί το παράρτημα λειτουργώντας μετά το 2017 τον Ιανουάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και όπως διευκρινίζει απαρτίζει σωματείο το οποίο δρα ανεξάρτητα εκπροσωπώντας τις δικές του απόψεις από εκείνες των συμμετεχόντων μελών του.

Το παράρτημα Forest Eireann διαθέτοντας στην Ιρλανδία μετά το 2010 διέγραψε την έντονη πορεία μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους την οποία νομοθετήθηκε πρώτα σε εκείνη την χώρα το 2004 όταν κατέστησαν τα αιτήματα του σωματείου υπαρκτά.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...