Πως ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος καταργεί την διάθεση των προϊόντων καπνού από την Philip Morris;

Ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου η σύσκεψη συνάντησης των 5 μεγαλύτερων καπνοπαραγωγικών κρατών της Αφρικανικής Ηπείρου της ομάδας των T-5 στο Μαλάουι.

Η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι από κυριότερη, η Νιγηρία και η Ζιμπάμπουε από καπνοπαραγωγικές περιφέρειες ηπειρωτικά συνορεύουν με υδάτινες Αφρικανικές σαβάνες εύφορου εδάφους όπου καλλιεργούνται καπνά σε τεράστιες ποσότητες διοχετεύοντας καπνοβιομηχανίες από τις πολυεθνικές φτάνοντας μέχρι την Αμερικανική και Ανατολική Ευρωπαϊκή μεταποίηση όπως λόγου χάρη την Πολωνία. Χαρακτηριστικές τοπικές ποικιλίες αποτελούν τα φύλλα Maple (leaf) και τα Golden Leaf και τα Burley leaf εξάγοντας τα παγκόσμια σε ραγδαία αύξουσες ποσότητες.

Η συνάντηση των 5 χωρών υπό την αιγίδα του υπουργείου αγροτικών στο Λιλόνγκουε την πρωτεύουσα του Μαλάουι πραγματοποιήθηκε με στόχο ανεύρεση λύσεων από την αντιμετώπιση της απειλούμενης παραγωγής από οικονομική σκοπιά από τα μέτρα χωρών της Δύσης απέναντι από το κάπνισμα με αόριστη προοπτική μετεξέλιξης της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Η Π.Ο.Υ. (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) προβλέπει με έρευνα πριν το 2017 μέχρι το 2025 εντός της σημερινής πενταετίας το κάπνισμα να προσαυξάνεται δραματικά σε 17 από τις 30 Αφρικανικές χώρες προσεγγίζοντας το ήμισυ από τον πληθυσμό σε ορισμένα κράτη. Λόγου χάρη στο Κονγκό το κάπνισμα αναμένεται με 47,1% το 2025 από το 13,9% το 2010 και στο Καμερούν σε 42,7% από το 13,7% και τη Σιέρα Λεόν σε 41,2% και σε 36,9% στο Λεσότο το 2025.

Κάτι τέτοιο από παραπάνω εύλογα συνιστούσε ανάκαμψη για τον Έλληνα διοικώντας την Philip Morris Ανδρέα Καλαντζόπουλο όταν το συγκρίνει με αναστολή και την διακοπή παραγωγής τσιγάρων από αργότερα το 2030 λόγω διάθεσης ηλεκτρονικών υποκατάστατων. 

Ενόσω η Ζάμπια υπέστη υπονόμευση εμπορίου και της οικονομίας χερσαία όπως η Ελλάδα με την Ε.Ε. από την αντικαπνιστική εκστρατεία το 2006 ζημιώνοντας 20 σχεδόν χιλιάδες τόνους ετήσιας παραγωγής καπνών από τα δύο πέμπτα το 2005 η Ζιμπάμπουε την ενίσχυσε με έξη εκατομμύρια προσαύξηση νοτίως παραθαλάσσια ανακινώντας επιτυχημένες διεργασίες στο Μαλάουι όπου το 6,6% εξαγωγών διεθνώς καπνών ενταύθα προερχόμενα συντελούνται με 70% ξένου εισοδήματος με το 53% των συνολικών εγχώριων εξαγωγών.

Η Ελλάδα υπενθυμίζεται ανακόπτεται από την χρηματοδότηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την καλλιέργεια καπνών το 2006 μετριάζοντας την παραγωγή άμεσα μεταγενέστερα σε δύο πέμπτα της αρχικής. Ο υπουργός αγροτικών Κοντουάνι Νανκούμχουα του Μαλάουι δήλωσε ότι:

«Εκπρόσωποι των χωρών αυτών συνέρχονται στο Μαλάουι για να συζητήσουν μερικές από τις προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τον κλάδο φύλλων των καπνών και της συλλογικής ανεύρεσης απευθύνοντας ικανοποιητικά την αντιμετώπιση. Κανείς δεν εξαναγκάζει τον κόσμο να καπνίζει ούτε τους αγρότες να καλλιεργούν τα καπνά. Χρειαζόμαστε σχέδιο δράσης. Η κοινή ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο για τις σωστές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να ενημερώνει καταναλωτές με την αποκέντρωση για τους κινδύνους του καπνού διαθέτοντας την επιλογή της πληροφόρησης. Ωστόσο επίσης και θα προαγάγουμε την παραγωγή των καπνών προφυλάσσοντας την από τις αρνητικές επιπτώσεις της ασταθούς και ελλιπούς πληροφορημένης νομοθεσίας ελέγχου του καπνού υιοθετώντας την από τις χώρες εισάγοντας τα. Βρισκόμαστε εδώ ως το αποτέλεσμα για να διαπραγματευτούμε μερικές από τις προκλήσεις αντιμέτωπες με τον καπνοπαραγωγικό τομέα της συλλογικής ανεύρεσης απευθυνόμενης ικανοποιητικής αντιμετώπισης. Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων αυτή μας εφοδιάζει την ανταλλαγή των απόψεων απευθύνοντας αρκετές προκλήσεις καπνοπαραγωγικού κλάδου εργασίας και επίσης για να εισακουστήκαμε από άνω του ενός. Βιώσαμε την καρποφορία της προσπάθειάς μας. Βρίσκοντας χρόνο να ανταλλάξουμε την πληροφόρησή μας για τις επικείμενες προκλήσεις πλήρως το αποτελεί το δύσκολο έργο γιατί τα καταφέραμε όπως το δυνάμεθα.»

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...