Να αποκηρύξει την μειοψηφική περιθωριοποίηση των καπνιστών κάλεσε την Ε.Ε. ο πρόεδρος της FOREST της Ευρώπης

… η υγεία θα πρέπει να μην θεωρείται από αυτοσκοπό, αλλά «την πλέον κατάλληλη για την επίτευξη στόχων των οποίων ο καθένας θέτει με τον εαυτό του».

Rene Dubos , Μικροβιολόγος

Ο Βέλγος πρόεδρος της FOREST υποδιαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κάλεσε να αποκηρύξει την περιθωριοποίηση καπνιστών και των ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά την δημοσίευση κάνοντας για τις Κοινοτικές Συστάσεις για το άκαπνο περιβάλλον το 2008 όπου εκτιμάται από την στατιστική και αναλυτική προσέγγιση υπέρβαση από τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Guillaume Périgois διευθύνοντας το παράρτημα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Βρετανικής ένωσης των καπνιστών FOREST μετά το κοσμοϊστορικό δημοψήφισμα διακηρυγμένης αποχώρησης της χώρας από τον Ιανουάριο το 2017 απασχολεί την μετατόπιση των νόμων από την Ευρώπη παρεκκλίνοντας από το πνεύμα των Κοινοτικών συστάσεων για τα άκαπνα περιβάλλοντα και χώρους αξιολογώντας αντίθετα θετικά το καταβεβλημένο έργο της Κοινότητας προς την δεδηλωμένη κατεύθυνση ενθαρρύνοντας την πρόοδο.

Αναφέροντας την Ελλάδα με την έκθεση 41 σελίδων απονέμεται βαθμολογία αξιολόγησης του -3 από το -10 μέχρι το +10 μετρώντας την αυστηρότητα ή εκάστοτε αντίθετη ευελιξία περιορισμών για το κάπνισμα συχνά όπου γίνεται ο λόγος για την Κύπρο με το 31% των οποίων καπνίζουνε. Το ποσοστό αναφέροντας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 38% από τις πρόσφατες ενδείξεις που το εκτιμούν πολύ χαμηλότερο με 27%.

«Με την Κύπρο, η νομοθεσία περί δημόσιας υγείας της οποίας μεταφέρει την οδηγία της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού (TPD-2) θέτει σε εφαρμογή περιορισμούς στην θέση απέναντι από το κάπνισμα: τα πανεπιστήμια, σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, λιμένες και αερολιμένες, νοσοκομεία, σπίτια ηλικιωμένων και αναπήρων, ιδιωτικές κλινικές και φαρμακεία, δημόσιες μεταφορές και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης με επιβάτες κάτω των 16 χρόνων (πληρώνοντας το πρόστιμο : €850).» αναφέρει ο πρόεδρος από την ένωση.

«Στην Ελλάδα, η πράξη που μεταφέρει το TPD-2 στην νομοθεσία εκτείνει τη δημόσια απαγόρευση καπνίσματος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ως εκ τούτου, απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστές εγκαταστάσεις υγιεινής, όποτε προσφέρονται τρόφιμα και τα ποτά, και σε κέντρα ψυχαγωγίας. Το ηλεκτρονικό κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους αναμονής, τα αεροδρόμια, τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως ταξί, σταθμούς και μέσα συγκοινωνιών και μπαρ με τα νυκτερινά κέντρα (το πρόστιμο: έως και €10.000).».

«… η Ελλάδα και η Αυστρία επισημαίνονται υστερώντας στην ρυθμιστική ανάπτυξη με την μερική απαγόρευση χωρίς να υλοποιηθεί.» αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα χαμηλών κινδύνων γίνεται να αντικαταστήσουν τα τσιγάρα για πολλούς καπνιστές ώστε να μειώσουν δραστικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, κι αν μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό υποκατάστατο ανάλογα με τα συμφέροντα και τα έξοδα χωρίς εμφανή βλάβη σε τρίτους επισημαίνεται από την απογοητευτική διαδικασία επιβραδύνεται υστερόβουλα από τις απαγορεύσεις καπνίσματος όπου διαδίδονται σταδιακά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.» παρατήρησε εύστοχα πλέον ο κ. Guillaume Périgois παρατηρώντας ότι οι ψηφοφόροι από την Ευρώπη συντίθεται κατανεμημένα σε ποσοστό 85% μη καπνιστών και 65% ατόμων τα οποία καπνίζουνε παρέχοντας το πολιτικό κίνητρο από την αναγγελία επακολουθώντας με υλοποίηση των αντικαπνιστικών διατάξεων των οποίων διευκρινίζονται τα συμφραζόμενα με τους υπόλοιπους λόγους.

«Η ελεύθερη νομοθεσία στην Ευρώπη με πλήρη απαγόρευση καπνίσματος στο εσωτερικό εστιατορίων, μπαρ, του χώρου εργασίας με των περισσότερων δημόσιων χώρων, έδειξε αύξηση σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στην έκθεση στον καπνό σε μπαρ και αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε εστιατόρια από το 2009 ως το 2012 και το ποσοστό καπνίσματος σε 29% σύμφωνα με την έρευνα του Ευρώ-βαρόμετρου το 2013 από έκθεση σχετικά με εφαρμογή βάσης κοινοτικών συστάσεων. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Ελλάδα, όπου, παρά συνολική απαγόρευση καπνίσματος στο εσωτερικό της χώρας σε εστιατόρια και δημόσιους τόπους εκτός από μπαρ, η έρευνα ανέφερε αύξηση σε 12 ποσοστιαίες μονάδες σε έκθεση καπνίσματος σε εγκαταστάσεις φαγητού και το συνολικό ποσοστό καπνίσματος σε 40%.» επαληθεύτηκε από την μελέτη της Forest.

«Όπως παρατηρεί ο μικροβιολόγος Rene Dubos, η υγεία θα πρέπει να μην θεωρείται από αυτοσκοπό, αλλά «την πλέον κατάλληλη για την επίτευξη στόχων των οποίων ο καθένας θέτει με τον εαυτό του». Στην περίπτωση των απαγορεύσεων καπνίσματος, οι κανονισμοί οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν τα συμφραζόμενα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα διαφέρουν από όσα περιορίζουν στην πράξη από πρόσβαση σε χώρους εργασίας και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης με την παραμονή των ανθρώπων σε σπίτια και τις κοινότητες της επιλογής τους.» αντιλαμβάνεται εύστοχα η ένωση.

«Ηθικά, οι συζητήσεις για τις παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας συχνά αναφέρουν την αρχή βλάβης του Τζον Στιούαρτ Μιλ διατυπώνοντας ότι «ο μόνος σκοπός τον οποίο η εξουσία εξασκείται δικαιωματικά σε οποιοδήποτε μέλος πολιτισμένης κοινότητας, αντίθετα στην θέλησή του, είναι για να αποτρέψει την απώλεια των άλλων.» Ωστόσο, η ίδια αρχή αποδίδει ελάχιστη προϋπόθεση στην μεταχειρισμένη έκταση της διαμεσολάβησης ώστε να αποτρέπει να βλάπτει τους υπόλοιπους.» παρατήρησε ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ένωσης των καπνιστών διαφοροποιώντας τις επιπτώσεις από τις συνέπειές τους.

Η Forest εορτάζοντας τεσσαρακοστή επέτειο το 2019 συστάθηκε το 1979 με την συμμετοχή Άγγλων βετεράνων και αεροπόρων της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας για να εκπροσωπεί τα άτομα τα οποία καπνίζουνε και να προασπίσει τα δικαιώματά τους στην πανεθνική κλίμακα και έχοντας ως πρόεδρο τον αρθρογράφο Σάιμον Κλαρκ από το 1999 που ως ένθερμος υποστηρικτής και υπέρμαχος δεν καπνίζει μετεξελίχθηκε στην μεγαλύτερη ένωση του είδους της όπου διοικείται απαρτίζοντας μέλη τα οποία διακατέχονται με φιλελεύθερες κοινωνικά βρώσιμες προοδευτικές ιδεολογίες.

Το όνομα FOREST προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων στην φράση ‘Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco’ (Οργανισμός Ελευθερίας για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του καπνού) ενώ η επιδότησή της πηγάζει από την νυν Imperial Brands ως την πρώην Imperial Tobacco και την British American Tobacco (BAT) και την Japan Tobacco International (JTI Gallaher) από μόνη την οποία επιδοτεί το παράρτημα λειτουργώντας μετά τον Ιανουάριο του 2017 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και όπως διευκρινίζει απαρτίζει σωματείο το οποίο δρα ανεξάρτητα εκπροσωπώντας τις δικές του απόψεις από εκείνες συμμετεχόντων μελών του.

Το παράρτημα διαθέτοντας από το 2010 στην Ιρλανδία Forest Eireann διέγραψε την έντονη πορεία μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους την οποία νομοθετήθηκε πρώτα σε εκείνη την χώρα το 2004 όταν κατέστησαν τα αιτήματα του σωματείου υπαρκτά.

 

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...