Αντίσταση ξεκινά στην αντικαπνιστική εκστρατεία Νεοζηλανδή γηγενής επιστήμονας

«Η εξέταση απευθύνει την αυξανόμενη χρήση της νομοθεσίας προς τον σχηματισμό και έλεγχο της συμπεριφοράς και εξωστρέφειας. Αυτός αποτελεί τον σκοπό των νόμων όπως θα υπέθετε κανείς. Χρειαζόμαστε νόμους παρεμποδίζοντας την επιτάχυνση των οχημάτων, την κλοπή και χειραγώγηση των παίδων. Πραγματικά κάθε στοιχειώδης νόμος όταν προλαμβάνει τον σοβαρό τραυματισμό και αδικήματα κατά της περιουσίας τέθηκε από την εφαρμογή του από δεκαετιών.». Αυτή αποτελεί την έναρξη της εργασίας γηγενούς ερευνήτριας από την Νέα Ζηλανδία ιδρυτή διερευνητικού κέντρου Marewa Glover για την απαγόρευση του καπνίσματος σε οχήματα μεταφέροντας ανηλίκους.

Η Marewa Glover καθηγήτρια ιατρικής και υγειονομικής και ερευνήτρια κατάπαυσης του καπνίσματος από το Πανεπιστήμιο του Massey στην Νέα Ζηλανδία καθιέρωσε το 2018 το διερευνητικό κέντρο γηγενών πειραμάτων και μελετών του εθισμού επονομάζοντας το Centre of Research Excellence: Indigenous Sovereignty and Smoking in 2018 (COREISS) δηλαδή το «Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας Γηγενούς Δικαιοδοσίας για το κάπνισμα στο 2018».

Το διερευνητικό κέντρο της σήμερα λαμβάνει χρηματοδότηση από την Philip Morris International δια μέσω του αλλεπάλληλα χρηματοδοτούμενου ιδρύματος Foundation for a Smoke-free World αναλογώντας πέρυσι σε κονδύλιο ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

«Όταν τα θύματα ενός αδικήματος διαδηλώνουν γυμνοί στους δρόμους προσελκύοντας την διερεύνηση της επίθεσης από την αστυνομία και οι πολιτικοί πρόσκεινται σε σπατάλη χρημάτων είτε την αβάσιμα τεκμηριωμένη νομοθέτηση νόμων διαθέτουμε μείζον ζήτημα των προτεραιοτήτων μας.» αναφέρεται ενδιάμεσα από την εργασία της Marewa Glover συνεχίζοντας ότι «η κατανομή αστυνομικού χρονοδιαγράμματος επιλεκτικά ως προς την ευτέλεια, κλιματισμό και τιμωρία των ηλεκτρονικών χρηστών και καπνιστών και προβολή της συμβουλευτικής κατάπαυσης της θεραπείας καθώς αν θα ανταποκρίνονταν με τα ίδια συμφραζόμενα από το φλέγον ζήτημα το οποίο υπάρχει αποτελούν σοβαρή διαστρέβλωση. Διατελώντας τα με προτεραιότητα από χρόνο τον οποίο διαθέτει η αστυνομία έγκειται άστοχα από την δικαιοσύνη.».

Η Marewa Glover απορρίφθηκε από συμμετοχή σε πολλές επιστημονικές συνεδριάσεις και αποκλείστηκε ή αντικρούστηκε από τα συμβούλια λήψης αποφάσεων με βάση την πηγή χρηματοδότησης την οποία λαμβάνει ενώ η προτεινόμενη τροπολογία στον νόμο για το κάπνισμα σε οχήματα με ανηλίκους την οποία θα το επέτρεπε σε τροχόσπιτα από τα φορτηγά αποκλείστηκε από την λαϊκή εκπροσώπηση στην Νέα Ζηλανδία.

Η Marewa Glover υπεραμύνεται της άποψης ότι το δευτερογενές κάπνισμα εμπίπτει σε ανοσοποιητική και αντιστεκόμενη άμυνα του οργανισμού θεραπεύοντας την έκθεση διαθέτοντας υποψηφιότητα για το σημαντικότερο άτομο της χρονιάς από την Νέα Ζηλανδία. Πιστεύει από την εμπειρία των 25 χρόνων επίσης ότι πρέπει να αποδοθεί προτεραιότητα στο κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη από τους νέους και την διάδοσή του ανάμεσά τους.

«Η υιοθέτηση υποχρεωτικής απαγόρευσης από τιμωρία αμφίβολα βελτίωνε την κατάσταση όσων επηρέαζε και αφορά. Υφίσταται ριψοκίνδυνα την πυροδότηση και καλλιέργεια κοινωνικοοικονομικών παραγόντων καθιστώντας το κάπνισμα. … Ο κόσμος σήμερα έχει αλλάξει. Βάσιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κίνητρο διαθέτοντας προς μεταλλαγή προς τα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνού αποτελούν πλέον αποτελεσματικότερες μεθόδους ενίσχυσης και διατήρησης της αποχής από το κάπνισμα.» αναφέρεται από την εργασία.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες διαθέτοντας πληθυσμό 5 εκατομμυρίων αποίκων και γηγενών κατοίκων όπου ένας στους δέκα αντιστοιχώντας σε 580.000 άτομα αποτελούν καθημερινούς καπνιστές όπου γενικά από την Ωκεανία τα τσιγάρα κοστίζουν εικοσιπέντε δολάρια από τα δεκαέξι ευρώ ή τις δεκατέσσερις λίρες Αγγλίας.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...