Ο Π.Ο.Υ. διαφύλαξε την έκπληξη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξετάζοντας την καταλληλότητα δευτερογενούς έκθεσης

Ο Π.Ο.Υ. ακολούθησε ταυτόσημη τακτική για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με την στάση την οποία τήρησε απέναντι από το κάπνισμα εξετάζοντας την καταλληλότητα δευτερογενούς έκθεσης σε κοινό χώρο όπου εγκαθίσταται η χρήση τους κεκλεισμένων των θυρών άλλωστε παραλείποντας να ενθαρρύνει την πρόοδο ως το αποτέλεσμα από την δημιουργία τους.

Αποτελούν εξάλειψη ριψοκίνδυνης έκθεσης κατά το 95% από το τσιγάρο αλλά δεν ισχύει αποδεδειγμένα ή απόλυτα το ίδιο για τους εκτιθέμενους μέσα ή γύρω από τον ίδιο χώρο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνό της θέρμανσης όπως παρακάμπτει να λέγεται.

Ο Π.Ο.Υ. με την έδρα του στην Γενεύη αποτίθεται έναντι από την διαφήμιση από χρηματοδότηση των ηλεκτρονικών προϊόντων της νικοτίνης από τις δηλώσεις τις οποίες πρόσφατα έγιναν μέσα σε 120 σελίδες της έκθεσης με ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερωμένο για το ηλεκτρονικό κάπνισμα καθώς υπεραμύνεται της απαγόρευσης της εσωτερικής χρήσης σε αίθουσες και σε κοινόχρηστους χώρους εργασίας.

Αναφέρεται ότι:

«Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. τα κράτη μέλη τα οποία δεν απαγόρευσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα [σ.σ. Ιαπωνία, Αυστραλία… ] θα πρέπει να εξετάσουν τους περιορισμούς που ισχύουν ως τα επιβλαβή προϊόντα ενώ οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις ρυθμιστικές θέσεις ορίζοντας τις πιο κατάλληλες για τα γεωγραφικά τους συμφραζόμενα. Πιθανότατα να συνεπάγεται τον διακανονισμό τους για των καπνικών προϊόντων ή της σχετικής τους απομίμησης καθώς επίσης ή κάποιας ξεχωριστής κατηγορίας.

Αν και τα επίπεδα της επιβλαβούς τους αλληλεπίδρασης δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί με συμπερασματικό τρόπο συνιστούν όμως αδιαμφισβήτητα ριψοκίνδυνα στοιχεία ώστε να υπάγονται σε περιορισμούς. Αυτοί θα πρέπει να

  1. επιβραδύνουν την προαγωγή και την προώθηση ειδικά προς τους μη καπνιστές

  2. να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των χρηστών τους και για των μη χρηστών τους.

  3. να απαγορεύσουν την τεκμηρίωση ιδεατά από τις αναπόδεικτες αξιώσεις

  4. προφυλάξουν επιτευχθείσα πρόοδο για το κάπνισμα από τα εμπορικά συμφέροντα

Οι χρήστες θα πρέπει να απαγορεύονται από την χρήση των ηλεκτρονικών προϊόντων της νικοτίνης σε κλειστούς χώρους ειδικά εκάστοτε όπου απαγορεύεται το κάπνισμα έως ότου αποδειχτεί με λογικό τρόπο ο εκπνέοντας ατμός να μην ριψοκινδυνεύει την υγεία των περαστικών και υπάρχοντες περιορισμοί να μην υπονομεύονται.

Υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το αερόλυμα δεν αποτελεί τον απλό ατμό του ύδατος όπως εγκαλούνται πολύ συχνά οι διαφημιστικές εκστρατείες των προϊόντων και παρεμβάλλονται σοβαρά οι απειλές για τους εφήβους και τα έμβρυα. Επιπρόσθετα αυξάνεται η έκθεση των περαστικών και μη-καπνιστών στην νικοτίνη και άλλες τοξίνες.».

Ο Π.Ο.Υ. σε αντίθεση με την δημόσια υγειονομική αρχή της Αγγλίας Public Health England την οποία προωθεί την νοσοκομειακή τους χρήση δεν προάγει την διάδοση των ηλεκτρονικών προϊόντων καπνίσματος για χρήση από τα αντίδοτα για την απειλή της υγείας των καπνιστών εστιάζοντας στην δευτερογενή τους έκθεση όπως με το κάπνισμα. Οι προηγούμενες αναφορές τις οποίες τους γίνονται είναι υποτυπώδεις μέχρι στιγμής αφορώντας μόνο τα αρνητικά ενδεχόμενα.

Το διεθνές αντικαπνιστικό συνέδριο λαμβάνοντας χώρα σε κάθε διετία έλαβε συστατική επιστολή από 72 διοικητικούς και ακαδημαϊκούς επιστήμονες και ειδήμονες εξαρτήσεων αναφέροντάς του ότι «οι ενδοιασμοί κατακυρώνοντας για τα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνού θα πρέπει να μην αποτελέσουν λόγο για την επιστημονική παράλυση» προτρέποντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Υγείας των Ηνωμένων Εθνών από τέσσερα περισσότερα από τα εννέα συνολικά επιχειρήματα υπέρ της αντικατάστασης του καπνίσματος με τεχνητά μέσα ότι «ανάληψη της χρήσης των προϊόντων καπνού και της νικοτίνης από τους νέους απαιτεί προσαρμοστικά την συντονισμένη προσέγγιση εστιάζοντας την ελάττωση κινδύνων τωρινών όσο και μελλοντικών» και για «την υιοθέτηση από ποσοτικά ανάλογους κανονισμούς με το ριψοκίνδυνο για την υγεία» όπως και ότι «τα συμμετέχοντα μέλη στην σύμβαση του πλαισίου θα πρέπει να μεριμνούν από τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων και υπερβολικών περιορισμών.».

Ο αντιπρόεδρος Δρας Moira Gilchrist του τμήματος των στρατηγικών και επιστημονικών επικοινωνιών της πρώτης διεθνώς πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris International εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Π.Ο.Υ. αποτυγχάνει να καρποφορήσει την μείζονα ευκαιρία την οποία παρουσιάζεται ανοικτά από επιστημονική καινοτομία με την σύζευξη με την πολιτική για το κάπνισμα.

Ο Δρας Gilchrist δήλωσε χωρίς να αντιτάσσεται από τα επιχειρήματα του Π.Ο.Υ. ή να τα υιοθετήσει λέγοντας ότι:

«Ο Π.Ο.Υ. υποθάλπει το δισεκατομμύριο των ανδρών και γυναικών διεθνώς εξακολουθώντας να καπνίζουνε αγνοώντας συνεχιζόμενα την υποδόρια επιστήμη κρύβοντας καλύτερα εναλλακτικά προϊόντα από το κάπνισμα. Αδιαμφισβήτητα τα επιστημονικά τεκμηριωμένα ακάπνιστα εναλλακτικά προϊόντα αποτελούν βέλτιστα των τσιγάρων. Ο Π.Ο.Υ είναι τέλεια τοποθετημένος την ενθάρρυνση της ανεξάρτητης διερεύνησης ως προς την αντιπαροχή τεκμηριωμένων βάσιμα συστάσεων προς τους καπνιστές. Αντί αυτού διαφαίνεται καταληκτικά τον διάλογο υποσχόμενο εναλλαγές στο εξακολουθητικό κάπνισμα επιλέγοντας μονομερή εστίαση αποκλειστικά σε φαρμακευτικά προϊόντα.»

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην διενέργεια ανοικτού διαλόγου διάφανου από επιστημονικά βασισμένου. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλά το μέλλον για το 1 δισεκατομμύριο ατόμων τα οποία καπνίζουνε.»

«Μεταφέρουμε δραστηριότητές μας παραπλήσια στις επιστημονικά βασισμένες εναλλαγές. Προσβλέπουμε για την συνεργασία μας με τους παράγοντες λήψης των αποφάσεων εντός των κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο και οργανισμούς όπως τον Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση των μεταλλαγών. Παρά την έκθεση του Π.Ο.Υ. παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας για να ξεκαπνίσουμε την Υφήλιο.».

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...