1979-2019: τα 40 πονεμένα χρόνια της FOREST

«Οδηγίες που διανέμονται στους καπνιστές για την ανάλωση του προϊόντος τους απευθύνουν περισσότερο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του φόβου».

Η Βρετανική ένωση των καπνιστών FOREST εορτάζοντας τα 40 έτη από την λειτουργία της μετά την ίδρυση το 1979 από τα στρατιωτικά στελέχη και τους βετεράνους και αεροπόρους της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας επιφύλασσε δραματικά εμπνευσμένη δεξίωση χαρακτηρίζοντας την σταδιακή ρητορική ανύψωση στο ήθος και τις αρχές της ένωσης την οποία απαγγέλθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τους ομιλητές επαναληπτικά.

Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο επί βάσης των ουρανοξυστών της Morgan Stanley, HSBC, Barclays Bank, Thompson Reuters, και των άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων την 25 Ιουνίου 2019 παρουσία βουλευτών από αμφότερα τα κοινοβούλια με το Ευρωπαϊκό και των δημοσιογράφων κάνοντας την έναρξη της πρόποσης από τον διευθυντή και επικεφαλής από το 1999 της ένωσης αρθρογράφο της δημοσιότητας Simon Clark.

Ομιλητές από το δείπνο της δεξίωσης ήταν ο πρόεδρος της ένωσης και ο Madsen Pirie από πρόεδρος του Ιδρύματος Adam Smith Institute, ο Brian Monteith βουλευτής από την Σκωτία και επίσης ευρωβουλευτής, ο Mark Littlewood από διευθύνοντας του Ιδρύματος Οικονομικών μελετών του Λονδίνου, ο διάσημος εστιάτορας και τηλεπαρουσιαστής Anthony Worral Thompson και η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ακαδημίας των Ιδεών Claire Fox του κόμματος υπέρ του Brexit κερδίζοντας τις ευρωεκλογές από το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φαράζ επίσης από τον οποίο ιδρύθηκε.

Κλιμακωτά σημεία της εκδήλωσης υπήρξαν οι εξής κύριες εντυπώσεις:

  1. Την ρητορική κλιμακωτή ανύψωση από την συγκίνηση, ενδοιασμό και το τελικό θάρρος του προέδρου του Ιδρύματος Οικονομικών μελετών του Λονδίνου Mark Littlewood από την ευχή του και την πρόποση να καπνίσουμε την καλημέρα όλοι μας ελεύθερα.
  2. Το λευκό κοστούμι φορώντας το με το παπιγιόν από τον Brian Monteith βουλευτή από την Σκωτία ο οποίος εξελέγη στην Ευρωβουλή από το κόμμα το οποίο ίδρυσε πρόσφατα ο Νάιτζελ Φαράζ.
  3. Ο Δρ. Madsen Pirie αξίωσε για την ποιότητα της ζωής ότι δεν μετράται με τα έτη ή την ποσότητά της αλλά από την απολαβή με τα έργα ως τα επιτεύγματα και σύμφωνα με τον διάσημο συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ.
  4. Την κλιμακωτή ρητορική ανύψωση από την Claire Fox αποτιμώντας την επιβράβευση προς τον πρόεδρο της ένωσης λέγοντας για τα έργα του ότι πρόκειται να παραμένει πάντα νέος!

Η ευρωβουλευτής Claire Fox του νέου κόμματος του υπέρμαχου του δημόσιου καπνίσματος Νάιτζελ Φαράζ ηγείται της Ιδεολογικής Ακαδημίας του Λονδίνου ενός φιλοσοφικού ιδρύματος μελετών απεικονίζοντας τον Μέγα Παρθενώνα ως το σύμβολό της ασχολούμενο με τις καλές τέχνες και την πνευματική καλλιέργεια με την πολιτική φιλοσοφία με τις βαθύτερες έννοιες από την Ελληνική Αρχαιότητα.

Δείτε και διαβάστε σχετικά με θέματα από την Ακαδημία των Ιδεών όπως την μοντέρνα ή την σύγχρονη τέχνη για την παρακμή του πολιτισμού ή την αφοσιωμένη εργασία με το διαδίκτυο για τον τρόπο επιτυχίας από τον κόσμο της αναπόσπαστης προσοχής ακόμη και γιατί η παθογένεια τρέφει την μετριοπάθεια και την πνευματική ασθένεια, το μεμονωμένο άτομο απέναντι στην τυραννία, την δημοκρατία οδεύοντας στην τυραννία, τους διανοούμενους σχετικά με την κοινωνίαφόβος και κοινωνικό έλεγχο, την φύση των μαζικών κινημάτων και την εξέταση της πολιτικής επικυριαρχίας.

«Κάποιοι δεν είναι περισσότερο ανέλπιδα σκλαβωμένοι από εκείνους που πείθονται ψευδώς ότι είναι ελεύθεροι» προφήτευε πριν 200 χρόνια ο Goethe σε σχέση με την σημερινή παρεμβολή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με την καθημερινότητα. Η Ιδεολογική Ακαδημία του Λονδίνου προεκτείνοντας προσθέτει ότι «αυτά τα λόγια αποτελούν πιο επίκαιρα από τα σημερινά για την εποχή του. Η τυραννία σύμφωνα με τους περισσότερους αποτέλεσε το πασιφανές από την άφιξή του. «Τώρα όταν γνωρίζουμε πως λειτουργεί η αναπαραγωγή και ενίσχυση της πραγματικότητας χωρίς τον δυνητικό αλλά τον υπερθετικό τρόπο δυνάμεθα από πιο επιτήδειους άρα περισσότερο επιτυχημένους στον πολιτισμικό μας σχεδιασμό. Βρισκόμαστε από την θέση να επιτυγχάνεται ενός είδους έλεγχος κάτω από τον οποίο οι ελεγχόμενοι ωστόσο αισθάνονται ελεύθεροι. Πράττουν εκείνο το οποίο θέλουν αλλά όχι εκείνο το οποίο τους επιβάλλεται. Αυτή αποτελεί πηγή της υπέρμετρης ισχύος της υπερθετικής ενίσχυσης της πραγματικότητας. Λείπει η δυσανασχέτηση από την αντίσταση. Με τον προσεκτικό σχεδιασμό ελέγχουμε από το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας την κλίση της διαθέτοντας κίνητρο ευχή και την επιθυμία. Παραδόξως ουδέποτε τίθεται από ελευθερία το θέμα.». (Ψυχολόγος του Χάρβαρντ του Πανεπιστημίου, B.F. Skinner από βιβλίο του «Walden Two»). Οι παραλληλισμοί ισχύοντας μεταξύ του βιβλίου Brave New World του Aldous Huxley με των σημερινών κοινωνιών υφίστανται αδιαμφισβήτητα. Μια κρίση γύρω από το όπιο εξαπλώθηκε στην Δύση. Η δυνατότητα άμεσης ικανοποίησης ερωτικών μηνυμάτων του οργανισμού από το διαδίκτυο καθοδήγησε πολλούς για τον εθισμό τους και τα κινητά τηλέφωνα λειτουργώντας τα πολυσύνθετα και τα άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα παρέχουν άπλετες απολαύσεις αποσπώντας καθημερινά την προσοχή από εκείνους. Η έκταση με την οποία οι παρακάμψεις προωθούνται προς τα πάνω μας ή σκόπιμα είτε να αποτελούν την αυθόρμητη ανταπόκριση της καταναλωτικής ζήτησης μένει ασαφές. Οποιαδήποτε αποτελεί την απάντηση αποτελεί στην πραγματικότητα ότι ένας αποσπασμένος πληθυσμός από αποβλακωμένο υπολείπεται από τα πνευματικά αποθέματα για την αντίσταση στην υποδούλωση του.».

Διαβάστε πλήρη καταγραφή της κρίσιμης ομιλίας εδώ από την ελληνική μετάφραση.

Η κ. Fox κλιμάκωσε αγωνιστικά την κατάκριση την οποία διεξήχθη επισημαίνοντας για τους ‘δευτερογενείς πολίτες’ επειδή εκείνοι καπνίζουνε ότι από έλλειψη πνεύματος γενικού τους συμβιβασμού καθοδηγήθηκαν στην συμμόρφωσή τους τελικά στον ίδιο με κάτι νόμο.

Η κ. Fox επανέλαβε την επιστημονική τεκμηρίωση του Mara όπου κρίση με τα συνειδητά ως την αντίληψη και το αίσθημα με την σκέψη βασίζονται στις επιλογές τις οποίες κάνουμε υπεραμυνόμενη ότι το κάπνισμα εξαρτά την προσωπική ανεξαρτησία και αυτονομία του ατόμου και την επικυριαρχία του πάνω από τον εαυτό του.

Διαβάστε πλήρη καταγραφή της κρίσιμης ομιλίας εδώ από την ελληνική μετάφραση.

Με έκδοση την οποία κυκλοφόρησε το σωματείο των καπνιστών μετά την φετινή εκδήλωση με τον τίτλο «Τα 40 πονεμένα χρόνια της Forest» συνεχίζοντας τον εορτασμό της επετείου επισημαίνεται ότι οι πολιτικές για το κάπνισμα διαχωρίστηκαν από την κοινή γνώμη και ότι οι καπνιστές αποτελούν τον αγγελιοφόρο των πολιτικών ελευθεριών.

«Ιδεατά σε μια δημοκρατική κοινωνία η δημόσια πολιτική θα πρέπει να αντανακλά την κοινή γνώμη και το ήθος. Όποτε μεταβάλλεται η κοινή γνώμη θα πρέπει να προσαρμόζεται στην πολιτική την οποία ακολουθεί. Θα περίμενε κανείς ενώ ελαττώνονται οι ρυθμοί του καπνίσματος από περισσότερους κοινόχρηστους χώρους να το εκπίπτουν ειδικά όταν δεν αποτελεί την επιλογή η εισδοχή σε αυτούς. Ωστόσο όταν το 15% από τον έναν από τους εφτά εξακολουθούν να καπνίζουνε θα περίμενε επίσης την πρόνοια ή την μέριμνα της άνετης εξάσκησης. Εν αντιθέσει όπως έχουμε δει από το 2000 μετά το 1980 η πολιτική για το κάπνισμα αποσπάστηκε από την κοινή γνώμη χωρίς να διαθλάται παραγόμενη από την απομονωμένη κρατική δόμηση επιβάλλοντας την πάνω στο κοινό. Το ακατάδεκτο για το κάπνισμα αποτέλεσε εκείνο της αντικαπνιστικής κινητοποίησης και κρατικής δομής ενόσω το ευρύ κοινό επέδειξε επίμονα την συγκατάβαση και την λογική του συγκατοίκηση στον κοινωνικό βίο.».

«Το ζήτημα των ρυθμίσεων των τσιγάρων ως τα αγαθά από το εμπόριο δεν αποτέλεσε την εστίαση για την παρούσα αναφορά την οποία απασχολείται από τους κανονισμούς διέποντας το κάπνισμα και τους αμφορείς του. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι καταδεικνύουν κάποια σκοτεινή άποψη για τους καπνιστές και το κοινό με το δημόσιο. Οι απαγορεύσεις προβολής επιδιώκουν να απομακρύνουν το στοιχείο από του πειρασμού του καθώς κι αν τα τσιγάρα δεν προβάλλονταν κανείς δεν θα κινητοποιούνταν για να τα προμηθευτεί. Επίσης επιδιώκεται να ανοικοδομήσει με νέα νόρμα της φύσης γύρω από το προϊόν με την δραστηριότητα από έρπουσα λίαν απαράδεκτη άξια της απόκρυψης πίσω από την κουρτίνα ή κλειστή ντουλάπα διαθέσιμο μετά την επίκληση. Κάνει την αγορά τσιγάρων να ομοιάζει από προμήθεια των προφυλακτικών ή των ανάλογων εντύπων από τον εφημεριδοπώλη σε παλιούς καιρούς. Οδηγίες τις οποίες διανέμονται στους καπνιστές για ανάλωση του προϊόντος τους απευθύνουν περισσότερο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του φόβου» αναφέρεται στην διαχρονική ανάλυση της έκδοσης εκθέτοντας την κρατική ανάγκη της απόκρυψης των προϊόντων καπνού από την όψη των πελατών των καταστημάτων όπου απαγορεύεται αποκλειστική προβολή των νοσοκομειακών ασθενών από τις συσκευασίες εμπορευμάτων προς πώληση.

«Αν και πολλές τακτικές με στρατηγικές έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των αιώνων για την καλλιέργεια κοινού φόβου και την εξάσκηση του ένστικτου της αυτοσυντήρησης στο κοινό οι πιο αποτελεσματικές υπήρξαν μεταχείριση της πλασματικής σήμανσης και η επαναληπτική προπαγάνδα. Η πλασματική σήμανση ορίζεται από παρακίνηση συλλογικά κοινών δραστηριοτήτων από ενότητες όπως οργανισμών ή των ομάδων από ατόμων όπως κρατών κατέχοντας τοποθετημένη διάφορα πρωτοβουλία κατοικώντας εξωτερικά» αναφέρεται από την Ακαδημία των Ιδεών από τον παραλληλισμό του με το παραπάνω.

Η Forest εορτάζοντας τεσσαρακοστή επέτειο συστάθηκε το 1979 με συμμετοχή Άγγλων βετεράνων και αεροπόρων της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας για να εκπροσωπεί τα άτομα τα οποία καπνίζουνε και να προασπίσει τα δικαιώματά τους σε πανεθνική κλίμακα και έχοντας από το 1999 ως πρόεδρο τον αρθρογράφο Σάιμον Κλαρκ που ως θερμός υποστηρικτής και υπέρμαχος δεν καπνίζει μετεξελίχθηκε στην μεγαλύτερη ένωση του είδους της που διοικείται απαρτίζοντας μέλη που διακατέχονται με φιλελεύθερες βρώσιμες κοινωνικά προοδευτικές ιδεολογίες.

Το όνομα FOREST προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων στην φράση ‘Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco’ (Οργανισμός Ελευθερίας για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του καπνού) ενώ η επιδότησή της πηγάζει από την νυν Imperial Brands ως την πρώην Imperial Tobacco και την British American Tobacco (BAT) και την Japan Tobacco International (JTI Gallaher) από μόνη την οποία επιδοτεί το παράρτημα λειτουργώντας μετά το 2017 τον Ιανουάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και όπως διευκρινίζει απαρτίζει σωματείο το οποίο δρα ανεξάρτητα εκπροσωπώντας τις δικές του απόψεις από εκείνες των συμμετεχόντων μελών του.

Το παράρτημα Forest Eireann διαθέτοντας στην Ιρλανδία μετά το 2010 διέγραψε την έντονη πορεία μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους την οποία νομοθετήθηκε πρώτα σε εκείνη την χώρα το 2004 όταν κατέστησαν τα αιτήματα του σωματείου υπαρκτά.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...