Από πότε υπάρχει η πρώτη Ελληνική καπνοβιομηχανία;

Απάντηση σε ερώτηση από πότε υπάρχει η πρώτη Ελληνική καπνοβιομηχανία;

Προϋπάρχει μετά το 1821 συνιστώντας το παλαιότερο τσιγάρο της σημερινής παγκόσμιας αγοράς!

Η καπνοβιομηχανία είναι Ελληνική με άμεσο τρόπο μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελώντας το έτος ίδρυσης της καπνοβιομηχανίας του Βασίλειου Μουράτογλου στην Κωνσταντινούπολη από την ομώνυμη εταιρία και τα τσιγάρα του λευκού φίλτρου Muratti Ambassador.  Ο λόγος τον οποίο μπορεί να μην διαδίδεται εξιστορώντας το σχετικά για σήμερα αποτελεί ότι τα τσιγάρα λευκού φίλτρου αυτά προέρχονται από τις πολυεθνικές καπνοβιομηχανίες.

Το 1885 η Οθωμανική Τουρκία εθνικοποίησε την καπνοβιομηχανία και ο Βασίλης Μουράτογλου μετέφερε και εγκατέστησε την ιστορική Ελληνική καπνοβιομηχανία του στο Βερολίνο και δύο χρόνια αργότερα στο Λονδίνο το 1887 από όπου το σήμα του προμηθεύτηκε το 1960 ο Martin Brinkmann μέχρι το παρέδωσε στην British American Tobacco με [τον] την Philip Morris η οποία το αξιοποιεί.

Τις αρχές του 20-ου αιώνα βίωσε την πολεμική κρίση της ζήτησης του στρατού από πολέμου διαδραματίζοντας τον καιρό και ορθοποδώντας τις εφάμιλλα κοινά εξαθλιωμένες συνθήκες το Muratti Ambassador απέδειξε την ιστορική του αξία και στάθηκε επιτυχώς μετά την δύσκολη και την πολύπλευρη δοκιμασία του χρόνου κυκλοφορώντας τις μέρες μας τα είδη Rosso, Chiaro, Zaffiro όταν θα προϋπάρχουν τα Ambassador, Ariston, Cabinet, Gentry, Iplic, Peer και το Regent.[3] 

Η Ελληνική καπνοβιομηχανία από συμπέρασμα προϋπάρχει παράλληλα από το Ελληνικό κράτος. Όνομα έχοντας ταυτόσημη ή παρεμφερή ρίζα με το τούρκικο Murat εμπνέει αποτυπώνοντας την λύση όπως προσδίδεται από τον Βασίλειο Μουράτογλου στο ζήτημα του Σουλτάνου Μουρατή Δ΄ από το 1623 μέχρι το 1640 (Murat IV, στα αγγλικά Murad) όποτε βασίλεψε έχοντας εξολοθρεύσει με λόγω τις αντιλήψεις της εποχής του με την περιοδική ημερήσια συχνότητα ανά των 18 τους καπνίζοντες κυρίως από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μουρατής Δ΄ (27/7/1612 – 8/2/1640) Οθωμανός σουλτάνος εκτελώντας τους εποχιακά εξόντωνε τους καπνιστές όποτε πειραματίζονταν εξερευνώντας την Κωνσταντινούπολη τακτικά λίαν όπου τους συνελάμβανε μεταμφιεσμένο περαστικός επί αυτοφώρω. Όπως με καφεδάκι το Ελληνικό ή Τούρκικο και το οινόπνευμα αν δεν αντιλέγει για την σοκολάτα μερίδα από την παραγγελία στην ταβέρνα! Άραγε τι εντύπωση να του είχε κάνει το φραπέ αντί για το κοκτέιλ μολότοφ; Θα θέριζε ψυχαγωγώντας οργισμένος στην Πόλη;

Παλατιανές δολοπλοκίες και συνωμοσίες με τις εκτελέσεις από τις αδελφοκτονίες τους διαδόθηκαν στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη εκτυλίσσοντας εξωτερικά από το Σουλτανάτο των Ανακτόρων αναφορικά στον εθισμό από του κόσμου της εποχής με το κάπνισμα, το οινόπνευμα αλλά εξίσου με καφέ. Κίνητρο αποτελούσε την διοργάνωση και την πειθαρχία του στρατεύματος για την επιβολή της σχετικά με την ανεξέλεγκτη από την πολιτική αστάθεια της μεγαλύτερης έκτασης της τότε αυτοκρατορίας τιμωρώντας τον θάνατο στον κάθε κοινό και γνωστό εθισμό. Η πριγκίπισσα από την μητέρα του Μουρατή Δ΄ υπήρξε Ελληνίδα την οποία λέγονταν Χασεκί Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...