Μετά τον Μάιο το 2020 τέρμα με την μέντα Κοινοτικά στα τσιγάρα

Η ισχύς των διατάξεων κοινοτικής οδηγίας περί πώλησης και της διάθεσης καπνικών προϊόντων τις οποίες αφορούν στην απαγόρευση εκείνων των οποίων χαρακτηρίζει άρωμα ή την γεύση μέντας έχει έναρξη τον Μάιο το 2020 με ευρύτερη έκταση των χωρών συμμετεχόντων απαρτίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχετικές διατάξεις θα ισχύσουν σε Ελλάδα με την Κύπρο έχοντας υπερψηφιστεί αναθεωρημένες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ακολουθώντας έντονη διαμάχη παρασκευαστών προϊόντων τα οποία επηρεάζονται ενώ αφορούν.

Οι Γερμανοί καπνοβιομήχανοι από ενάγοντες με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέσπασαν αρνητική έκβαση της δίκης λόγω της οποίας έλπιζαν να εξακολουθήσουν την πώληση με εμπορία της μέντας σε καπνικά τους προϊόντα στις 30 Ιανουαρίου.

Όταν καπνικά προϊόντα διαθέτοντας εντόνως πέραν της μέντας ευρηματικά αρώματα παρεμφερώς απαγορεύτηκαν πωλήσεις τους πριν να διακοπούν αντιστοιχούσαν σε 3% του συνόλου με την μέντα σε 7% του συνόλου τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιττό να λέμε ότι η μέντα αποτελεί καθημερινή διαλογή μεταξύ Άγγλων καπνιστών ή καταναλωτών επιστρέφοντας με την απόφαση για επικείμενο στις 29 Μαρτίου του 2019 Brexit σε ράφια όλων άλλωστε των καταστημάτων τα οποία διατηρούνται καλυμμένα κλειστά από έκθεση ταυτόχρονα ομοιόμορφων συσκευασιών χωρίς επώνυμη καλλιτεχνική υπογραφή με την διακόσμηση με πώληση στην διπλή τιμή κόστους 10 Ευρών ή 8 λιρών.

Αποτελούν ενδεχομένως εκείνα τα προϊόντα τα οποία εξασφαλίζουν άλλωστε παρέχοντας πρόληψή τους με την στασιμότητα βρογχικών συμπτωμάτων ή φαρυγγικών ή λαρυγγικών διαταραχών έναντι περισσότερο κοινού καπνίσματος διαθέτοντας μέντα την οποία πιθανότατα ελέγχει την ίδια εμφάνιση ή μετεξέλιξη εξισορροπώντας ή εξουδετερώνοντας τα.

Ο Βέλγος Πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρεταννικής ένωσης καπνιστών F.O.R.E.S.T. από τα αρχικά με την φράση «Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco» έχοντας λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2017 μετά το Βρεταννικό κοσμοϊστορικό δημοψήφισμα ενώ έχοντας διατελέσει ο αναπληρωτής διευθύνων στην καθιερωμένη συμπαράταξη Ευρωπαίων πολιτών «Νέα Κατεύθυνση – Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» το 2010 από την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) δήλωσε σε σχέση με την επικείμενη Κοινοτική απαγόρευση τσιγάρων μέντας προσεγγίζοντας υλοποίησή της:

«Απαγόρευση αρωματικών προϊόντων καπνού συμπεριλαμβάνοντας τσιγάρα της μέντας συνιστά αδικαιολόγητη επίθεση στις παρεχόμενες επιλογές των καταναλωτών τα οποία λίγα θα πράξει προς την αποθάρρυνση ανηλίκων από το μεταγενέστερο κάπνισμα. Η προδιάθεση του ανεφοδιασμού την οποία διακατέχει η Ευρωπαϊκή κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει. Την υπαγόρευση αρωμάτων τα οποία μπορούν ενήλικοι να απολαμβάνουν εκτυλίσσεται πέραν ορίων της παρωδίας. Την λύση για ελάττωση των επιπέδων καπνιστών αναμεταξύ των παίδων συνιστά παιδεία με την συρρίκνωση της τιμωρίας σε όποιους συλλαμβάνονται πωλώντας τους τον καπνό. Αντί αυτού η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά σχεδόν βεβαιότητας πυροδοτεί ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά αρωματικών καπνικών προϊόντων πολλά εκ των οποίων θα περιέλθουν στην κτήση των ανηλίκων».

 

 

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...