Έκτακτο! Απαγορεύει ο Ερντογάν την επώνυμη τυποποίηση με την πώληση των καπνικών προϊόντων

Χυδαία και προκλητική υπήρξε στις προάλλες η άλλως κυβερνητικά αντικαπνιστική δραστηριότητα του Τούρκου προέδρου Ραντζίπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μόλις εγκατέστησε νέες διακρίσεις από επισήμους εργασιακούς διαχωρισμούς ανάλογα με το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ο ένας ή άλλος εργαζόμενος δεν θα τύχαινε να κάπνιζαν ή να μην κάπνιζαν όσον αναφορά τον παράγοντα με την πρόσληψη από τα οφέλη στην ταυτόσημη εργασία τους νομοθετώντας άλλωστε λογοκρισία με τις μάρκες τσιγάρων των προϊόντων καπνού τα οποία δεν θα εκτεθούν στα ράφια των καταστημάτων τους όπως δεν θα εκτυπώθηκαν εορτάζοντας τον νέο χρόνο στην έναρξή του όπως στις τέχνες με την δημόσια προβολή τους όπου πάλι καν σχετικά δεν θα προβληθούν.

Η λιανική πώληση των προϊόντων καπνού μετά το νέο έτος στην Τουρκία θα απαγορεύεται σε πανεπιστήμια εντός χώρων στους οποίους λειτουργούν, στα στάδια και τα αθλητικά κέντρα, σε πινακοθήκες και χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σε οπερέτες και θέατρα αλλά και θα απαγορεύεται την απεικόνιση με την σχετική τους προβολή από ταινίες με τηλεοπτικές σειρές, σε μαγνητοσκοπήσεις, σε θέατρα και τις θεατρικές παραστάσεις όπως από τις διαφημίσεις των άλλων προϊόντων.

Οι συσκευασίες των τυποποιημένων προϊόντων καπνού στην Τουρκία το 2019 θα επικαλυφθούν με υγειονομικές προειδοποιήσεις με την έκταση της έντυπης επιφάνειάς τους με το 85% αυξάνοντάς την από πρότινος από το 65% με το 5% όπου από το υπόλοιπο 15% θα αναγράφεται την ονομασία από την επωνυμία του προϊόντος στην επιγραφή χωρίς την χρήση καλλιτεχνικών διαγραμμάτων ή κατατεθέντων σημάτων τους ή των άλλων λόγων τους χαρακτηριστικών.

Θα τους αποδοθεί η προθεσμία των (7) μηνών ώστε το σύνολο των προϊόντων καπνού από ευρισκόμενα στην διάθεση του καταναλωτή να εμπίπτουν με όλες τις προϋποθέσεις ισχύοντας με την έναρξη του νέου έτους από την Πρωτοχρονιά το 2019. Αυτές θα περιλαμβάνουν την απόκρυψη των προϊόντων αυτών και της θέασης τους από την όψη των καταναλωτών από των πελατών των σημείων της πώλησής τους.

Θα τους αποδίδονται δημόσια κίνητρα από την επιβράβευση των πολιτών από την διακοπή του καπνίσματος ενώ παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργοδότες απασχολώντας το προσωπικό όταν εργαζόμενοί τους δεν καπνίζουνε ενθαρρύνοντας την πιο συχνή πρόσληψή τους όπως προβλέποντας κοινωνικά μερίσματα με αυξημένα τα οικογενειακά επιδόματα σε όποιους δεν καπνίζουνε.

Η κυβέρνηση κατάρτισε χρονοδιάγραμμα εντός φάσματος από το 2018 μέχρι το 2023 για την δράση της έναντι στο κάπνισμα στην Τουρκία σχεδιάζοντας την εισαγωγή της ελάχιστης επαρκούς ηλικίας ως συμπλήρωση των 21 ετών για την προμήθειά του. Ποσοστό επί το 31,6% από τους Τούρκους οι οποίοι καπνίζαν στο 2016 σημείωσε νωρίτερα την πτώση του από το 32,5% με το οποίο κυμαίνονταν το έτος του 2014.

Όλες οι «αλμυρές» διατάξεις των οποίων ισχύουν στην Τουρκία ψηφισμένες από την Εθνική Συνέλευση στις 30 Νοεμβρίου του 2018 καταρτισμένες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επάνω σε κοινωνικά και οικογενειακά θέματα υγείας και της εργασίας σε σχέση με την κατανάλωση προϊόντων καπνού ως προς την διάθεσή τους ανεξαρτήτως με τον καθένα αποφασίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και των Δασικών Εκτάσεων όσον αφορά στο μέρος τους ασχολούμενο με τις συσκευασίες τυποποίησης συμβουλεύοντας με το Υπουργείο Υγείας της χώρας ενώ φέρουν στενές κυρώσεις σε επαγγελματίες με την επιβολή των προστίμων αφορώντας την εργασία των λίαν-εμπόρων, μεσαζόντων ή βιομηχάνων από τις 5 μέχρι 20 χιλιάδες Τούρκικες Λίρες. Επιπλέον με αύξουσας διάρκειας την αναστολή της άδειας της λειτουργίας επιχείρησης μέχρι το σταδιακό της κλείσιμο.

Έτσι από την μικρή της απόσταση στις μεγάλες μας καπνοκαλλιέργειες στην Θράκη η Τουρκία εμπλέκει από 14-η χώρα στην σειρά στην κρατική απαλλοτρίωση ιδιόκτητων σημάτων και ονομάτων ως δημιουργιών χαρακτηρίζοντας ορισμένα από τα εμπορικά καταναλωτικά προϊόντα σαν υλικά μας αγαθά.

Η σχετική απαίτηση από παράγωγα προϊόντα από τον καπνό αξιώθηκε προβάλλοντας την πρώτα από την Αυστραλία το 2010 όταν ακολουθήθηκε από την Αγγλία τον Μάιο το 2016 από την πρακτική της εφαρμογή τον Σεπτέμβριο το 2017 και την Ιρλανδία μόλις τον φετινό Σεπτέμβριο το 2018 και όπως μόλις στον Καναδά με τους περασμένους μήνες και την Νέα Ζηλανδία με την Νορβηγία, την Σλοβενία, την Σρι Λάνκα, την Γαλλική Γουιάνα, την Ταϊλάνδη, την Μπουρκίνα Φάσο τελικά την Γαλλία τον Φεβρουάριο το 2017.

Οι μείζονες καπνοπαραγωγικές χώρες Ουκρανίας, Κούβας, Άγιου Δομίνικου, Ινδονησίας και της Ονδούρας συσκέφθηκαν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (Δ.Ο.Ε.) ώστε να αποτρέψουν την εμμονή στην εξακολούθηση του νομοθετημένου αυτού φαινομένου στην Αυστραλία αλλά ο διεθνής αυτός οργανισμός απέρριψε το πολυετές αίτημα τους το καλοκαίρι το 2018 συμβάλλοντας λόγω της αποχώρησης της Ουκρανίας από την 5-εθνική σύσκεψη η οποία αποσύρθηκε μόλις ξέσπασε κρίση με την πολεμική της αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Στην Μεγάλη Βρετανία προηγήθηκε από το δημοψήφισμα με το Brexit ψηφοφορία επάνω στην ομοιόμορφη τυποποίηση στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού καθώς υπερψηφίστηκε στις 21 Μαΐου το 2016 όταν η συντελεσμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε συνδράμοντας την ρητή διαφωνία του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από την υπουργό της υγείας Τζέιν Έλισον.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...