Αποκαλύψεις για τις ομοιόμορφες συσκευασίες των προϊόντων καπνού στην Αγγλία – άνοδος 0,6% στο κάπνισμα!

Αντικειμενικά αμερόληπτες πληροφορίες και μελέτες του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) που υιοθετούνται από το υπουργείο υγείας της Μεγάλης Βρετανίας υποδεικνύουν την ελαφρά αύξηση από το 0,6% του ποσοστού των καπνιστών της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2018 από το 16,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017 πριν από την εφαρμογή της υποχρεωτικής απλής τυποποίησης των καπνικών προϊόντων με τις ομοιόμορφες συσκευασίες σε αυτό του 17,1%.

Επιπρόσθετα ενώ αξιοσημείωτα ανιχνεύθηκαν έκτοτε περιπτώσεις λαθρεμπορίας των καπνικών προϊόντων από τον σποραδικό τους εντοπισμό στα Αγγλικά καταστήματα ή από την διάθεσή τους στο κοινό. Το 24% από των ερωτηθέντων δημοσκόπησης της Βρετανικής Ένωσης Καπνοβιομηχάνων TMA απάντησαν ότι είναι ενήμεροι της σχετικής κατάστασης ενώ ένα 27% εκτιμά ως πιθανό το ενδεχόμενο αγοράς των λαθραίων προϊόντων έχοντας το 44% από αυτούς να μην φέρουν την αντίρρηση στην ενδεχόμενη προμήθεια αφορολόγητων προϊόντων του καπνού ακόμα κι αν αυτά θα προέρχονταν από παράνομη διάθεση στην αγορά.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες εκτύπωσης της τυποποίησης των καπνικών προϊόντων στην Αγγλία Amcor από το Μπρίστολ και MPS στο Μπράντφορντ έκλεισαν το 2016 μαζί με την τελευταία εγκατεστημένη καπνοβιομηχανία της JTI στην Βόρειο Ιρλανδία και αυτήν της Imperial Tobacco στο Νότινγχαμ που αποσύρθηκαν από την λειτουργία τους στο εγγενές παρελθόν απολύοντας το σύνολο του προσωπικού που διέθεταν.

Ο διευθυντής του συνασπισμού CPMA των παρασκευαστών καταναλωτικής τυποποίησης Μάικλ Ρίτζγουεϊ δήλωσε πως «Η διαδικασία της αντιγραφής απλών πακέτων είναι εξαιρετικά εύκολη όσο είναι ομαλή η διέλευσή τους μέσα από την αγορά – η απαραίτητη εξειδίκευση στην εκτύπωση δεν είναι τίποτε σε σχέση με ο,τι ήταν όταν τα πακέτα αυτά διέθεταν τα αποκλειστικά τους χαρακτηριστικά σαν την ζεστή σφράγιση των φύλλων, τις βινιέτες, τα ανάγλυφα, τα χαρακτικά και ματ και τα γυαλιστερά βερνίκια».

«Η απλή τυποποίηση αποτελεί δυσανάλογη επίθεση στην κάθε μάρκα εφόσον καταστρέφει την πνευματική ιδιοκτησία ενός εμπορικού σήματος με του ονόματος ή των χρωματισμών του» είπε συνεχίζοντας ο Μάικλ Ρίτζγουεϊ προσθέτοντας και πως «Ο κόσμος καπνίζει διότι του αρέσει το κάπνισμα ενώ το γεγονός αν η συσκευασία των τσιγάρων διαθέτει ζωγραφισμένο κάποιο άλλο σχέδιο δεν τον ενδιαφέρει σε τίποτα».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα στατιστικά στοιχεία και να δεχτεί την ανάλυση των όσων χάνει υπό την μορφή του εισοδήματος, του φόρου της ειδικής κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας για να αξιώσει λέγοντας πως «λυπούμαστε αλλά το πείραμα δεν ευδοκίμησε». Νομίζω ότι θα πρέπει να επανέλθουν φυσιολογικές υγειονομικές προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων μαζί με την υποστήριξη της κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά χωρίς το δρακόντειο μέτρο της ομοιόμορφης τυποποίησης» κατέληξε ο Μαίκλ Ρίτζγουεϊ.

Εκφέροντας ίδια άποψη ενώ διεκδικώντας την ριζική αναθεώρηση των αντικαπνιστικών μέτρων και διατάξεων που ισχύουν στην Αγγλία από το 2010 ο πρόεδρος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST δήλωσε ότι «Η εμπειρία σχετικά με την Αυστραλία, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία οδηγεί σε συμπέρασμα ότι η απλή τυποποίηση δεν οδηγεί και σε πτώση των δεικτών των καπνιστών. Οι κυβερνήσεις παλινδρομούν μεταξύ αντικαπνιστικών μέτρων ανεξαρτήτως των επιπτώσεων. Είναι καιρός για μια ανεξάρτητη και ριζική αναθεώρηση όλων των αντικαπνιστικών μέτρων από μετά το 2010 συμπεριλαμβάνοντας την απλή τυποποίηση και την απόκρυψη των προϊόντων καπνού από τους καταναλωτές στα σημεία της πώλησής τους. Η αποτυχία της απλής τυποποίησης είναι ενδεικτική της επίσπευσης όταν η πολιτική υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο εν όψει των γενικών εκλογών του 2015 αφού τα ομοιόμορφα πακέτα δεν συσχετίζονται με την υγεία ενώ η απόφαση της εισόδου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν βασιζόταν επάνω σε ενδείξεις για την μείωση του καπνίσματος αλλά σε κομματικές πολιτικές».

chart

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...