Ολοκληρώθηκε το 1-ο επιστημονικό Συνέδριο κορυφής στην Αθήνα για την ελάττωση των κινδύνων από το κάπνισμα

Ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα το 1-ο διήμερο επιστημονικό Συνέδριο κορυφής για την μείωση του κινδύνου από το κάπνισμα με την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ιατρών και επιστημόνων.

Με επίσημη γλώσσα την Αγγλική το 1st Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction – Novel products, Research & Policy υπήρξε μια πρωτοβουλία των Δημήτρη Κουρέτα και Κωνσταντίνου Πουλά που έκλεισε με την συνεδρίαση της επιστημονικής του επιτροπής ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 31 Μαΐου με 1-η Ιουνίου 2019 για το 2nd Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογίας και του Πάρκου Θετικών Επιστημών των Πατρών από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και των Πατρών.

Μεταξύ των επιστημόνων που συμμετείχαν και που μίλησαν ήταν και η Ιωάννα Βαρντάκου από την British American Tobacco (BAT) αξιολογώντας την βιολογική απόδοση της συσκευής θερμαινόμενου καπνού Glo και ο Martin Dockrell από την Public Health England.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο απέδειξε ότι οι τοξικές ουσίες οι οποίες εισπνέονται από την χρήση του Blu το οποίο παράγει η Imperial Tobacco είναι κατά 99% λιγότερες από αυτές του πύρινου τσιγάρου. Από τις 51 τοξικές ουσίες σοβαρού υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο οι 8 ήταν παρούσες σε μετρήσιμα επίπεδα. Ο Dr Grant O’Connell από την Fontem Ventures δήλωσε ομιλώντας ότι «Σε συνεκτικότητα με τις εμφανιζόμενες κλινικές πληροφορίες η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης υψηλής ποιότητας προσφέρουν την δυνατότητα για την δραστική μείωση της έκθεσης στα καρκινογόνα και στις τοξικές ουσίες στους καπνιστές που τα μεταχειρίζονται ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Η δοκιμή των αεροζόλ του Blu καταδεικνύει σε χαμηλά ή ανύπαρκτα επίπεδα των τοξικών ουσιών για τις οποίες δοκιμάστηκαν. Η συνολική τους έκβαση ήταν κάτω του ενός μικρογραμμαρίου ανά της εκάστης εισπνοής το οποίο είναι κατά 99% λιγότερο από τα 381 μικρογραμμάρια τα οποία αντιστοιχούν στον καπνό του τσιγάρου. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις και για τις υγειονομικές αρχές από όλον τον κόσμο να μοιραστούν τις πληροφορίες αυτές με τους καπνιστές που αναζητούν την αντικατάσταση του τσιγάρου».

Η ανάλυση των μελετών χρησιμοποιώντας οκτώ βασικές παραμέτρους των τελικών σημείων κινδύνου που σχετίζονται με το κάπνισμα σημείωσε τις αλλαγές που εμφανίστηκαν στο δείγμα των χιλίων ατόμων από τα οποία τα μισά συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά τσιγάρα καύσης και τα άλλα μισά το IQOS που παράγει η Philip Morris.

Σύμφωνα με την αξιοσημείωτη βελτίωση που παρατηρείται όταν ένα άτομο σταματά το κάπνισμα τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν στα άτομα που χρησιμοποίησαν το IQOS παρουσιάζουν παραλλαγές που συμπίπτουν με εκείνες που συμβαίνουν σε αυτούς που εγκατέλειψαν το κάπνισμα. Πέντε παράμετροι από τις οκτώ παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές και αυτό το αποτέλεσμα προσθέτει περαιτέρω αξιοπιστία στα αποτελέσματα που έχουν μέχρι τώρα προκύψει από προηγούμενες μελέτες. Η μελέτη θα διατεθεί για τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας και ειδικότερα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων που έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του συνόλου του επιστημονικού φακέλου της ίδιας εταιρείας.

1100x350px_web-banner_NoSmokeSummit

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...