Ανακοίνωση του Επιτρόπου υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του τσιγάρου

Ο Λιθουανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις εξέδωσε στις 30 Μαΐου 2018 ανακοίνωση σχετικά με το κάπνισμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος η οποία καθιερώθηκε στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του Ο.Η.Ε. το 1988 από τις 7 Απριλίου που ήταν το 1987 όταν δημιουργήθηκε και που μνημονεύεται από το 2008 με την υπογεγραμμένη συμμετοχή των 168 χωρών του κόσμου στην σχετική Σύμβαση Πλαισίου στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και από τις οποίες εξαιρούνται και οι Η.Π.Α. και με την έμμεση συνεργασία των 181 συνολικά χωρών.

Η φετινή Ημέρα κατά του καπνίσματος του 2018 έχοντας σαν το σύνθημά της το «Μην μου ραγίζεις την καρδιά: Τσιγάρο ή υγεία» εστιάζει την σημασία της στις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τις σχετικές επιπλοκές που δημιουργούνται από το κάπνισμα οι οποίες είναι ευάλωτες και επιρρεπείς ακόμα και στο πιο περιστασιακό ή ελαφρύ κάπνισμα.

Σχετικά με αυτό ο Βιτένις Αντριουκάιτις δήλωσε στην ανακοίνωσή του ότι «Η χρήση καπνού παραμένει η μεγαλύτερη αιτία χρόνιων νόσων και θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην Ε.Ε. και οι στατιστικές σχετικά με τους θανάτους στην Ε.Ε. από τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο ο οποίος σχετίζεται περισσότερο με το κάπνισμα, δείχνουν ότι το 2015 σημειώθηκαν 273.400 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα μόνο, που είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Κάποιος έχασε το παιδί του, τον γονέα του, τον αδελφό του, την αδελφή του ή έναν φίλο του και ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο ενώ επιπλέον ο καπνός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για πολλές άλλες μορφές καρκίνου και για άλλες σοβαρές νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ε.Ε. έχει παραμείνει στάσιμο στο 26 % από το 2014 και έχοντας ο ίδιος βιώσει την απώλεια αγαπημένων μου προσώπων και τον τρόμο του καπνού είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις στατιστικές σχετικά με τους νεαρούς καπνιστές, πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την τάση».

«Βέβαια έχουμε προβεί σε σημαντικά βήματα για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών μας από την κατανάλωση καπνού ιδίως μέσω της εφαρμογής της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού καθώς και της οδηγίας για τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού ενώ επίσης φτάσαμε σ’ένα σημαντικό ορόσημο στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους όταν τέθηκε σε ισχύ το σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης της Ε.Ε. καθιστώντας την Ε.Ε. σαν την πρώτη διεθνή δικαιοδοσία σε όλο τον κόσμο που έχει θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού».

«Επιπλέον στο τέλος του περασμένου έτους ξεκινήσαμε την κοινή δράση για την καταπολέμηση του καπνίσματος με προϋπολογισμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρών για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την οδηγία για τα προϊόντα καπνού τα επόμενα τρία χρόνια».

«Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν στην προκειμένη περίπτωση σημαντικό ρόλο. Γι’αυτό τον Απρίλιο εγκαινίασα το ευρωπαϊκό βραβείο υγείας για Μ.Κ.Ο. προκειμένου να αναδείξουμε τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες των διεθνών, ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνέβαλαν σημαντικά στην πρόληψη της χρήσης καπνού στην Ε.Ε. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 15 Ιουνίου 2018 και θα παρουσιάσω το βραβείο τον Νοέμβριο».

«Ως γιατρός έχω δει από πρώτο χέρι την καταστροφή που προκαλεί η χρήση του καπνού στην υγεία και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από όλες τις πλευρές του. Ας εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας ώστε να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού» κατέληξε ο Βιτένις Αντριουκάιτις.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...