Δημοκρατία της Ιρλανδίας: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στους κήπους των εστιατορίων

Η πρόταση του Ιρλανδικού υπουργείου υγείας να απαγορευτεί το κάπνισμα στους υπαίθριους και τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των μπαρ όπου σερβίρεται φαγητό αποτελεί το κέντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες στην Ιρλανδία όπου το κάπνισμα απαγορεύεται στους αντίστοιχους κλειστούς χώρους από το 2004 σαν την πρώτη χώρα στον κόσμο.

Η πρόταση του υπουργού υγείας της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις τέθηκε ήδη προ του υπουργικού συμβουλίου με την υποστήριξη ορισμένων γερουσιαστών όπως και του πρώην υπουργού υγείας Τζέιμς Ο Ράιλι ο οποίος επισήμανε ως θετικό χαρακτηριστικό της πρότασης την απορύθμιση της κατανάλωσης του καπνού προσθέτοντας ότι η υλοποίησή της θα υπερασπιζόταν και τους ανηλίκους.

«Δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας διάλογος για το κάπνισμα χωρίς να θυμόμαστε τους 6.000 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι χάνονται σε αυτή την χώρα κάθε χρόνο πεθαίνοντας πρόωρα εξαιτίας αυτού του προϊόντος» δήλωσε ο Τζέιμς Ο Ράιλι στο εθνικό ραδιόφωνο της Ιρλανδίας.

Ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στο κάπνισμα συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ενοχλητικό για το κοινό και πέραν αυτού παρεμβαίνει με την δυνατότητα του κόσμου να ευχαριστηθεί ένα δείπνο στον εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο που έχουμε και στην χώρα μας χωρίς να πλανάται γύρω του καπνός» προσθέτοντας ότι βλάπτει την υγεία όποιου καπνίζει και ότι δεν το θεωρεί φυσιολογικό σαν συμπεριφορά.

Ο εκπρόσωπος Τζων Μάλον της FOREST της Ιρλανδίας, του παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης των καπνιστών δήλωσε ότι «Το κάπνισμα δεν αποτελεί παράνομη συνήθεια σε αυτή την χώρα ούτε και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου την οποία γνωρίζω και τα χρήματα τα οποία προέρχονται σε εστιατόρια από καπνιστές κάνουν και για τα χρήματα των υπολοίπων. Θα έπρεπε όταν ερχόταν η απαγόρευση του καπνίσματος να επιτράπηκαν διαχωρισμένοι από τους υπολοίπους χώροι για αυτό. Ακόμα κι αν συνίσταται αληθινό πρόβλημα ας επιτραπεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη να λάβει μια απόφαση υπέρ του καθενός ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει αποκλεισμός».

Ο Τζων Μάλον είπε επίσης ότι «Ο πόλεμος στο κάπνισμα έχει προχωρήσει αρκετά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους ακόμα και εκεί όπου σερβίρεται φαγητό. Το κάπνισμα στο ύπαιθρο δεν θέτει σε κίνδυνο τρίτους και μολονότι μπορεί να ενοχλεί περιστασιακά τους μη καπνίζοντες αποτελεί το ζήτημα για την κάθε μεμονωμένη επιχείρηση και όχι για την κυβέρνηση. Αν αυτή η πρόταση απαντά σε κάποια μη ηθελημένη συνέπεια του αντικαπνιστικού νόμου η οποία ώθησε τους καπνιστές στο εξώτερον αποτελεί εμφανή λύση ο διαχωρισμός σε άνετες εξαερισμένες αίθουσες καπνιστών. Δεν υπήρξε δημόσιος διάλογος επάνω στο θέμα και καμία συμβουλευτική διαδικασία με τον τομέα της φιλοξενίας από όσο γνωρίζουμε. Μεγάλος αριθμός παμπ έχουν κλείσει μετά από τον αντικαπνιστικό νόμο του 2004 και η ίδια κατάσταση μπορεί να επεκταθεί παρόμοια και στα καφενεία και τα εστιατόρια αν περισσότεροι από τους καπνιστές αποφασίσουν να μείνουν στα σπίτια τους».

Ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής για το κάπνισμα του Βασιλικού Κολεγίου των Ιατρών της Ιρλανδίας και σύμβουλος αναπνευστικής παιδιατρικής Ντες Κοξ εξέφρασε αντίθετα την υποστήριξή του λέγοντας ότι «Οποιαδήποτε επίπεδα έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου είναι απαράδεκτα καθώς υπάρχουν πρόσφατες έρευνες που καταδεικνύουν τους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται παρόντες καπνιστές και οι αναπτυσσόμενοι παιδικοί πνεύμονες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην φθορά τους από το παθητικό κάπνισμα».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη απομονώνει και αφορά την Ιρλανδία ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST εξέφρασε με άρθρο του στον προσωπικό του διαδικτυακό τόπο επιφυλάξεις για την διάδοση στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της ενδεχόμενης εξάπλωσης της ίδιας πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και της υιοθέτησης της παρόμοια με τους αντικαπνιστικούς νόμους που ίσχυσαν εκεί το 2006 και το 2007 τους οποίους έφερε σαν το πλησιέστερο παράδειγμα.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...