«Εξάγουμε μια αποτυχημένη πολιτική» λέει ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον του Αυστραλιανού Ινστιτούτου για τα Κοινά Ζητήματα

Η Αυστραλία όπως είναι γνωστό αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει την απλή και την ομοιόμορφη τυποποίηση όλων των καπνικών προϊόντων έχοντας την απαίτηση να μην προβάλλονται και να μην πωλούνται επώνυμα από τον σχετικό νόμο του 2011 εκτός από την απλή παράθεση της απλούστερης αναφοράς στην καθιερωμένη από την ονομασία του επωνυμία κάθε προϊόντος που διατίθεται τυποποιημένο από συσκευασμένο προβάλλοντας αποκλειστικά τις υγειονομικές προειδοποιήσεις που επιβάλλοντας προβλέπει αυτός ή κάποιος άλλος νόμος.

Την Αυστραλία επακολούθησαν η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία κατά την περσινή χρονιά του 2017 από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η Νορβηγία εντός της Ευρώπης και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλική Γουιάνα, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο.

BlankMap-World6

Αντίθετα με τις προσδοκίες της Αυστραλιανής κυβέρνησης οι πωλήσεις των τσιγάρων με την αντίστοιχή τους κατανάλωση παρέμεναν σταθερά μετά από την επικύρωση της νομοθεσίας του 2011 από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσιάζοντας την ελαφρά αυξητική πορεία στο 2018. Σύμφωνα με την έρευνα που συντάχθηκε για τον λογαριασμό της τρίτης στον κόσμο πολυεθνικής Ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας JTI από την εταιρία της παροχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών «Europe Economics» η απλή τυποποίηση άφησε άθικτο το ποσοστό των καπνιστών και την κατανάλωση και τις πωλήσεις των τσιγάρων στην Αγγλία και την Γαλλία επιβεβαιώνοντας το Αυστραλιανό πείραμα μέσα από το αντίστοιχό του παράδειγμα. Σύμφωνα με το δίκτυο της ενημέρωσης «Euroactiv» επάνω σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός αυτό απεναντίας «δεν συνεπάγεται ότι παρέμενε η αντίστοιχη πολιτική χωρίς τις επιπτώσεις εφόσον μετέτρεψε ένα νόμιμο και τυποποιημένο συχνά εκλεπτυσμένο προϊόν στο απλό του εμπόρευμα. Οι Ευρωπαίοι και Αυστραλοί εγκληματίες σύντομα θα αντιληφθούν ότι τα οφέλη από την υποκλοπή και λαθρεμπορία του καπνού θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ενώ θα διακινδυνεύσουν την ελευθερία τους όλο και λιγότερο. Ηττημένοι αυτής της πολιτικής είναι νομοταγείς πολίτες που ανταγωνίζονται με τους εγκληματίες και τους φορολογούμενους».

26354600117_142164e284_o.jpg

Στην εκδήλωση του δείπνου που η FOREST Ευρώπης παρέθεσε στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, η Βρετανική ένωση των καπνιστών όσον αφορά στο Ηπειρωτικό της παράρτημα που σύστηνε στις Βρυξέλλες μετά από το Brexit, ο κύριος και προσκεκλημένος της ομιλητής και Αυστραλός οικονομολόγος Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον συνομίλησε με το παρευρισκόμενο κοινό ενώ εξέθεσε αναλυτικά και εκτενώς τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην απλή τους τυποποίηση τα καπνικά προϊόντα όπως επιβάλλεται με τις προαναφερόμενες χώρες.

27353559308_62798632de_o

Σύμφωνα με τον Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον «Η (Αυστραλιανή) κυβέρνηση εξετράπη όταν έκτοτε παραμέρισε τον αντικειμενικό της ρόλο του παρατηρητή της κοινωνίας και παρεξήγησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών. Η αντίστοιχη στατιστική διευθέτηση όπως και παραποίηση των στοιχείων θα πρέπει να εκπλήσσουν όλους εκείνους που μεριμνούν για την εξάσκηση ορθής πολιτικής».

41228110871_4ec342a1fa_o.jpg

Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Αυστραλός οικονομολόγος τόνισε ότι «ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ θα πρέπει ο νόμος να μην επιβάλει τους υπέρμετρους περιορισμούς του για τους καταναλωτές που είναι ενήμεροι των κινδύνων για την υγεία όταν δεν έχουν την ανάγκη για τις παρεμφερείς δεικτικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποστασιοποιούνται από αυτήν την πολιτική που αντιπροσωπεύει το αντίθετο με την καλή διακυβέρνηση χωρίς να επιτυγχάνει τους στόχους της όταν είναι αδικαιολόγητη, περιττή και δυσανάλογη. Η επιβεβλημένα και άσκημη ενώ συχνά επονομαζόμενα «απλή» τυποποίηση συνιστά άλλη μια απόπειρα για την απορρύθμιση ενός έννομου προϊόντος και τον στιγματισμό των καταναλωτών του που είναι ενήμεροι εκ των προτέρων για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία τους. Είναι καιρός κυβερνήσεις με τις ομάδες άσκησης των υγειονομικών πιέσεων να μην τους μεταχειρίζονται σαν τα πειραματόζωα για την εκπλήρωση των ακραίων τους πολιτικών».

39417193330_1993bdbab8_o.jpg

Ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον για τον καθηγητή του μάρκετινγκ και των θεσμικών τους επιστημών με των οικονομικών στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο και εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αυστραλία στο RMIT στην Μελβούρνη με τον ανώτατο συνεργάτη για το Αυστραλιανό Ινστιτούτο στα Κοινά Ζητήματα με του ακαδημαϊκού συνεργάτη και για τον συνασπισμό των φορολογούμενων της χώρας ανέφερε στην συνέντευξή του που παραχώρησε μετά από την ομιλία στο δίκτυο της ενημέρωσης «Euroactiv» ότι οι επιχειρήσεις δεν ευθύνονται για τις ατομικές επιλογές των καταναλωτών ταυτόχρονα καταλογίζοντας και για την Αυστραλία ότι εξάγει την αποτυχημένη και αντίστοιχα πολιτική.

40513362864_f7ccab9cc4_o

Ο επικεφαλής Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST που διοργάνωσε την εκδήλωση ενώ προσκάλεσε τον ομιλητή της δήλωσε πριν από αυτήν σε σχέση και μαζί της ότι «Πάρα πολλοί περιορισμοί οι οποίοι έχοντας διαμορφωθεί για την πρόοδο με την στάθμη για την δημόσια υγεία βασίζονταν αν όχι σε αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένα στοιχεία σε άλλα ελαττωματικά σαν τα πληροφοριακά με τους ευσεβείς τους πόθους. Αποτελεί τον κίνδυνο ανακριβείς ή οι διαλεγμένες πληροφορίες για να χρησιμοποιηθούν και για την δικαιολόγηση άλλων πολιτικών σαν την υπέρ-φορολόγηση, τις υγειονομικές προειδοποιήσεις κατά την πρωτοφανή τους εντύπωση και τον περιορισμό για τον τρόπο της ζωής. Όποιος μεριμνά την επιστημονική ακεραιότητα με την καλή του διακυβέρνηση θα πρέπει να προβληματίζεται με τις πληροφορίες του αμφιβόλου κύρους που εμπορεύονται ομάδες άσκησης των πιέσεων και τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι καιρός για να θέσουμε προ και των ευθυνών τον κλάδο της δημόσιας υγείας για να αμφισβητήσουμε συχνά τις ελλιπείς πληροφορίες που διασπείρονται».

41183069932_da371c8cc8_o
Τα ηγετικά στελέχη της FOREST Σάιμον Κλαρκ (στο βάθος) και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Guillaume Périgois

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...