Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη κατά της πώλησης των Σουηδικών snus εντός των ορίων της Ε.Ε.

Εκφράζοντας την τοποθέτησή του στους ενάγοντες της εταιρίας Swedish Match για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της πώλησης των Σουηδικών snus εντός των ορίων της Ε.Ε. αλλά με εξαίρεση την ίδια την Σουηδία η οποία όμως δεν είναι και η τελική, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκαταρκτικά απέρριψε το ίδιο αίτημα και απεφάνθη υπέρ της συνέχισης της απαγόρευσης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην τοποθέτησή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι το ίδιο «είναι της άποψης ότι το κοινοτικό νομοθέτημα δεν ξεπερνά τα γνωστά όρια θεωρώντας ότι ο καπνός από της στοματικής χρήσης εθίζει και βλάπτει εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο των διαφόρων επιπτώσεων. Το γεγονός ότι ορισμένα από τα στοιχεία από τα οποία το κοινοτικό νομοθέτημα συνάγει το συμπέρασμά του ότι η στοματική χρήση του καπνού είναι επιβλαβής αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις οι οποίες υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο δεν επαρκεί για την αμφισβήτηση των ίδιων συμπερασμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι η ενδεχόμενη χρησιμότητα των snus για την διακοπή του τσιγάρου δεν είναι τεκμηριωμένη και ότι η απαγόρευσή τους βασίστηκε στην πιθανή προώθηση την οποία δύναται να προσφέρουν προς το κάπνισμα. Στην τοποθέτησή του αναφέρεται στα snus ως καινοτομία που θα μπορούσε να επεκταθεί και να διαδοθεί σαν το κάπνισμα ιδίως ανάμεσα στα νέα άτομα και διαφωνεί με την δημιουργία της ανάλογης αγοράς για αυτά κάτω από περιοριστικές προϋποθέσεις. Η τελική απόφαση της ίδιας δίκης αναμένεται να εκδοθεί φέτος τον Οκτώβριο.

Στις σχετικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST Guillaume Périgois ανέφερε ότι «Ελπίζουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει τελικά να ανατρέψει την αλλοπρόσαλλη απαγόρευση των snus. Η υπάρχουσα απαγόρευση περιορίζει ακατάσχετα τις επιλογές για τους καπνιστές. Ενήλικοι καταναλωτές θα πρέπει να επιτρέπονται να προμηθεύονται πολλά διαφορετικά προϊόντα νικοτίνης, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο ασφαλή».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...