Η επιλογή για τους Αυστριακούς και για το κάπνισμα με τα ιστορικά τους καφενεία

Ανατράπηκε στην Αυστρία η ισχύς του αντικαπνιστικού νόμου που θα αφορούσε από 1-η Μαΐου 2018 από τα καφενεία μέχρι και τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης σύμφωνα με την τοποθέτηση της ακροδεξιάς του Κόμματος Ελευθερίας του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε ο οποίος έχοντας προσκομίσει το υπόλοιπο για την αυτοδυναμία της τωρινής κυβέρνησης απέσπασε μετά από την διαπραγμάτευσή του την συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος της πλειοψηφίας.

Χωρίς να τεθεί το θέμα κατ’επέκταση για το δημοψήφισμα που προτάθηκε η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας πλην ενός απόντος βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος ψήφισε κατάργηση διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου που θα περιελάμβαναν τα εστιατόρια και την διασκέδαση του κοινού από τον Μάιο έχοντας αντιμέτωπη την αντιπολίτευση που εκδήλωσε αρνητική ψήφο στο σύνολό της.

Ο Αυστριακός πρόεδρος σαν βαρύς καπνιστής υποστήριξε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκφράζοντας την αντίθετη άποψη από του ηγέτη της ακροδεξιάς ο οποίος ως υπέρμαχος της άμεσης δημοκρατίας όπως φημίζεται και εκδηλώνεται δεν την έθεσε προς συζήτηση παρά τις 500.000 και πλέον υπογραφές που το ζητούσαν και την υποθετική αντίθεση του 71% των Αυστριακών.

Έντονες υπήρξαν οι διαφωνίες και σφοδρές οι αντιδράσεις μεταξύ πολλών άλλων και της υπουργού υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποκαλώντας την συγκυβέρνηση και το ακροδεξιό κόμμα του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε «αποστάτες» τους οποίους αναζητούσαν τον σεβασμό και την αναγνώριση των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο θα απαγορεύονται εφεξής η προσέλευση των ανηλίκων στα καταστήματα στις υποδιαιρέσεις των καπνιστών και το κάπνισμα στα αυτοκίνητα με ανήλικους επιβάτες ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί. Το κάπνισμα απαγορεύεται στην Αυστρία στους ανήλικους ρητά από τον νόμο ενώ η συμπλήρωση της ελάχιστης ηλικίας η οποία θα επαρκεί για την αγορά των τσιγάρων ανήλθε και πάλι από πρόσφατα από τα 16 χρόνια στα 18 σαν μια από τις τελευταίες χώρες ή γεωγραφικούς τόπους που διατήρησαν την ελάχιστη ηλικία της ωριμότητας αντί για της ενηλικίωσης σαν το όριο.

Τα διαδραματιζόμενα γεγονότα συντάσσουν πλέον οριστικά την Αυστρία με την Ιαπωνία έως πρότινος και από πέρυσι την Τσεχία στην φήμη την οποία διαθέτουν μεταξύ πολλών Αμερικανών και άλλων τουριστών που συχνά αξιολογούν την επιεική νομοθεσία της στο κάπνισμα με την προβολή της δια μέσω της σχετικής αντιπαράθεσης του κοινού έχοντας ίδιο λόγο ενώ μεγάλο μέρος των ιστορικών Αυστριακών καφενείων τα οποία εμπίπτουν στον επιεική αντικαπνιστικό νόμο χαρακτηρίζονται από την UNESCO ως παγκόσμια και άυλη πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύονται με ανάλογο τρόπο.

Έτσι η Αυστρία ως φερόμενη να αντισταθμίσει την ολική απαγόρευση που επήλθε με όμοιες συνθήκες στο περασμένο έτος στην Τσεχία επιτρέπει σαν την Κύπρο και την Ρουμανία το κάπνισμα στα καφενεία και τα εστιατόρια σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο που αναθεωρήθηκε την περασμένη φορά τον Μάιο του 2015 και θα προέβλεπε στην αντίθετη περίπτωση ολική του απαγόρευση σε κλειστούς χώρους πλην των ξενοδοχείων μετά τον Μάιο του 2018 έχοντας τρίχρονη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των συνθηκών στο πέρας της οποίας τα διαχωριστικά παραρτήματα ιστορικών καφενείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO της Αυστρίας θυμίζουν παράλληλα το απαρτχαΐντ.

Προηγούμενη διαδρομή

Το Λαϊκό Κόμμα του 31-χρόνου Καγκελάριου και ιδρυτή Σεμπάστιαν Κουρτς δεν εξασφάλισε την πλήρη αυτοδυναμία στην τεταμένη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου 2017 σχηματίζοντας έτσι συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας το οποίο αντίκειται στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά τον Μάιο του 2018 σε όλους τους κλειστούς χώρους παρεμφερώς με τοποθετήσεις στην Ελλάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής που είναι παρόμοια πιο ελαστικές. Η συμμαχία που σχηματίστηκε διαδέχτηκε την απερχόμενη και πάλι του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Το ακροδεξιό κόμμα του 48-χρόνου Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε ο οποίος δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι αποβλέπει να καταρτίσει «το κυβερνητικό του σχέδιο κατά το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε εμμένοντας την τροποποίηση ή απόσυρση της ίδιας νομοθεσίας προσκομίζοντας την συγκατάθεση του Λαϊκού Κόμματος και του νεότερου μέχρι τώρα Καγκελάριου της Αυστρίας. «Αυτός ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να πέσει» ακούστηκε να λέει αρχικά ο αντιδήμαρχος Γιόχαν Γκουντένους της Βιέννης του πρώτου κόμματος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δηλώνοντας πρώτος από το κόμμα αυτό την σύμπλευση με την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς.

286.821.310
Ο αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε

Οι αλλεπάλληλες αντιθέσεις με την σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκαν πριν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον Μάιο με τις διιστάμενες απόψεις να εκφέρονται και από τις δύο πλευρές του κοινού και των εστιατόρων και των ιδιοκτητών με την εκδηλωμένη συμμετοχή οικονομικών και εμπορικών παραγόντων και της βιομηχανίας και εμπορίας τροφίμων και ποτών και κάθε κλάδου παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας του κοινού οι οποίοι τάχθηκαν πρόθυμα κατά της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου μετά την τρίχρονη προσαρμογή από τον Μάιο καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς στην συγκυβέρνηση. Συμπληρωματικά υπήρξε στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση ή σχετική διαμάχη επάνω στο θέμα.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις έχοντας προσκείμενο σαν αποτέλεσμα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2017 και ο Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που επανειλημμένα στο παρελθόν δεν πέτυχε να διακόψει το κάπνισμα δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος για αυτή την εξαιρετική λύση προς το συμφέρον των μη καπνιστών, των καπνιστών και των ιδιοκτητών των εστιατορίων. Επιζεί η ελευθερία του καθένα να επιλέγει και η ύπαρξη των εστιατορίων και ειδικά των μικρότερων από αυτά έχει διασφαλιστεί όπως και οι χιλιάδες απειλούμενες θέσεις εργασίας που έχουν διασωθεί».

Διατυπώσεις

Ο Βέλγος Πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος Βρυξελλών της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST ο οποίος υπήρξε πριν την ανάληψη των καθηκόντων ο αναπληρωτής διευθύνων ένωσης των Ευρωπαίων πολιτών «Νέα Κατεύθυνση – Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» η οποία ιδρύθηκε από την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) στο 2010 δήλωσε σχολιάζοντας την διπλωματική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε με το κόμμα της συγκυβέρνησης:

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

«Αυτή είναι ήττα για τον εξοστρακισμό των καπνιστών και μεγάλη νίκη για την συνεκτικότητα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους αντικαπνιστικούς τους νόμους ώστε να φιλοξενούν τους καπνιστές δίχως να θέτουν σε δυσκολία εκείνους οι οποίοι δεν επιθυμούν να εκτίθενται στον καπνό. Οι επιλογές που διατίθενται θα πρέπει να συμπεριλάβουν επαρκώς εξαερισμένες ξεχωριστές αίθουσες καπνιστών όπως σε πολλές χώρες της Ε.Ε. σαν την Αυστρία. Οι κανονισμοί στους εξωτερικούς στεγαστικούς χώρους στο κάπνισμα θα πρέπει να εξοικειωθούν με την δυνατότητα των ανθρώπων να καπνίζουν στο ύπαιθρο μέσα σε ζεστό και άνετο περιβάλλον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο τομέας της φιλοξενίας στην Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στην υπέρ-άμυνα των πελατών του και να αιτηθεί την ανάκληση των ολικών απαγορεύσεων στην Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία και την Ουγγαρία και την διεύρυνση των εγχώριων περιορισμών ώστε τα μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία να παράσχουν περισσότερους στεγαστικούς χώρους για το κάπνισμα».

Ο Guillaume Périgois επίσης έσπευσε να δηλώσει για τις ραγδαίες εξελίξεις τις οποίες προηγήθηκαν και οδήγησαν στην διαπραγματευτική νίκη του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε:

«Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να βρίσκουν τρόπο να χορηγούν την άδεια στα ενήλικα άτομα να καπνίζουν σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και ειδικά τα μπαρ και εστιατόρια εφόσον το κάπνισμα με το αντίθετο δεν αποκλείουν το ένα από το άλλο αλλά είναι εύλογο να φιλοξενούνται άνετα καπνιστές δίχως την επαγρύπνηση εκείνων που δεν επιθυμούν την έκθεση στον καπνό σε κάποιο κλειστό χώρο. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ οι καπνιστές σαν ψηφοφόροι που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία μέσω της φορολογίας του αξίζουν τον σεβασμό και την υπόληψη των παραγόντων της χάραξης της πολιτικής και της κοινωνίας. Οι μη καπνιστές συνιστούν ως προς το παρόν την πλειοψηφία και υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καπνιστών εντός της Ευρώπης με τις πολιτικές που αναφέρονται στο κάπνισμα να πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι σημαντικό επίσης να στηριχθεί το δικαίωμα των εστιατόρων και των ιδιοκτητών των μπαρ να επινοούν πολιτικές σχετικά με το κάπνισμα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεών τους και να τους δοθούν οι υπάλληλοι και η πελατεία τους και να τους αποδοθεί η ευελιξία της επιλογής».

Ιαπωνία

Παρόμοιες εξελίξεις σημειώνονται στην Ιαπωνία όπου το σχετικό ζήτημα βρέθηκε έντονα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και το 2020 σχετικά με τους οποίους υπήρξαν πιέσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) να είναι «ελεύθεροι από τσιγάρο» και στις άλλες τους δραστηριότητές εκτός από την παρακολούθηση των επισκεπτών.

Αυτή τη φορά ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας που ήταν προσκείμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους αποχώρησε λόγω κυβερνητικού ανασχηματισμού και το υπουργείο υγείας ως αποτέλεσμα εκδήλωσε την πρόθεσή του να εκχωρείται στους χώρους ποτού και του φαγητού έχοντας επαρκή εξαερισμό για την ανανέωση της ατμόσφαιρας ή την έκταση μέχρι τα 150 τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με τον σκοπό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την διαιώνιση των επιεικών και υποτυπωδών ισχυόντων αντικαπνιστικών διατάξεων.

Προηγήθηκαν αναβολή με την απόρριψη της απαγόρευσης τα οποία επήλθαν από πιέσεις των εστιατόρων, προσκείμενων βουλευτών και πολιτικών και της JTI (Japan Tobacco International) που όπως σημειώνεται ανήκει κατά το ένα τρίτο της στο Ιαπωνικό κράτος. Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έλαβε την έκταση να δηλώσει συμμορφώνοντας σε σχέση με τους επισκέπτες που αναμένονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο φορέας του δεν είναι αρμόδιος ώστε να απαγορέψει το κάπνισμα στους χώρους εκτός της τέλεσής τους.

Fahrplan zum absoluten Rauchverbot wird eingehalten
ABD0053_20150107 – WIEN – ÖSTERREICH: ZU APA0283 VOM 7.1.2015 – THEMENBILD – Illustration zum Thema Rauchen / Rauchverbot / Raucher- und Nichtraucherbereiche. Im Bild: Eine Zigarette in einem Aschenbecher aufgenommen am Mittwoch, 7. Jänner 2015, in einem Kaffeehaus in Wien. – FOTO: APA/HELMUT FOHRINGER

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...