Ο ιδρυτής της Rothmans εφηύρε το φίλτρο του τσιγάρου

Ο Νότιο-Αφρικανός Άντον Ρούπερτ (1916-2006) υπήρξε αποφασιστικός εμπνευστής και καινοτόμος της πιο πρόσφατης και της σύγχρονης καπνοβιομηχανίας που συγκλονίστηκε από τον θάνατό του στον ύπνο του το 2006 στην ηλικία των 89 ετών. Προσφορά του αποτελούν το πρώτο τσιγάρο φίλτρου και η ίδρυση της καπνοβιομηχανίας που παρασκεύαζε τα ξακουστά τσιγάρα Rothmans από το 1948 μέχρι το 1995 όπως και η δημιουργία μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας δια μέσω της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γεννημένος στις 4 Οκτωβρίου 1916 στο Graaff-Reinet της Νότιας Αφρικής και σαν έκπτωτος φοιτητής ιατρικής ο Άντον Ρούπερτ συνέχισε τις σπουδές του στην χημεία και άνοιξε στεγνό-καθαριστήριο όταν αποφοίτησε έχοντας υπηρετήσει από λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Πρετόρια. Δεν άργησε να ξεκινήσει να παρασκευάζει τσιγάρα στο γκαράζ του έχοντας επενδύσει στην διαδικασία μόλις το ισοδύναμο των δέκα λιρών Αγγλίας αν και συνεργαζόταν με άλλα δύο άτομα! Αυτή ήταν και η απαρχή της καπνοβιομηχανίας του ομίλου Rembrandt που παρασκεύαζε τα ξακουστά τσιγάρα Rothmans μέχρι το 1995 ενώ εφηύρε το φίλτρο του τσιγάρου και παρασκεύασε τα πρώτα τσιγάρα φίλτρου με το εσωτερικό περιτύλιγμα αλουμινόχαρτου εφτά χρόνια αφότου το 1948 ο Ρούπερτ ξεκίνησε στο γκαράζ του το 1941 ιδρύοντας αρχικά την λεγόμενη Voorbrand Tobacco Company το 1945.

Το 1972 είδε την παγίωση των καπνό-βιομηχανικών συμφερόντων στο εξωτερικό στην παρασκευάστρια εταιρεία των Rothmans την Rembrandt ενώ το 1988 αναδομούνται οι διεθνείς δραστηριότητές της με την ίδρυση της μητρικής της Compagnie Financier Richemont που κατείχε το ένα τρίτο έχοντας την έδρα στην Ελβετία.

Άλλες μάρκες τσιγάρων της εταιρίας συνιστούν τα Dunhill, Winfield, Pall Mall και τα Peter Stuyvesant που είναι της δικής του Νοτιοαφρικανικής ανευρηματικότητας ενώ το 1990 ο Άντον Ρούπερτ «βγαίνει στην σύνταξη» αφήνοντας τον υιό του Γιόχαν σαν τον επικεφαλής της αυτοκρατορίας του.

Το 1993 οι δραστηριότητες της εταιρείας που εξειδικεύονταν στα είδη πολυτελείας διαχωρίζονται με την δημιουργία της Vendôme Luxury Group SA/PLC και τον διαχωρισμό της Rembrandt σε αυτήν και στην Rothmans International BV/PLC που παρασκεύαζε τα ξακουστά τσιγάρα.

Το 1995 και ενδιάμεσα από τον εξελισσόμενο πυρετό της διαδοχικής επέλασης των δικαστικών υποθέσεων ενάντια στην καπνοβιομηχανία ο όμιλος Rembrandt αφομοιώνει την ονομασία Rothmans International plc και μετεξελίσσεται στην τέταρτη μεγαλύτερη διεθνώς ενώ εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη της σημερινής αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Δεν άργησε να αφομοιωθεί η ακόμα μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία που ίδρυσε ο Ρούπερτ με την British American Tobacco (BAT) το 1999 σχηματίζοντας την δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και εξάπτοντας τις επικρατούσες αντιδράσεις στην κατανάλωση του σχετικού προϊόντος από το ευρύ κοινό έχοντας αντλήσει αρχικά την ακατάσχετα αρνητική αντίδραση και την διαμαρτυρία μεταξύ των κύκλων για την ισχύ που διέθετε αφού η Rothmans International από την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο είχε εξαγοραστεί από την BAT έναντι των 7,55 δισεκατομμυρίων λιρών-στερλινών. Ο «διάδοχος» του Άντον Ρούπερτ ο Γιόχαν Ρούπερτ παρέμενε σαν ο τωρινός πρόεδρος μιας από των αρχικών εταιριών που απέμειναν μετά από την ιστορική και την κολοσσιαία συγχώνευση που σημάδεψε κλείνοντας την χιλιετηρίδα.

Εκτός από δισεκατομμυριούχος ο Άντον Ρούπερτ υπήρξε και φιλάνθρωπος και υπέρμαχος του περιβάλλοντος και της φύσης. Επιδότησε την συντήρηση των παλαιών κτηρίων με την παιδεία και τις καλές τέχνες και ασχολήθηκε εκτεταμένα και με την οινοποιεία. Επίσης και σε αυτόν οφείλουμε μεταξύ των άλλων τα στυλό Mont Blanc, τα κοσμήματα Cartier, τα ενδύματα Alfred Dunhill και τα Ελβετικά ρολόγια Vacheron Constantin.

Η περιουσία του ιδρυτή της Rothmans ανήλθε στα 200 δισεκατομμύρια στερλίνες και η αυτοκρατορία που δημιούργησε εκτείνεται σε 35 χώρες ανά έξι ηπείρους με τζίρο 100 δισεκατομμυρίων Αγγλικών λιρών. Η πολιτική του ανάμειξη και η προσφορά του στα κοινά της χώρας του και εκτός από την οικονομική έχοντας κατονομαστεί και από υποψήφιος πρωθυπουργός υπήρξε δραστήρια και αποφασιστική που υπερασπίστηκε την φυλετική και την οικονομική ισότητα από στενό φίλο του Νέλσον Μαντέλα (1918-2013). Ο θάνατός του στην ηλικία των 89 ετών στον ύπνο του στις 19 Ιανουαρίου 2006 συγκλόνισε την Νοτιοαφρικανική πολιτική και οικονομική σκηνή και κατεστημένο και την καπνοβιομηχανία όσο και ο ίδιος που κάπνιζε τα προϊόντα του για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του σε ο,τι του χάριζε τον πλούτο.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...