Αποδοχή σε Καναδά και Ισλανδία της κάνναβης για αναψυχή

Μετά και την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας CETA με την Ευρωπαϊκή Ένωση η νομιμοποίηση της κάνναβης με προοπτική την Ημέρα του Καναδά του 2018 την 1η Ιουλίου ή το 2019 αποτελεί άλλο ένα γεγονός για την χώρα και την φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τζάστιν Τρουντώ που διεκπεραιώθηκε με ψηφοφορία στην Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση του Φιλελεύθερου Κόμματος και επικυρώθηκε με την Βασιλική έγκριση του νόμου περί της αποδοχής της κάνναβης από τον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά.

Η χρήση της κάνναβης για ιατρό-θεραπευτικούς και ιαματικούς σκοπούς νομιμοποιήθηκε στον Καναδά το 1999 και η χρήση της για να συνοδεύσει ψυχαγωγικές δραστηριότητες έλαβε την έγκριση του νόμου στις 16 Απριλίου του 2017 με όλες τις διορθώσεις των υπαρχόντων νόμων αναφορικά με την χρήση των ουσιών ως αποτέλεσμα τοποθετώντας τον Καναδά μαζί με την Ουρουγουάη.

Το κάθε διαμέρισμα του Καναδά διαθέτει δικούς του κανόνες και περιορισμούς ως προς την διάθεση και την ανάλωση του διεγερτικού του οποίου η νομιμοποίηση υπήρξε εκτός από προεκλογική υπόσχεση και στόχος εκστρατειών και κινητοποιήσεων οι οποίες έχουν άλλωστε καρποφορήσει και στην χώρα μας για την διάθεσή του για την ιατρό-φαρμακευτική χρήση.

Η διάθεση του διεγερτικού προορίζεται για τους ενήλικες άνω των 18 χρονών ενώ γίνεται προς το παρόν μέσω των απλών συσκευασιών όπως και για τα τσιγάρα στον Καναδά με τον πρόσφατο νόμο ενώ απαγορεύονται η πώλησή του με τους κερματοδέκτες και με τις αυτόματες μηχανές όπως και η διαφημιστική του προώθηση στους νέους καθώς λαμβάνονται μέτρα για την οδήγηση η οποία θα πρέπει να μην γίνεται υπό την επήρεια του διεγερτικού.

Μπορεί το κάπνισμα του τσιγάρου να μην επιτρέπεται στις Η.Π.Α. στην πλειονότητα του κανόνα στους περισσότερους αν όχι και σε όλους τους κλειστούς χώρους όταν το κάπνισμα της κάνναβης για την ψυχαγωγία και για την αναψυχή έχει μέχρι στιγμής καταστεί νόμιμη δραστηριότητα κατά την πλειονότητα του ίδιου κανόνα των εννέα Αμερικανικών πολιτειών συμπεριλαμβάνοντας την Καλιφόρνια. Υπάρχουν εναλλαγές στην άποψη για την στάση της Αμερικανικής προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τα Βόρεια σύνορα της χώρας με την επικρατέστερη πως δεν θα παρεμποδιστεί το κάπνισμα της κάνναβης στους Αμερικανούς που επισκέπτονται τον Καναδά εφόσον αυτό νομιμοποιηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

trump

Πρόσφατα το παράδειγμα της Ουρουγουάης και του Καναδά όπως και των εννέα Αμερικανικών πολιτειών ακολουθείται από την Ισλανδία όπου το νομοσχέδιο αναφορικά με την νομιμοποίηση της παραγωγής και της εμπορίας της κάνναβης έχει κατατεθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Πάουελ Μπάρτοζεκ του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Αυτή τη φορά το ηλικιακό όριο για την προμήθεια και για την ανάλωση η οποία θα μπορεί να διεκπεραιώνεται σε προκαθορισμένα εστιατόρια χωρίς την παροχή αλκοολούχων ποτών ανέρχεται στα 20 πρώτα έτη.

Οι συσκευασίες στην Ισλανδία θα πρέπει να είναι απλές χωρίς καμία καλλιτεχνική γραφή ή σήμα και γκρίζου χρώματος με τις ανάλογες υγειονομικές προειδοποιήσεις και με τις σχετικές με το «προϊόν» πληροφορίες και η διαφήμιση και η προώθησή τους θα απαγορεύεται. Η τιμολόγηση υπολογίστηκε σε 300 Ισλανδικές κορώνες (40 €) ανά γραμμάριο περιεκτικότητας με 15% σε ενεργά συστατικά THC περαιτέρω κατακερματίζοντας την τιμή για το ένα πακέτο.

Πάουελ Μπάρτοζεκ
Πάουελ Μπάρτοζεκ

Ο Πάουελ Μπάρτοζεκ που κατέθεσε το νομοσχέδιο δήλωσε ότι «Ελπίζω το νομοσχέδιο να αποδειχτεί στο επίκεντρο της χάραξης ενός διαλόγου ο οποίος θα μας οδηγήσει τελικά στην κατάληξη της τιμωρίας όσων μεταχειρίζονται και καταναλίσκουν την συγκεκριμένη ουσία» προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο διώκονται άνω χιλίων των ατόμων για τα σχετιζόμενα αδικήματα ενώ η πρωτοβουλία του εμπνεύστηκε από έντυπο οδηγό τον οποίο εξέδωσε συμπαράταξη των υποστηρικτών του ανάλογου κινήματος ο οποίος μεταθέτει το χαρακτηρισμένο ως κρίσιμο ερώτημα αν θα πρέπει να διατηρηθεί η απαγόρευση της κάνναβης ως προς το πως να λειτουργούν η νόμιμη ρύθμιση και ο κανονισμός της στην πράξη.

Στα παραπάνω προστίθεται η νόμιμη κυκλοφορία των μικτών τσιγάρων στην Ελβετία τα οποία είναι της μάρκας Heimat και περιέχουν μόλις 4 γραμμάρια του διεγερτικού με το υπόλοιπο αυτού να απαρτίζει τα κοινότυπα καπνά. Τα Heimat με μικτή κάνναβη πωλούνται από την ιστοσελίδα της παραγωγούς τους Ελβετικής καπνοβιομηχανίας Koch & Gsell και την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ της χώρας και κοστίζουν 20 $ (Αμερικανικά δολάρια) το πακέτο από όπου προειδοποιούνται οι αγοραστές να μην τα μεταφέρουν εκτός Ελβετίας λόγω των διαφορετικών νόμων οι οποίοι θα ισχύουν στις άλλες χώρες.

Όσο και για την Μεγάλη Βρετανία η καθιέρωση παρόμοιας νομοθεσίας με αυτήν του Καναδά πιθανότατα και της Ισλανδίας αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών οι οποίοι βγαίνουν συνήθως τρίτοι στις προτιμήσεις των Άγγλων ψηφοφόρων και είναι αντί-ταγμένοι στην έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. ενώ στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία αποτελεί στόχο των κομμάτων των Πρασίνων και των δύο χωρών από τις οποίες η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης με την Νέα Ζηλανδία.

Heimat Familie

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...