Υποτυπώδης εξακολουθεί ο αντικαπνιστικός νόμος της Ιαπωνίας

Παρά τις διεθνείς πιέσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ο.Η.Ε.) και της Δ.Ο.Ε. (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) προς την Ιαπωνική κυβέρνηση αναφορικά με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο σε σχέση με το κάπνισμα η Μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο με το υπουργείο υγείας είναι αποφασισμένα να επιτρέψουν στους συν-εστιασμένους στα εστιατόρια και τις καφετερίες την ίδια δραστηριότητα ενισχύοντας σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος τους οικονομικούς πόρους των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα.

Παρά την συνεχιζόμενη δέσμευση την οποία εκδήλωνε το Ιαπωνικό υπουργείο υγείας απέναντι στην Δ.Ο.Ε. και τον Π.Ο.Υ. για την συνεργασία στα αντικαπνιστικά μέτρα που θα εκτυλισσόταν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που επακολούθησε επικεντρώθηκε στην πολιτική του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος μαζί με τις οικονομικές ανάγκες που υπάρχουν λαμβάνοντας υπόψιν αλλά και συμμετέχοντας στις ενστάσεις που αξίωσε ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας του κοινού και συμπεριλαμβάνοντας για αυτές και την πολυεθνική καπνοβιομηχανία JTI (Japan Tobacco International) της οποίας το ένα τρίτο ανήκει στο Ιαπωνικό κράτος.

Ο αντικαπνιστικός νόμος της Ιαπωνίας θα έχει συζητηθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου έχοντας αναβάλλει τις σχετικές διαδικασίες για τότε από μετά τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως «Θα ήταν δύσκολο να εισαγάγουμε εξαντλητικούς περιορισμούς αψηφώντας τους καπνιστές» και επικρατεί η προτίμησή του που δείχνει με την κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα για κάπνισμα στους χώρους ποτού και φαγητού με έκταση μέχρι και 150 τετραγωνικών μέτρων. Ως αποτέλεσμα το μεταβαλλόμενο καθεστώς που θα ισχύσει στην εστίαση και την διασκέδαση μέχρι την μελλοντική θέσπιση του αντικαπνιστικού νόμου υφίσταται ως σχετιζόμενο με τον κάθε παράγοντα και τις συνθήκες που εμπίπτουν.

Το υπουργείο υγείας πρότεινε με βάση την έκταση και το μέγεθος της κάθε επιχείρησης την εξαίρεση προσωρινά των μικρών ιδιόκτητων καταστημάτων από την απαγόρευση του καπνίσματος που αναμένεται να επικρατήσει εντός του καλοκαιριού με την μορφή της άμβλυνσης του υπάρχοντος νόμου περί της προαγωγής της δημόσιας υγείας καθώς η σκοπιά αυτού των περιλαμβανόμενων εστιατορίων και μπαρ υπήρξε επίκεντρο για συζήτηση. Η προσέλευση των ατόμων κάτω των 20 χρόνων θα απαγορεύεται στις υποδιαιρέσεις των καπνιστών στα καταστήματα όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα και θα είναι αναγκαία η ανάρτηση των ανάλογων δεκτικών πινακίδων.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο κυβερνών Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα από το υπουργείο υγείας το οποίο θα έχει τεθεί για συζήτηση στην Εθνική Δίαιτα μέχρι τις 20 Ιουνίου έχει ξαναπαρουσιαστεί πέρυσι τον Μάρτιο όταν καθόρισε ως μέγιστη έκταση για την άδεια τα 30 τετραγωνικά μέτρα, όριο το οποίο έχει τώρα επαυξηθεί στα 150 τετραγωνικά μέτρα μετά από τις σχετικές διενέξεις με τους ιδιοκτήτες των ενδιαφερόμενων καταστημάτων στα οποία θα τίθεται ως μοναδική προϋπόθεση η εμφάνιση της πινακίδας αποδοχής.

Τα καινούργια καταστήματα που θα τίθενται σε λειτουργία με αυτά τα οποία ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται στον διαχωρισμό σε παραρτήματα καπνιστών και μη καπνιστών ή στην τοποθέτηση σε ειδικές αίθουσες κουβουκλίων καπνιστών στις εγκαταστάσεις τους ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την ικανοποίηση της σχετικής προτίμησης του κοινού. Το σερβίρισμα φαγητού και ποτών θα εξαιρείται σύμφωνα με γενικό κανόνα από τα κουβούκλια των καπνιστών όπου θα επιτρέπεται μόνο σε όσους μεταχειρίζονται ηλεκτρονικά τσιγάρα και συσκευές θερμαινόμενου καπνού.

Το κάπνισμα θα απαγορεύεται στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δημόσια γραφεία και τα πανεπιστήμια με εξαίρεση τους εξωτερικούς στεγαστικούς χώρους και τα εσωτερικά κουβούκλια τα οποία θα υπάρχουν για τον σκοπό αυτό ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα γραφεία των επιχειρήσεων και τους αθλητικούς χώρους και τα ξενοδοχεία εξαιρώντας επιπλέον για αυτά τις αίθουσες των επισκεπτών όπου θα πρέπει να μην προσέρχονται με βάση γενικό κανόνα άτομα κάτω των 20 χρόνων.

Ο νόμος στην Ιαπωνία για την προαγωγή της δημόσιας υγείας αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο και προτείνεται ότι θα συμπεριλάβει με τις ίδιες προϋποθέσεις για τις διατάξεις του και τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...