Προκαταρκτικά έγκριση στην Ιαπωνία του νέου αντικαπνιστικού νόμου

Το νέο πολυσυζητημένο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας της Ιαπωνίας που φέρει την ονομασία νόμου περί προαγωγής της δημόσιας υγείας κέρδισε την προκαταρκτική έγκριση από το κυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών την Πέμπτη 22-2 αποσκοπώντας έτσι να υποβληθεί πιθανότατα για ψήφιση στην Εθνική Δίαιτα το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Η Ιαπωνία αποτελεί σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. μια από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες εφαρμόζουν υποτυπώδη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος επιτρέποντας την διάδοση και την κυκλοφορία του ανάμεσα σε πολυάριθμους κλειστούς χώρους μαζί με άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Τσεχία.

Πιέσεις της Δ.Ο.Ε. και του Π.Ο.Υ. να περιοριστεί το κάπνισμα για τον περιβάλλοντα χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο αποχώρησαν κατόπιν χρονικών αναβολών και τελικά και του κυβερνητικού ανασχηματισμού με την απομάκρυνση του προηγούμενου προσκείμενου υπουργού υγείας και πιέσεων των αντιθέτων απόψεων βουλευτών και πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος και των δεσμών που αυτοί έχουν με μικρές επιχειρήσεις εστιατορίων και την καπνοβιομηχανία JTI που ανήκει κατά το ένα τρίτο της στο Ιαπωνικό κράτος.

Ως αποτέλεσμα το κάπνισμα εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί έννομη δραστηριότητα στο 55% των εστιατορίων και των χώρων αναψυχής μετά από την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου και την επέκταση των ίδιων περιορισμών και για τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού.

Τα 100 τετραγωνικά μέτρα ιδιόκτητης συνήθως έκτασης ετέθησαν ως το ανώτατο όριο υπό του οποίου το κάπνισμα θα είναι ελεύθερο άνευ των όρων στα καταστήματα διατροφής και ποτού με μοναδική προϋπόθεση την ανάλογη σήμανση με εμφάνιση πινακίδας αποδοχής.

Τα παραρτήματα για το κάπνισμα θα διατίθενται στους πελάτες όπου ενταύθα δεν θα σερβίρονται φαγητό και ποτά ενώ θα υπάρχουν με λιγότερους περιορισμούς τα έγκλειστα κουβούκλια με τον ίδιο σκοπό όπου η προσέλευση των ανηλίκων κάτω των 18 χρόνων δεν θα επιτρέπεται και το κάπνισμα θα απαγορεύεται επίσης στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια με λόγο να γίνεται ακόμα και για τα πανεπιστήμια. Θα εξαιρούνται από την απαγόρευση ειδικοί χώροι του επισκεπτηρίου των αθλητικών κέντρων, των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων.

Οι παραβαίνοντες τις παραπάνω διατάξεις συνυπολογίζοντας και την παραμονή των σταχτοδοχείων στην ίδια θέση θα χρεώνονται με πρόστιμα που θα αγγίζουν τα όρια του ισοδύναμου των δύο χιλιάδων ευρών για το κοινό ενώ και των τεσσάρων χιλιάδων ευρών για τους ιδιοκτήτες των αντιστοίχων κλειστών χώρων.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...