Με πρώτο θέμα την ιχνηλασία των καπνικών συνεδριάζει η Ευρώ-κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος

Συνεδριάζει την Δευτέρα με Τρίτη 19 με 20 Φεβρουαρίου 2018 η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας ως κύριο θέμα για τα πρακτικά της σαν συνέχιση από την περσινή χρονιά της ίδιας διαβούλευσης την παρακολούθηση και την ιχνηλασία των καπνικών προϊόντων.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Younes Omarjee σκοπεύει να προβάλει βέτο στην νομοθεσία την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας πεποίθηση ότι δεν συνάδει με το Πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη λαθρεμπορίου καπνικών το οποίο υπέγραψε η Ε.Ε. το 2013 και ότι κάνει πολλές παραχωρήσεις στην καπνοβιομηχανία διακινδυνεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταπόδοση των θετικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής της ανάλογης Ευρωπαϊκής Οδηγίας που τέθηκε σε ισχύ το 2014 έχοντας συγγραφεί από τότε μέχρι το 2011 κατά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Τζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Το χρονικό διάστημα της προεδρίας Μπαρόσο σήμανε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οδήγησε στην παραίτηση του τότε επιτρόπου της σε θέματα υγείας και Μαλτέζου Τζων Νταλί με την κατηγορία ότι απαίτησε να αποπληρωθούν 50 εκατομμύρια € για την νομιμοποίηση της πώλησης των Σουηδικών snus τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει από το 1995 εξαιρώντας την Σουηδία όπου αποτελούν την εγχώρια παραγωγή.

Μετά το πέρας του λήξαντος περιστατικού υπεξαιρέθηκαν από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία διατάξεις που θα συνέβαλαν στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων καθώς εκείνες για την απαγόρευση της πώλησης των τσιγάρων μέντας και των άλλων καπνικών προϊόντων που θα αντιστοιχούσαν στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό αναβλήθηκαν προσωρινά ενώ ακυρώθηκε και η απλή τυποποίηση χωρίς καλλιτεχνική γραφή.

Το 2016 είδε την ακύρωση με ευθύνη Ευρωβουλευτών της ανανέωσης του συμφώνου συνεργασίας της Ε.Ε. με την Philip Morris για την πάταξη του λαθρεμπορίου δια μέσω της αποτελεσματικής ιχνηλασίας των συσκευασιών των τσιγάρων οι οποίοι προέβησαν την ίδια χρονιά στις 7 Ιουνίου στην αναδιάρθρωση του πρωτοκόλλου του Π.Ο.Υ. με τον ίδιο σκοπό. Σημειώνεται πως η ανανέωση του συμφώνου συνεργασίας με την Philip Morris ακυρώθηκε παρά της θέλησης της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας Κρισταλίνα Τζιόρτζιεβα.

berlaymont100__v-videowebl

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...