Εκδικάζεται η απαγόρευση πώλησης των Σουηδικών snus από την Ε.Ε.

Τα snus συνιστούν ένα από τα κύρια και χαρακτηριστικά προϊόντα της Σουηδίας από εθνική της ευρεσιτεχνία. Τα Σουηδικά snus είναι ένα από τα προϊόντα που προσφέρουν την εναλλαγή στο τσιγάρο έχοντας το χάρτινο φιλμάκι της νικοτίνης που τοποθετείται κάτω από την γλώσσα ενώ αποσυντίθεται μέσα στο στόμα μέσα σε μία ώρα ή με την λεγόμενη τσίχλα της νικοτίνης. Η Ε.Ε. και αξιώνοντάς το στο 1995 απαγόρευσε την πώληση και την εμπορία των Σουηδικών snus στις εγχώριες αγορές εντός από των ορίων της ενώ από την ένταξη σε αυτήν το 1999 και επίσης της Σουηδίας η ενταύθα παραγωγή και πώλησή τους κατοχυρώθηκε κατ’εξαίρεση κατόπιν της ειδικής διαπραγμάτευσης που διενήργησε με την Στοκχόλμη.

Έκτοτε το ζήτημα υπήρξε στην επικαιρότητα όπου και επέστρεψε στις 25 Ιανουαρίου κατά την περσινή προσφυγή στο Λουξεμβούργο όπως το 2004 του παρασκευαστή Swedish Match στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την συμμετοχή από τότε σε αυτήν και του Βρετανικού συνασπισμού που επονομάζεται New Nicotine Alliance (NND) υπέρ της υποστήριξης των ασφαλών προϊόντων καταμερισμού της νικοτίνης. Οι προσφεύγοντες ελπίζουν να αποσπάσουν την θετική τους αντιμετώπιση στις 12 του Απριλίου και στην τελική απόφαση όταν θα έχει αργήσει ακόμα και για μέσα στο φθινόπωρο.

«Υπήρξε απελπιστική η σημερινή υποσημείωση ότι οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και Νορβηγίας επιχειρηματολογούσαν ενάντια στην άρση απαγόρευσης των snus» δήλωσε ο Βέλγος πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος που εδρεύει στις Βρυξέλλες της Βρετανικής ένωσης των καπνιστών FOREST.

Το στέλεχος της FOREST κατέληξε λέγοντας πως «Η μη άρση της απαγόρευσης ισοδυναμεί με τους ενήλικες στην Ευρώπη να εμποδίζονται από το να λαμβάνουν στην ζωή τους τις καθημερινές αποφάσεις όταν δεν βοηθά κανέναν ενδιαφερόμενο. Στους ενήλικες καταναλωτές θα πρέπει να τους επιτρέπεται και να προμηθεύονται μεταξύ των προϊόντων νικοτίνης άλλα εκ των όσων είναι ασφαλέστερα και άλλα όχι. Τα snus αφενός θα πρέπει να νομιμοποιηθούν για την απόδοση περισσότερων επιλογών στους καπνιστές αλλά μη αφετέρου από την περαιτέρω πίεση πάνω στον έλεγχο και τον περιορισμό τους».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...