Δηλώσεις FOREST της Ευρώπης για το κάπνισμα στην Αυστρία

Φερόμενη ως παρούσα να αντισταθμίσει την ολική του απαγόρευση στο κάπνισμα όπως επήλθε στην Τσεχία κάτω από παρόμοιες συνθήκες στο περασμένο έτος η Αυστρία όπως και η Κύπρος με την Ρουμανία δεν το απαγόρευσε στα κέντρα διασκέδασης και τις καφετερίες με τον αντικαπνιστικό της νόμο και τα εστιατόρια όπως αναθεωρήθηκε στον Μάιο του 2015 προβλέποντας μέχρι πρόσφατα την ολική του απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους μετά τον Μάιο του 2018 εκτός από τα ξενοδοχεία επικαλούμενος διέλευση τρίχρονης μεταβατικής περιόδου προσαρμογής των ανάλογων συνθηκών με τις εικόνες και τα διαχωριστικά παραρτήματα σε ιστορικά καφενεία βεβαρημένης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας από την UNESCO να ενσαρκώνουν ή να θυμίζουν και το απαρτχάιντ.

AUSTRIA-SMOKING-BAN
Guests of a Vienna’s Cafe/Bar smoke cigarettes with their drinks in Vienna, Austria, on March 22, 2018. Austrian parliament has announced today that a planned ban on smoking in all bars and restaurants that was due to come into force in May of 2018 will be scrapped. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Το Λαϊκό Κόμμα του 31-χρόνου ιδρυτή του και Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεν εξασφάλισε την πλήρη αυτοδυναμία στην τεταμένη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου 2017 σχηματίζοντας έτσι συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας που αντίκειται στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά τον Μάιο του 2018 σε όλους τους κλειστούς χώρους παρεμφερώς με τις τοποθετήσεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα που παρόμοια είναι πιο ελαστικές. Η συμμαχία που σχηματίστηκε διαδέχτηκε την απερχόμενη και πάλι του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Το ακροδεξιό κόμμα του 48-χρόνου Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που δήλωσε πριν τις εκλογές ότι αποβλέπει να καταρτίσει «το κυβερνητικό του σχέδιο κατά το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε εμμένοντας στις διαπραγματεύσεις με την τροποποίηση ή την απόσυρση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας προσκομίζοντας την συγκατάθεση του Λαϊκού Κόμματος με του νεότερου μέχρι τώρα Καγκελάριου της Αυστρίας. «Αυτός ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να πέσει» ακούστηκε να λέει αρχικά ο αντιδήμαρχος Γιόχαν Γκουντένους της Βιέννης από το πρώτο κόμμα της εκλογικής αναμέτρησης δηλώνοντας πρώτος από αυτό την σύμπλευση με την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς.

Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους
Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους

Οι αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις με την σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκαν πριν τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον Μάιο με τις διιστάμενες απόψεις να εκφέρονται από τις αμφότερες πλευρές του κοινού με των εστιατόρων και ιδιοκτητών και δεδηλωμένη συμμετοχή οικονομικών και εμπορικών παραγόντων και της βιομηχανίας και της εμπορίας τροφίμων και ποτών και κάθε κλάδου παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας του κοινού που σαν πρόθυμα τασσόμενους έναντι στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά την τρίχρονη προσαρμογή από τον Μάιο του 2018 εν ολίγοις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς στην συγκυβέρνηση. Συμπληρωματικά στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου υπήρξε ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση ή σχετική διαμάχη επάνω στο θέμα.

Ο Βέλγος Πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος Βρυξελλών της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST διατελώντας πριν την ανάληψη των καθηκόντων ο αναπληρωτής διευθύνων ένωσης των Ευρωπαίων πολιτών «Νέα Κατεύθυνση – Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» που ιδρύθηκε από την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) στο 2010 δήλωσε επισπεύδοντας με τις ραγδαίες εξελίξεις που προηγήθηκαν από την διαπραγματευτική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε:

«Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να βρίσκουν τρόπο να χορηγούν την άδεια στα ενήλικα άτομα να καπνίζουν σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και ειδικά τα μπαρ και εστιατόρια εφόσον το κάπνισμα με το αντίθετο δεν αποκλείουν το ένα από το άλλο αλλά είναι εύλογο να φιλοξενούνται άνετα καπνιστές δίχως την επαγρύπνηση εκείνων που δεν επιθυμούν την έκθεση στον καπνό σε κάποιον κλειστό χώρο. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ οι καπνιστές που σαν τους ψηφοφόρους συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία δια μέσω της φορολογίας του αξίζουν τον σεβασμό και την υπόληψη των παραγόντων της χάραξης της πολιτικής και της κοινωνίας».

Ο κ. Périgois ανέφερε συνεχίζοντας ότι «Οι μη καπνιστές συνιστούν ως προς το παρόν την πλειοψηφία ενώ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καπνιστών εντός της Ευρώπης με τις πολιτικές που αναφέρονται στο κάπνισμα να πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι σημαντικό επίσης να στηριχθεί το δικαίωμα των εστιατόρων και των ιδιοκτητών των μπαρ να επινοούν τις σχετικές πολιτικές με το κάπνισμα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεών τους και να τους δοθούν οι υπάλληλοι με την πελατεία τους και να τους αποδοθεί η ευελιξία της επιλογής».

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις έχοντας προσκείμενο σαν αποτέλεσμα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2017 και ο Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που επανειλημμένα στο παρελθόν δεν πέτυχε να διακόψει το κάπνισμα δήλωσε ότι «Είμαι υπερήφανος για την εξαιρετική αυτή λύση προς το συμφέρον των μη καπνιστών και των καπνιστών με των ιδιοκτητών των εστιατορίων. Επέζησε η ελευθερία του καθένα να επιλέγει και η ύπαρξη εστιατορίων και ειδικά των μικρότερων από αυτά έχει διασφαλιστεί όπως οι χιλιάδες απειλούμενες θέσεις εργασίας που έχουν διασωθεί».

286.821.310
Ο αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε

Σχολιάζοντας την διπλωματική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε με το κόμμα της συγκυβέρνησης ο κ. Guillaume Périgois δήλωσε ότι «Αυτή είναι ήττα για τον εξοστρακισμό των καπνιστών και μεγάλη νίκη για την συνεκτικότητα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους αντικαπνιστικούς τους νόμους ώστε να φιλοξενούνται καπνιστές δίχως να θέτουν σε δυσκολία εκείνους που δεν επιθυμούν την έκθεση στον καπνό. Οι επιλογές που διατίθενται θα πρέπει να συμπεριλάβουν επαρκώς εξαερισμένες ξεχωριστές αίθουσες καπνιστών όπως σε πολλές χώρες της Ε.Ε. σαν την Αυστρία».

Ο κ. Périgois συνέχισε λέγοντας «Οι κανονισμοί στους εξωτερικούς στεγαστικούς χώρους στο κάπνισμα θα πρέπει να εξοικειωθούν με την δυνατότητα των ανθρώπων να καπνίζουν στο ύπαιθρο μέσα σε ζεστό και άνετο περιβάλλον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο κλάδος της φιλοξενίας στην Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στην υπέρ-άμυνα των πελατών του και να αιτηθεί την ανάκληση των ολικών απαγορεύσεων στην Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία και την Ουγγαρία και την διεύρυνση των εγχώριων περιορισμών ώστε τα μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία να παράσχουν περισσότερους στεγαστικούς χώρους για το κάπνισμα».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο απαγορεύονται η προσέλευση των ανηλίκων εφεξής σε καταστήματα στις υποδιαιρέσεις των καπνιστών και το κάπνισμα σε αυτοκίνητα με ανήλικους επιβάτες ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ισχύοντες περιορισμοί. Το κάπνισμα απαγορεύεται στην Αυστρία ρητά με νόμο στους ανήλικους ενώ η συμπλήρωση της ελάχιστης ηλικίας που θα επαρκεί για την αγορά τσιγάρων ανήλθε πρόσφατα από τα 16 χρόνια στα 18 σαν μια από τις τελευταίες χώρες ή γεωγραφικούς τόπους που διατήρησαν την ελάχιστη ηλικία της ωριμότητας αντί για της ενηλικίωσης σαν το όριο.

Ιαπωνία

Παρόμοιες εξελίξεις σημειώνονται στην Ιαπωνία όπου το ίδιο ζήτημα βρέθηκε έντονα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και το 2020 σχετικά με τους οποίους υπήρξαν πιέσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) να είναι «ελεύθεροι από το τσιγάρο» και με τις άλλες δραστηριότητες εκτός από την παρακολούθηση των επισκεπτών.

Αυτή τη φορά ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας που ήταν προσκείμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους αντικαταστάθηκε αφού αποχώρησε λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού ενώ το υπουργείο υγείας εκδήλωσε ως αποτέλεσμα την πρόθεσή του να εκχωρείται σε χώρους ποτού και του φαγητού έχοντας επαρκή εξαερισμό για την ανανέωση της ατμόσφαιρας ή την έκταση μέχρι τα 150 τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με τον σκοπό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την διαιώνιση των επιεικών και υποτυπωδών ισχυόντων και αντικαπνιστικών διατάξεων.

Προηγήθηκαν απόρριψη με την αναβολή της απαγόρευσης εξερχόμενα στην Ιαπωνία από τις πιέσεις εστιατόρων, προσκείμενων βουλευτών και πολιτικών και της JTI (Japan Tobacco International) όπως σημειώνεται ανήκοντας στο ένα τρίτο της στο Ιαπωνικό κράτος. Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έλαβε την έκταση να δηλώσει σε σχέση τους επισκέπτες που αναμένονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμορφώνοντας ότι ο φορέας του δεν είναι αρμόδιος ώστε να απαγορέψει το κάπνισμα σε χώρους εκτός της τέλεσής τους.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...