Δηλώσεις FOREST της Ευρώπης για το κάπνισμα στην Αυστρία

Φερόμενη από παρούσα για να αντισταθμίσει την ολική του απαγόρευση για το κάπνισμα όπως επήλθε στην Τσεχία κάτω από τις παρόμοιες συνθήκες το περασμένο έτος η Αυστρία αλλά και η Κύπρος με την Ρουμανία δεν το απαγόρευσε στα κέντρα διασκέδασης και τις καφετερίες με τον αντικαπνιστικό νόμο και τα εστιατόρια όπως αναθεωρήθηκε τον Μάιο του 2015 ενώ προβλέποντας μέχρι πρόσφατα την ολική απαγόρευση σε κλειστούς χώρους μετά τον Μάιο του 2018 εκτός από τα ξενοδοχεία επικαλούμενος την διέλευση της τρίχρονης μεταβατικής περιόδου προσαρμογής των ανάλογων συνθηκών με τις εικόνες και τα διαχωριστικά παραρτήματα σε ιστορικά καφενεία της άυλης βεβαρημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας από την UNESCO να ενσαρκώνουν ή επίσης να θυμίζουν το απαρτχάιντ.

AUSTRIA-SMOKING-BAN
Guests of a Vienna’s Cafe/Bar smoke cigarettes with their drinks in Vienna, Austria, on March 22, 2018. Austrian parliament has announced today that a planned ban on smoking in all bars and restaurants that was due to come into force in May of 2018 will be scrapped. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Το Λαϊκό Κόμμα του 31-χρόνου Καγκελάριου και ιδρυτή Σεμπάστιαν Κουρτς δεν εξασφάλισε την πλήρη αυτοδυναμία στην τεταμένη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου 2017 σχηματίζοντας έτσι συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας το οποίο αντίκειται στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά τον Μάιο του 2018 σε όλους τους κλειστούς χώρους παρεμφερώς με τοποθετήσεις στην Ελλάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής που είναι παρόμοια πιο ελαστικές. Η συμμαχία που σχηματίστηκε διαδέχτηκε την απερχόμενη και πάλι του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Το ακροδεξιό κόμμα του 48-χρόνου Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε ο οποίος δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι αποβλέπει να καταρτίσει «το κυβερνητικό του σχέδιο κατά το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε εμμένοντας την τροποποίηση ή απόσυρση της ίδιας νομοθεσίας προσκομίζοντας την συγκατάθεση του Λαϊκού Κόμματος και του νεότερου μέχρι τώρα Καγκελάριου της Αυστρίας. «Αυτός ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να πέσει» ακούστηκε να λέει αρχικά ο αντιδήμαρχος Γιόχαν Γκουντένους της Βιέννης του πρώτου κόμματος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δηλώνοντας πρώτος από το κόμμα αυτό την σύμπλευση με την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς.

Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους
Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους

Οι αλλεπάλληλες αντιθέσεις με την σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκαν πριν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον Μάιο με τις διιστάμενες απόψεις να εκφέρονται από τις αμφότερες πλευρές του κοινού με των εστιατόρων και των ιδιοκτητών και την δεδηλωμένη συμμετοχή των οικονομικών και των εμπορικών παραγόντων και της βιομηχανίας και εμπορίας τροφίμων και ποτών και όποιου άλλου κλάδου παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας του κοινού που σαν πρόθυμα τασσόμενους ενάντια στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από μετά την τρίχρονη προσαρμογή και τον Μάιο του 2018 εν ολίγοις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς στην συγκυβέρνηση. Συμπληρωματικά υπήρξε στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση ή και διαμάχη επάνω στο θέμα.

Ο Βέλγος Πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος Βρυξελλών της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST ο οποίος υπήρξε πριν την ανάληψη των καθηκόντων ο αναπληρωτής διευθύνων ένωσης των Ευρωπαίων πολιτών «Νέα Κατεύθυνση – Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» η οποία ιδρύθηκε από την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) στο 2010 δήλωσε σχολιάζοντας την διπλωματική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε με το κόμμα της συγκυβέρνησης:

«Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να βρίσκουν τρόπο να χορηγούν την άδεια στα ενήλικα άτομα να καπνίζουν σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και ειδικά τα μπαρ και εστιατόρια εφόσον το κάπνισμα με το αντίθετο δεν αποκλείουν το ένα από το άλλο αλλά είναι εύλογο να φιλοξενούνται άνετα καπνιστές δίχως την επαγρύπνηση εκείνων που δεν επιθυμούν την έκθεση στον καπνό σε κάποιο κλειστό χώρο. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ οι καπνιστές σαν ψηφοφόροι που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία μέσω της φορολογίας του αξίζουν τον σεβασμό και την υπόληψη των παραγόντων της χάραξης της πολιτικής και της κοινωνίας.».

Ο κ. Périgois ανέφερε συνεχίζοντας ότι «Οι μη καπνιστές συνιστούν ως προς το παρόν την πλειοψηφία και υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καπνιστών εντός της Ευρώπης με τις πολιτικές που αναφέρονται στο κάπνισμα να πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι σημαντικό επίσης να στηριχθεί το δικαίωμα των εστιατόρων και των ιδιοκτητών των μπαρ να επινοούν πολιτικές σχετικά με το κάπνισμα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεών τους και να τους δοθούν οι υπάλληλοι και η πελατεία τους και να τους αποδοθεί η ευελιξία της επιλογής».

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις που είχαν προσκείμενο αποτέλεσμα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2017 και ο Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που επανειλημμένα στο παρελθόν δεν πέτυχε να διακόψει το κάπνισμα δήλωσε ότι «Είμαι υπερήφανος για την εξαιρετική αυτή λύση προς το συμφέρον των μη καπνιστών και των καπνιστών με των ιδιοκτητών των εστιατορίων. Επέζησε η ελευθερία του καθένα να επιλέγει με την ύπαρξη των εστιατορίων και ειδικά των μικρότερων από αυτά να έχει διασφαλιστεί όπως και οι χιλιάδες απειλούμενες θέσεις εργασίας που έχουν διασωθεί».

286.821.310
Ο αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε

Σχολιάζοντας την διπλωματική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε με το κόμμα της συγκυβέρνησης ο Guillaume Périgois δήλωσε ότι «Αυτή είναι ήττα για τον εξοστρακισμό των καπνιστών και μεγάλη νίκη για την συνεκτικότητα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους αντικαπνιστικούς τους νόμους ώστε να φιλοξενούν τους καπνιστές δίχως να θέτουν σε δυσκολία εκείνους οι οποίοι δεν επιθυμούν να εκτίθενται στον καπνό. Οι επιλογές που διατίθενται θα πρέπει να συμπεριλάβουν επαρκώς εξαερισμένες ξεχωριστές αίθουσες καπνιστών όπως σε πολλές χώρες της Ε.Ε. σαν την Αυστρία.».

Ο κ. Périgois συνέχισε λέγοντας ότι «Οι κανονισμοί στους εξωτερικούς στεγαστικούς χώρους στο κάπνισμα θα πρέπει να εξοικειωθούν με την δυνατότητα των ανθρώπων να καπνίζουν στο ύπαιθρο μέσα σε ζεστό και άνετο περιβάλλον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο τομέας της φιλοξενίας στην Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στην υπέρ-άμυνα των πελατών του και να αιτηθεί την ανάκληση των ολικών απαγορεύσεων στην Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία και την Ουγγαρία και την διεύρυνση των εγχώριων περιορισμών ώστε τα μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία να παράσχουν περισσότερους στεγαστικούς χώρους για το κάπνισμα».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο θα απαγορεύονται εφεξής η προσέλευση των ανηλίκων στα καταστήματα στις υποδιαιρέσεις των καπνιστών και το κάπνισμα στα αυτοκίνητα με ανήλικους επιβάτες ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί. Το κάπνισμα απαγορεύεται στην Αυστρία στους ανήλικους ρητά από τον νόμο ενώ η συμπλήρωση της ελάχιστης ηλικίας η οποία θα επαρκεί για την αγορά των τσιγάρων ανήλθε και πάλι από πρόσφατα από τα 16 χρόνια στα 18 σαν μια από τις τελευταίες χώρες ή γεωγραφικούς τόπους που διατήρησαν την ελάχιστη ηλικία της ωριμότητας αντί για της ενηλικίωσης σαν το όριο.

Ιαπωνία

Παρόμοιες εξελίξεις σημειώνονται στην Ιαπωνία όπου το σχετικό ζήτημα βρέθηκε έντονα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και το 2020 σχετικά με τους οποίους υπήρξαν πιέσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) να είναι «ελεύθεροι από τσιγάρο» και στις άλλες τους δραστηριότητές εκτός από την παρακολούθηση των επισκεπτών.

Αυτή τη φορά ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας που ήταν προσκείμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους αποχώρησε λόγω κυβερνητικού ανασχηματισμού και το υπουργείο υγείας ως αποτέλεσμα εκδήλωσε την πρόθεσή του να εκχωρείται στους χώρους ποτού και του φαγητού έχοντας επαρκή εξαερισμό για την ανανέωση της ατμόσφαιρας ή την έκταση μέχρι τα 150 τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με τον σκοπό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την διαιώνιση των επιεικών και υποτυπωδών ισχυόντων αντικαπνιστικών διατάξεων.

Προηγήθηκαν αναβολή με την απόρριψη της απαγόρευσης τα οποία επήλθαν από πιέσεις των εστιατόρων, προσκείμενων βουλευτών και πολιτικών και της JTI (Japan Tobacco International) που όπως σημειώνεται ανήκει κατά το ένα τρίτο της στο Ιαπωνικό κράτος. Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έλαβε την έκταση να δηλώσει συμμορφώνοντας σε σχέση με τους επισκέπτες που αναμένονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο φορέας του δεν είναι αρμόδιος ώστε να απαγορέψει το κάπνισμα στους χώρους εκτός της τέλεσής τους.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...