Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος στο τιμόνι της Philip Morris

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος συμπατριώτης μας Ανδρέας Καλαντζόπουλος της Philip Morris εξέφρασε την ανειλημμένη πρωτοβουλία και πρόθεσή του να τερματίσει στο απώτερο μέλλον την παραγωγή τσιγάρων προς όφελος εν όψει της παρουσίας των υποκατάστατων που έχουν επινοηθεί στην αρχή της δεύτερης χιλιετίας και να καταστήσει το όραμά του την πρόθεση της ίδιας της εταιρίας.

Οι συστάσεις του Ανδρέα Καλαντζόπουλου δεν άργησαν να επηρεάσουν την τωρινή πολιτική και κατεύθυνση που χάραξε η πολυεθνική μέσα σε μια αισθητή κοσμογονία αμφισβήτησης και να μετατεθούν προς την θυγατρική του Άσσου Παπαστράτος στην Ελλάδα με επιμέρους δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας Χρήστου Χαρπαντίδη που προαναγγέλλουν τον μελλοντικό και ενδεχόμενο τερματισμό της παραγωγής τσιγάρων από αυτήν προς όφελος των υποκατάστατων με την εισαγωγή τους από το εξωτερικό.

Το συμβάν αν και σημειώνεται ότι στάθηκε διεθνώς πρωτοφανές θα μπορούσε να τελεί μόνο με δεδομένη την σημερινή εποχή όπου τα υποκατάστατα έγιναν εφικτά. Καθότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τον θερμαινόμενο καπνό αποδίδουν ίση ή και λιγότερη ικανοποίηση και απόλαυση σε σχέση με το πύρινο τσιγάρο συνιστά πρόοδο η εκπλήρωση του άρτιου επιπέδου της δημόσιας υγείας συμψηφίζοντας τα βιολογικά τσιγάρα με τα εργαστηριακά επεξεργασμένα καπνά που διαδόθηκαν από τις Η.Π.Α. στην χώρα μας μετά από επίπονες προσπάθειες όπου δεν αναφέρεται μέχρι στγμής με τον ίδιο όρο ο διάσημος συμπατριώτης μας.

Η ιστοσελίδα της πολυεθνικής ανακαινίστηκε με την προβολή ενός προληπτικού πρωτοσέλιδου αφιερώματος στην υγεία που κατάρτισε διαδίδοντας τις δυνατότητές της για την βέλτιστη υγειονομική και περιβαλλοντολογική πορεία αφού καταρρίπτοντας πρώτα το εταιρικό και τυπικό πρότυπο που διέθετε μετατράπηκε σε εύχρηστη και φιλική προς έκαστον χρήστη σελίδα όταν γίνεται αισθητή η υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλλει για την εργαστηριακή πρωτοπορία και εκπλήρωση που οδηγούν στην προβολή της αντίστοιχης τεχνικής ευρεσιτεχνίας και των μεγεθών των συνθηκών της τελειοποίησης και της υλοποίησης των καταστάσεων σαν τον απώτερο στόχο.

«Για πόσο ακόμα θα είναι η πρώτη διεθνώς καπνοβιομηχανία παραγωγός και τσιγάρων;» αυτό-διερωτάται η ιστοσελίδα που βρίσκεται στην καινούργια της μορφή αναπτύσσοντας αναλυτικά και επιγραμματικά όλες τις εργαστηριακές της εξελίξεις με έκθετα τα επιχειρήματα για την ανάγκη τους με αποσπάσματα των δηλώσεων του Ανδρέα Καλαντζόπουλου και τις τελευταίες εταιρικές της δραστηριότητες όπως την επιδότηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την σύσταση ενός αντικαπνιστικού ιδρύματος όπου ηγείται πρώην στέλεχος του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ) και της σχετικής και της αλληλένδετης αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Το λεγόμενο «Ίδρυμα για έναν κόσμο ελεύθερο από τσιγάρο» που επιδοτείται από πρότινος από τον καπνό-βιομηχανικό κολοσσό ενώ βασίζεται για την ύπαρξή του στο να μην είναι ελεύθερο το τσιγάρο ώστε να είναι ελεύθερος από αυτό σαν συνέπεια ο υπόλοιπος κόσμος, ιδρύθηκε στην Λοζάνη της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει σαν πρόεδρο τον Ντέρεκ Ιάκ από τον Π.Ο.Υ. που είναι γνώμονας της δημόσιας υγείας και συμβεβλημένος στην εκστρατεία κατά του καπνίσματος έχοντας συγγράψει τμήμα της σχετικής σύμβασης πλαισίου ενώ επιδοτήθηκε με ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Philip Morris που θα τα καταβάλει με δόσεις μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια.

rx_PHILLIP_MORIS_-_PAPASTRATOS_1

Ένας από τους ομιλητές στην τελετή των εγκαινίων του νεοσύστατου ιδρύματος όπου έγινε στην Νέα Υόρκη και η πολυεθνική ανακοίνωσε την χορήγησή της είναι ο πρόεδρος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST. Ο κ. Κλαρκ είπε στην εκδήλωση ότι «Δεν μπορεί να εξαναγκάζει κανείς τους καπνιστές να στραφούν σε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις ενώ για να το πράττουν να στραφούν προς τα ηλεκτρονικά συστήματα καταμερισμού της νικοτίνης θα πρέπει να είναι αυτές πιο ευχάριστες από το σύνηθες τσιγάρο. Εάν η καπνοβιομηχανία πρόκειται να πληροί τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των πελατών της θα πρέπει να εξισώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα καταμερισμού της νικοτίνης με το κάπνισμα. Αναφερόμαστε σε εκατό εκατομμύρια καπνιστές μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εύχομαι η FOREST Ευρώπης να μην σταθεί μόνη στην υπέρ-άμυνα των ενηλίκων που επιλέγουν το κάπνισμα και για όσων επιλέγουν να στραφούν προς τα άλλα προϊόντα νικοτίνης».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος είναι από το 2013 διευθύνων σύμβουλος με κορυφαία θέση του στην Philip Morris ενώ εργάζεται σε αυτήν από το 1985 και κατάγεται από τον Πύργο της Ηλείας. Ο ίδιος καπνίζει και υπήρξε εκτός από χορηγός και διαπρέποντας Έλληνας των παραπάνω και μείζονα έμπνευση της αγοράς του Άσσου Παπαστράτος από την Αμερικανική εταιρία που πραγματοποιήθηκε το 2015 με την εκπληρωμένη φιλοδοξία του να προμηθεύεται και να μεταποιεί το 50% των Ελληνικών καπνών. Ήταν επίσης στο παρελθόν υπεύθυνος για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και σύμβουλος για αυτές της Κίνας και εξειδικεύεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά του μεταπτυχιακά προσόντα.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης είναι απόφοιτος φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης από όπου και κατάγεται και Πρόεδρος της Άσσος Παπαστράτος σαν θυγατρικής εταιρίας της Philip Morris όπου τελεί σαν διευθύνων σύμβουλος. Εξειδικεύτηκε σαν οικονομολόγος κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και συνιστά παλιό και επιτυχημένο ηγετικό στέλεχος του Άσσου Παπαστράτος από πριν από την αγορά του από την Αμερικανική πολυεθνική από το 2003 έχοντας ξεκινήσει να εργάζεται στην Coca-Cola Hellenicto το 1997.

harpantidis
Ο πρόεδρος του Άσσου Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης

Θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί για την πρωτοβουλία του Ανδρέα Καλαντζόπουλου και για την υιοθέτηση του περιεχομένου της και από τον Χρήστο Χαρπαντίδη πως είναι εφικτό σαν διατυπωμένη από Έλληνες να αντιπροσωπεύει όραμα που να ταιριάζει και να συμφέρει στην Ελλάδα που εκτός από καπνοπαραγωγική χώρα και τον αντίστοιχο καταναλωτικό πυρήνα συνιστά τον αυτάρκη στην μεταποίηση και την καπνό-βιομηχανική παραγωγή, τι αντιπροτείνεται πέραν των παρεχόμενων υποκατάστατων σε όσους είναι εθισμένοι σε μια πλήρως φυσιολογική και ανθρώπινη συνήθεια όπου όλοι έχουμε δικαίωμα στην παραγωγή και την ανάλωση και να αναλογιστεί για την εφαρμογή της απλής τυποποίησης χωρίς καμιά καλλιτεχνική γραφή που επιβάλλεται σε ορισμένες χώρες για τα προϊόντα καπνού ότι ελαττώνεται πιθανόν έτσι η ικανοποίηση που απορρέει από την εργασία του παραγωγού και κατά συνέπεια το κίνητρό του να εργαστεί και να τα παράγει στην πράξη.

Έχοντας την έδρα του στην Γενεύη ο Π.Ο.Υ. τοποθετήθηκε σε αντιπαράθεση με το νεοσύστατο ίδρυμα και με τον πρόεδρό του αποσκοπώντας να αποτρέψει την ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας εγκαλούμενος την επιχορήγηση και την συμμετοχή της πολυεθνικής και τις αντίθετες τοποθετήσεις της σχετικά με τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που συχνά εφαρμόζονται. Ο Π.Ο.Υ. εξίσωσε και αρκέστηκε σύμφωνα με τις δηλώσεις του στα ήδη επινοημένα προληπτικά μέτρα που συμπεριλαμβάνουν την καταχρηστική φορολογία όπου και αντίκειται η εταιρεία με τις επονομαζόμενα αποδεδειγμένες πρακτικές καταπολέμησης του καπνού αψηφώντας τακτικά ωστόσο αξιολογήσεις για τα ηλεκτρονικά υποκατάστατα που προσφέρονται όπου παραδόξως και επίμονα επιλέγει παρόμοια με τα βιολογικά τσιγάρα να μην αναφέρεται. Ο διορισμένος σαν πρόεδρος Ντέρεκ Ιάκ έσπευσε να προσθέσει την αναφορά του στην αμεροληψία του ιδρύματος και στην εξάντληση των δυνατοτήτων που υπάρχουν καθώς και στην διαφωνία και την απογοήτευσή του.  

Η άποψη του Π.Ο.Υ. είναι συμβεβλημένη με τους περισσότερους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία όπως αποδεικνύει και ο διάλογος που είχε ο Ντέρεκ Ιάκ με τους συγγραφείς και εκδότες του ιατρικού περιοδικού The Lancet. Στο σχετικό του άρθρο το ιατρικό περιοδικό δηλώνει: «Το ίδρυμα για έναν κόσμο ελεύθερο από τσιγάρο δεν είναι αξιόπιστο κ.κ. Ντέρεκ Ιάκ, κ.α. … Η PMI (Philip Morris International) όπως και οι άλλες εταιρίες καπνού επιθυμούν να πωλούν μια ποικιλία προϊόντων αλλά οποιοσδήποτε πιστεύει ότι πραγματικά θέλουν έναν κόσμο ελεύθερο από τσιγάρο ζει όπως διαπραγματευόμαστε στον κόσμο της φαντασίας. Οι εταιρίες καπνού θα συνεχίσουν να ψεύδονται και να απατούν. Η PMI θα συνεχίσει να προωθεί το βασικό της προϊόν και να αντίκειται με την εφαρμογή της σύμβασης πλαισίου για τον έλεγχό του καθώς και με μέτρα όπως είναι οι φορολογικές αυξήσεις, η επικήρυξη της προώθησης και της διαφήμισης και οι απλές συσκευασίες. Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στοχεύουν σε επιστημονικά και στατιστικά τεκμηριωμένα μέτρα που αποδεδειγμένα μειώνουν το κάπνισμα και να αποκλείσουν την καπνοβιομηχανία από την διαμόρφωση της πολιτικής».

Κατά την διαμόρφωση του διαλόγου με το ιατρικό περιοδικό ο Ντέρεκ Ιάκ απάντησε ότι «Χρειάζονται δεκαετίες μέχρι να διαφανούν οι πλήρεις επιπτώσεις του καπνού στον θάνατο και την ασθένεια. Η βοήθεια προς τους καπνιστές για την διακοπή του τσιγάρου ή για την μετάβαση στα προϊόντα μειωμένου κινδύνου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμηθεί η θνησιμότητα κατά τα επόμενα 20-30 χρόνια. Το ίδρυμα για κόσμο ελεύθερο από τσιγάρο (Foundation for a Smoke-Free World) υποστηρίζει και υιοθετεί την εφαρμογή όλων των πτυχών της σύμβασης πλαισίου και αποσκοπεί στο να συμπληρώσει και να προσθέσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Π.Ο.Υ. και οι οποίες υποστηρίζονται από διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς».

derek-yach
Ο πρόεδρος του «Foundation for a Smoke-free World» Ντέρεκ Ιάκ

Ο πρόεδρος του επιδοτούμενου ιδρύματος Foundation for a Smoke-Free World είπε συνεχίζοντας «Η αποστολή του ιδρύματος είναι να επιταχύνει τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη των θανάτων και της ασθένειας από το κάπνισμα. Όραμά μας αποτελεί η εξάλειψη του καπνίσματος διεθνώς και η κινητοποίηση της βοήθειας που απευθύνεται στους ανθρώπους που επιβαρύνονται δυσανάλογα από την άμεση απομάκρυνση από το κάπνισμα ξεκινώντας από τους μικρούς καπνοκαλλιεργητές στις χώρες με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Το ίδρυμα θα ξεκινήσει το ταξίδι αυτό αναζητώντας τις καλύτερες ιδέες για την διασφάλιση της αμεροληψίας και τις προτάσεις για εκείνες τις ενέργειες που θα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εγρήγορσης της ανταπόδοσης στην δημόσια υγεία».

Η εισήγηση του συμπατριώτη μας δεν έλειψε να προσελκύσει όσους φορείς της αντικαπνιστικής εκστρατείας συνυπογράφουν προς αυτόν την επιστολή σαν οργανώσεις. Η Philip Morris International (PMI) έσπευσε να δεχτεί την επιστολή συνομοσπονδίας αντικαπνιστικών οργανώσεων με πολλές να αυτοχαρακτηρίζονται σαν «φιλανθρωπικές» όπου επωφελούμενοι διεκδίκησαν τον άμεσο τερματισμό της παραγωγής και της τυποποίησης των τσιγάρων από την καπνοβιομηχανία της. Η άμεση και η γραπτή απάντηση του Ανδρέα Καλαντζόπουλου στο ξαφνικό αν και αναμενόμενο αίτημα των οργανώσεων ήταν η εξής:

«Πρόσφατα έλαβα μια ανοικτή επιστολή στην οποία καλούσατε την PMI να σταματήσει να πουλά τα τσιγάρα καθώς και να το πράξει αμέσως. Στην ουσία το γράμμα λέει ότι οτιδήποτε λιγότερο από το κλείσιμο της δραστηριότητας των τσιγάρων της PMI θα ήταν «ανεύθυνο» και «τερατώδες». Το πλήρες κείμενο της επιστολής και η τρέχουσα λίστα των υπογραφόντων δημοσιεύονται παρακάτω.

Προς το συμφέρον της ανοιχτής συζήτησης θα λάβω την απαίτηση της επιστολής στην ονομαστική αξία και θα υποθέσω ότι θα μπορούσα απλώς να παραγγείλω την PMI να σταματήσει τις πωλήσεις τσιγάρων. Τι θα επιτύχει αυτό από την άποψη της δημόσιας υγείας; Θα αλλάξει η επικράτηση του καπνίσματος;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η PMI έχει μερίδιο αγοράς περίπου 15%, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου 150 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που καπνίζουν τις μάρκες τσιγάρων. Εάν τα εμπορικά σήματα αυτά είναι ξαφνικά μη διαθέσιμα οι ανταγωνιστές μας νόμιμοι και παράνομοι θα έμπαιναν γρήγορα στην κάλυψη της ζήτησης. Η προσφορά θα αλλάξει και θα υπάρξει βραχυχρόνια αναταραχή στην αγορά αλλά οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να καπνίζουν.

Εν ολίγοις δεν υπάρχει όφελος για την κοινωνία να σταματήσουμε να πουλάμε τσιγάρα από τη μια μέρα στην άλλη. Παρόλα αυτά και ίσως εκπληκτικά η βασική μας στρατηγική δεν έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της επιστολής σας. Πράγματι η πρωταρχική επιχειρηματική στρατηγική μας είναι να αντικαταστήσουμε τα τσιγάρα με λιγότερο επιβλαβείς, χωρίς καπνό εναλλακτικές λύσεις. Αυτό αποκαλούμε το μέλλον χωρίς καπνό που θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια PMI μια μέρα πιο ιδανικά νωρίτερα παρά αργότερα δεν θα είναι πια στην επιχείρηση τσιγάρων.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο που καπνίζουν. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η στατιστική θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη τα επόμενα δέκα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν αλλά συνεχίζουν να καπνίζουν ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν εκφράζουν καν την επιθυμία τους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ένα βασικό σημείο το οποίο αποτελεί τη βάση ολόκληρου του φάσματος των πολιτικών ελέγχου του καπνού είναι ότι μιλάμε για τη συμπεριφορά των καπνιστών. Ούτε εμείς ούτε οι ΜΚΟ και οι κυβερνήσεις μπορούν να υπαγορεύσουν τις αποφάσεις ή τις πράξεις των λαών. Καμία εταιρεία ή ρυθμιστική αρχή δεν έχει την εξουσία να κάνει τους ανθρώπους να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Ανεξαρτήτως του πόσο συναρπαστική είναι μια επιχειρηματική στρατηγική ή μια δημόσια πολιτική δεν υπάρχει μαγικό ραβδί στο χέρι. Η επιτυχία απαιτεί εμμονή, φαντασία και σκληρή δουλειά.

Αυτό είναι το σχέδιό μας: Τα τσιγάρα παράγουν καπνό καίγοντας τα καπνά. Η καύση δημιουργεί τη συντριπτική πλειοψηφία επιβλαβών ενώσεων που συσχετίζονται με την ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μετά από εκτενή έρευνα, ανάπτυξη και επιστημονικές δοκιμές η PMI πουλάει τώρα προϊόντα χωρίς καπνό σε 25 χώρες.

Είμαστε κατενθουσιασμένοι που τα δύο χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε το πρώτο μας θερμαινόμενο προϊόν το ποσοστό εναλλαγής έφτασε τα 8.000 άτομα την ημέρα και πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν το κάπνισμα. Αυτό ισοδυναμεί με το συνολικό αριθμό των καπνιστών στην Αυστραλία ή το Βέλγιο και υπερβαίνει κατά πολύ τα παραδοσιακά μέτρα κατά του καπνίσματος. Όσον αφορά το μέλλον αναμένουμε ότι έως το 2025 τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των σημερινών καταναλωτών τσιγάρων της PMI θα έχουν μεταβεί από το κάπνισμα σε ένα από τα προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό.

Και πάλι όμως το κλειδί είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι άνθρωποι χρειάζονται πειθούς για τη μετάβαση από το κάπνισμα σε εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν καπνό, κάτι που απαιτεί εντατική και άμεση συνεργασία με τους καταναλωτές καθώς και τεράστιους πόρους που αποτελούν μέρος της απόλυτης δέσμευσης της PMI για ένα μέλλον χωρίς καπνό. Υπάρχουν όμως όρια σε ό,τι μπορεί να κάνει η PMI και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Οι κυβερνήσεις, οι γνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας και οι ΜΚΟ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση των λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα και στην διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού περιβάλλοντος που προωθεί τη μετάβαση των καταναλωτών. Η προσεκτική επίβλεψη και οι κατάλληλοι οδοί επικοινωνίας με τους καταναλωτές είναι επίσης απαραίτητοι για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι καπνιστές και ολόκληρη η κοινωνία στις νέες τεχνολογίες όπως την καύση θερμότητας.

Ένας τρόπος για να αξιολογήσουμε την σοβαρότητά μας είναι να δούμε πώς διαθέτουμε πόρους μέσα στην εταιρεία. Έχοντας κατά νου ότι είμαστε μόλις δυο χρόνια στην εμπορία της νέας κατηγορίας αυτής προϊόντων αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία:

  • Έχουμε ήδη επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη και αξιολόγηση προϊόντων χωρίς καπνό.
  • Επί του παρόντος πάνω από το 70% του προϋπολογισμού Ε & Α είναι για προϊόντα χωρίς καπνό.
  • Ο προϋπολογισμός μάρκετινγκ και πωλήσεων για προϊόντα χωρίς καπνό αντιπροσωπεύει ήδη το 30% των συνολικών δαπανών μας παρόλο που τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν σήμερα μόνο το 4% του όγκου των πωλήσεών μας.
  • Στις αγορές όπου έχουμε εμπορευματοποιήσει προϊόντα χωρίς καπνό αυτά αντιπροσωπεύουν μεταξύ του 50% και του 90% των συνολικών δαπανών μάρκετινγκ και πωλήσεων.
  • Έχουμε αναλάβει άλλα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουμε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα για προϊόντα χωρίς καπνό.

Καλούμαστε επίσης να εξετάσουμε τις μεθοδολογίες και τα δεδομένα της έρευνάς μας. Έχουμε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε περιοδικά αξιολόγησης από ομότιμους και φιλοξενούμε μια πλατφόρμα προμήθειας πλήρους πλήθους σε συνεργασία με την IBM. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εργασία μας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας PMI Science και στην πιο πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας.

Τέλος συνειδητοποιώ ότι μπορεί να είστε δύσπιστοι για το έργο μας. Ελπίζω ωστόσο ότι θα δεχτείτε μια πρόσκληση σε ημερήσια έκθεση στη μονάδα Ε & Α στο Neuchâtel της Ελβετίας στις 22 Νοεμβρίου 2017. Έτσι θα μπορούσατε να δείτε από πρώτο χέρι τι κάνουμε, να ρωτήσετε λεπτομερείς ερωτήσεις και ίσως να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότεροι τομείς συμφωνίας παρά διαφωνίας μεταξύ μας».

28 σκέψεις πάνω στὸ “Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος στο τιμόνι της Philip Morris

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...