2017: Με «σύριζα» θα περνούσε ψηφοφορία νέου αντικαπνιστικού νόμου

Ήταν 4 Μαΐου 2017 και ο βουλευτής Λαρίσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας επαναφέρει αίσια το ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου στην Βουλή των Ελλήνων με δημόσια αναφορά στην λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και τις όποιες παραβάσεις αξιώνει ο νόμος την ώρα της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος του καθένα την ώρα που αυτός καπνίζει.

Ο στόχος του κ. Μπαργιώτα φαίνεται πως είναι να επικαλεστεί την νομοταγή των πολιτών σχετικά με τις απαιτήσεις των νόμων στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς να προσποιούνται ή να καταβάλουν κάποια πρόσθετη ή ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά και να προτείνει την θέσπιση ενός νέου αντικαπνιστικού νόμου αφού οι Έλληνες που πρέπει να λάβουν κάποια εξέχουσα οδηγία προκειμένου να καπνίσουν κάτι που μόνοι τους παρήγαγαν ή που τους δώρισε ο Θεός είμαστε όλοι ο καθένας μας χωριστά.

Τα κέντρα διασκέδασης και οι καφετερίες με συνολική έκταση πάνω από 300 τ.μ. με τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών (ΠΡΟΠΟ, Λόττο κ.α.) και εκτός και των καζίνων όπου επιτρέπεται μετά από την σχετική διαμάχη το κάπνισμα πληρώνουν επιπρόσθετο φόρο 200 € ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασης τον χρόνο ώστε να το επιτρέψουν στην μισή τους έκταση οι ιδιοκτήτες τους στους πελάτες σύμφωνα με το ανοικτό «παράθυρο» του νόμου τον οποίο θέσπισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2014 του οποίου η ερμηνεία των αντίστοιχων σχέσεων με τις διατάξεις του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου προφανώς εφάπτεται της απόφασης και της κρίσης με βάση την συνταγματική και νομική τεκμηρίωση.

Το παράδειγμα του κ. Μπαργιώτα ακολούθησε την ψήφιση του νέου αντικαπνιστικού νόμου στην Κύπρο στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και την σύγχρονη εισήγηση του αρμόδιου περιφερειάρχη της υγείας Καβάλας νομίατρου κ. Χρήστου Παπαδόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας να συμβεί το ίδιο και εδώ η οποία εμπνεύστηκε πρωτίστως από την τέλεση των μακρόχρονων καθηκόντων του και την συχνή είσπραξη προστίμων αναφορικά με το καθημερινό ή σχετικά με το παθητικό κάπνισμα στην επαρχία της Καβάλας.

Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟΚ. αφού καθόρισε και διαλεύκανε στην επερώτηση του στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό πως «το κάπνισμα δεν είναι δικαίωμα στους κλειστούς χώρους» αναφέρθηκε εκτεταμένα στην μη εφαρμογή και την μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου από πλήθη συμπολιτών μας και κυβερνητικά στελέχη φέροντας σαν παραδείγματα τον ίδιο χώρο της Βουλής και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη καθώς και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ενώ περιγράφοντας την κατάσταση ως έχουσα σπουδαιότητα εισηγήθηκε την συσπείρωση και την μεγαλύτερη επιφυλακή των ελεγκτικών μηχανισμών έως και την ψήφιση ενός νέου αντικαπνιστικού νόμου που να τηρείται και να εφαρμόζεται πιο αποτελεσματικά.

Η στάση του κ. Ξανθού απέναντι στον κ. Μπαργιώτα υπήρξε σύμφωνη, η ανταπόκρισή του υπήρξε θετική και συγκάλεσε αυθημερόν την διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής που συνήλθε την επόμενη μέρα με το ίδιο θέμα και κατέληξε σε ποικίλα και αναλυτικά πορίσματα διαφόρων αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών και των υγειονομικών, διοικητικών καθώς και άλλων φορέων προβαίνοντας και σε καλοκαιρινή εργασία. Παρά τα εκτενή αποτελέσματα τα οποία παρήγαγε μετά από εξαντλητικές διαδικασίες παρακάμφθηκε η συζήτηση προτάσεων για την εκ νέου κατάρτιση αντικαπνιστικού νομοσχεδίου συνάδοντας με την αντιμετώπιση του ίδιου του υπουργού υγείας ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο του προτίθεται να εστιάσει στην εντατικοποίηση του ελέγχου του αντικαπνιστικού νόμου αλλά όχι και στην αντικατάστασή του προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι υπάρχουσες διατάξεις είναι «επαρκείς».

Νωρίτερα ωστόσο και αφού ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος είχε κάνει τις συστάσεις του στον υπουργό για την μεγαλύτερη ευελιξία του κοινού συνήλθε στο Ηράκλειο η ένωση των ιδιοκτητών των κέντρων δημόσιου επισιτισμού και κοινωνικής συνεστίασης της Κρήτης υπό την προεδρία της ένωσης Μαρίας Αντωνακάκη έχοντας και τον αντικαπνιστικό νόμο στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κύρια σχετικά κωλύματα των καταστηματαρχών που συζητήθηκαν υπήρξαν η επιβολή προστίμων που γινόταν απευθείας στους ίδιους από 500 μέχρι 1.500 €.

Όπως υποστήριξε η κ. Αντωνακάκη «Εμείς θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες και τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του εισαγγελέα μέσα στα καταστήματά μας» ενώ παρά τα πρόστιμα τα οποία αναφέρει και ο Χρήστος Παπαδόπουλος για την Καβάλα από τα 600 μέχρι 1.600 € ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟΚ. εντός της Βουλής αναφερόταν σε μηδενικά δημοσιονομικά «κέρδη» από την διαδικασία λέγοντας πως δεν εισπράχτηκε ουδέν Ευρώ.

Οι καταστηματάρχες φέτος δεν στάθηκαν μόνοι στα σχετικά τους αιτήματα, είχαν την υποστήριξη των ξενοδόχων και των εστιατόρων και ιδίως εκείνων στις νήσους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση οι οποίοι έστειλαν την σχετική επιστολή στο αρμόδιο για την περίπτωση υπουργείο υγείας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες της αυστηρής αστυνόμευσης και της τάσης της συμπεριφοράς ορισμένων επισιτισμένων πελατών ως αποτέλεσμα, προτείνοντας την δυνατότητα της ευελιξίας και της προσαρμογής των αντίστοιχων συνθηκών στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατ’άτομο.

Μοιραία λοιπόν αποδείχτηκε φέτος η ενδεχόμενη ψήφιση ενός νέου αντικαπνιστικού νόμου που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ παρατίθεται εξολοκλήρου παρακάτω η επιστολή της ένωσης ξενοδόχων της Λέσβου προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό της 17/5/2017:

  1. «Πριν τις όποιες πρωτοβουλίες σας ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου (Α. Νόμου), που όπως προκύπτει απ’ τα β) και γ) σχετικά υπάρχουν σοβαρές αδικίες / αδυναμίες κι όχι μόνο για την εκλογίκευση του, προκειμένου να προστατευθούν Δημόσια Υγεία, αξιοπρέπεια εργαζομένων / εργοδοτών, αποκλείοντας περιστατικά / ενέργειες έντονων διενέξεων, χειροδικιών και φθορών ξένης ιδιοκτησίας.

  2. Άλλωστε, κύριε Υπουργέ, οι τελευταίοι που θα υποστήριζαν το κάπνισμα εντός των «καταστημάτων» τους και θα στρέφονταν κατά της εφαρμογής του Α. Νόμου, είναι οι εργαζόμενοι κι οι εργοδότες τους, αμφότεροι πολλαπλά «πληττόμενοι» απ’ τις συνέπειές του και τις συμπεριφορές κάποιων «θεριακλήδων» κακότροπων πελατών, που αρνούνται να συμμορφωθούν στις συστάσεις του προσωπικού, μη σεβόμενοι το Νόμο και τους μη καπνίζοντες, με τους οποίους συχνά έρχονται σε προστριβές κι όχι μόνο… Συνήθως ορισμένοι καπνίζοντες συμπεριφέρονται απαξιωτικά προς το προσωπικό, με φράσεις του τύπου «Ποιος το λέει;», «Ποιος είσαι συ που θα μου πεις να μην καπνίζω;», «Όποιος ενοχλείται να βγει έξω… », «Ο Νόμος είμαι εγώ!» κ.α., υπονοώντας τα «χειρότερα»… αν συνεχίσουν να τους «ενοχλούν» !!

  3. Αναλογίσθηκε ποτέ κανείς, κύριε Υπουργέ, πέραν της αυτονόητης βλάβης της υγείας, ιδιαίτερα των εργαζομένων (που εκτίθενται πολλές ώρες και κάθε μέρα), εργοδοτών, μη καπνιστών αλλά και καπνιστών, καθώς κι ατόμων με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, πόσες υλικές ζημιές αλλά και φθορές προκαλούνται (απ’ το κάπνισμα) στις ιδιοκτησίες και με ποιο κόστος λειτουργίας και παγίων τους όπως π.χ. εγκαταστάσεων, εξοπλισμών, επιπλώσεων, τοίχων / οροφών (που κάθε λίγο και λιγάκι χρειάζονται βάψιμο), αλλά και ιματισμού, κουρτινών, ταπήτων, τραπεζομάντηλων, καθισμάτων / τραπεζιών κ.α., χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος πυρκαγιών;

  4. Επίσης είναι λογικό και δίκαιο να τιμωρούνται ιδιαίτερα αυστηρά οι «ρυπαινόμενοι» δηλαδή αυτοί που αναίτια υφίστανται παρά τη θέλησή τους τις συνέπειες του καπνίσματος κι όχι οι ρυπαίνοντες, δηλαδή οι καπνιστές, κατά παράβαση της πλανητικής Αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει» προκαλώντας συν τα άλλα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα κι εισάγοντας νέα ήθη, συνήθειες και συμπεριφορές;

  5. Τέλος είναι άραγε δουλειά κι υποχρέωση των εργαζομένων / επιχειρηματιών, πέραν των συστάσεων που οφείλουν να κάνουν στους πελάτες τους, να μην καπνίζουν εντός του καταστήματος, να διαπληκτίζονται συνεχώς μαζί τους, απειλούμενοι και με χειροδικία από κάποιους ιδιαίτερα «ευερέθιστους», και υποκαθιστώντας τα Ελεγκτικά Όργανα κι Υπηρεσίες της Πολιτείας; Και σε τελευταία ανάλυση, ποιος θα προστατεύσει τόσο αυτούς, όσο και τη ξένη ιδιοκτησία από πρόκληση φθορών, ζημιών κλπ.;

Κύριε Υπουργέ,

Προσβλέποντας στην ευαισθησία και συν-αντίληψή σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων / επιχειρήσεων, δίχως παρατράγουδα που μας εκθέτουν και στα μάτια των ξένων επισκεπτών μας, προσδοκούμε να επιληφθείτε προσωπικά, προς άρση των στρεβλώσεων / παθογενειών, του απ’ το 2010 ψηφισμένου Α. Νόμου, που αναμφίβολα «μπάζει» / πλήττει / αδικεί, λόγος για τον οποίον, η εφαρμογή του μέχρι σήμερα είναι «προβληματική».».

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...