Η «4-η Βιομηχανική Επανάσταση» στα τσιγάρα!

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Εξυπηρέτησης Πελατών, Εξαγωγών και Επιμελητείας της Γερμανικής θυγατρικής της JTI (Japan Tobacco International) Jörg Rothfuss, «Έχουν υπάρξει έως τώρα τρεις επακριβώς βιομηχανικές επαναστάσεις. Η εμπορική ατμομηχανή και η άνθιση της μηχανής δημιούργησαν την πρώτη, η δεύτερη είχε ως έναυσμα τον ηλεκτρισμό και την μαζική παραγωγή ενώ η τρίτη ξεκίνησε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή». Με παρόμοιο σκεπτικό της βιομηχανικής και της καπνό-βιομηχανικής ανάπτυξης 4ης γενιάς η έκθεση της ρομποτικής που έγινε στο Mainz της Γερμανίας στις 2 με 3 Νοεμβρίου 2017 επονομάζεται από τους διοργανωτές του εκθεσιακού συνεδρίου TJI Campus «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος».

Κατά την διάρκεια της ρομποτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αγγλόφωνο και Γερμανικό περιοδικό καπνοβιομηχανικού ενδιαφέροντος TJI (Tobacco Journal International) στην έκθεσή του TJI Campus που λαμβάνει χώρα συνήθως κάθε χρόνο στο Mainz της Γερμανίας οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική παρουσίαση της Δανικής εταιρίας ρομποτικής Universal Robots που παρασκευάζει υψηλής ποιότητας και κομψά ρομπότ για σχεδόν κάθε βιομηχανικό κλάδο και χρήση. Ο Διευθύνων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Δανέζικου κομψοτέχνη Christian Lorenscheit παρουσίασε τους σχετιζόμενους βραχίονες στους εκπροσώπους της καπνό-βιομηχανικής διαδικασίας που είχαν την ευκαιρία να τους κατευθύνουν και να τους μεταχειριστούν από κοντά. Σημειώνεται ότι μερικές από τις εν λόγω μηχανές προβλέπεται να λειτουργούν στο μέλλον αυτόνομα λαμβάνοντας μηχανικά τις αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό οι καινοτομίες που παρουσίασε θα συνεχίζουν να προσθέτουν στην αξία μειώνοντας τα κόστη της καπνοβιομηχανίας ενώ σύμφωνα με την άποψη που εκφράστηκε από στέλεχος της πληροφορικής του νέφους «θα πρέπει να αναχωρήσουμε από μεθόδους που χρησιμοποιούσαμε πριν από δέκα χρόνια και να επινοήσουμε δυναμικότερες ως τις νεότερες επαγγελματικές μας ροές».

Ο διευθύνων της παραγωγής σε εταιρία χάρτου τσιγάρων και φίλτρων δήλωσε ότι «Η τάση σύμφωνα με την οποία η χειρωνακτική υποκαθίσταται αυξανόμενα από την πνευματική εργασία πρόκειται να συνεχιστεί ενώ θα υπάρξει αλλαγή κουλτούρας και αξιών σε αυτοματοποιημένα πρωτίστως σωματεία που θα αποτελεί πρόκληση για τα τμήματα του ανθρωπίνου δυναμικού».

Οι πέντε ομιλητές που πήραν λόγο στην παρουσίαση «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος» είναι οι εξής:

  • Ο επικεφαλής κανονιστικών ρυθμίσεων και προϊόντων μειωμένου κινδύνου της θυγατρικής Philip Morris GmbH από την Γερμανία Maximilian Jell διετέλεσε ως επικεφαλής στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μεσολαβώντας για τις κανονιστικές ρυθμίσεις και τις συμβάσεις στο κάπνισμα και παρέδωσε την ομιλία του με τίτλο «Η ψηφιακή πρόκληση: Θα οδηγήσουν τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου στην μετάθεση παραδείγματος για τους σχετικούς κανονισμούς ή πάλι και στα ίδια;».
  • Ο επιστήμονας της πληροφορικής Δρας Bernd Pape που ηγείται της ψηφιακής υπηρεσίας του μεγάλου μηχανολογικού καπνοβιομηχανικού παρασκευαστή Hauni όπου εργάζεται από το 2008 έχοντας ξεκινήσει την δουλειά του στην τεχνική επιμελητεία της Lufthansa.

Ο Δρας Bernd Pape εξήγησε ότι «Για ορισμένον καιρό οι μηχανές Hauni εγκαταστάθηκαν σε παραγωγούς τσιγάρων με τα συστήματα παρακολούθησης και αυτοματισμού σαν την οπτικομετρία διαμέτρου MIDAS με εποπτικές δικτυώσεις και επιλογές για την ανταλλαγή και αποθήκευση των δεδομένων. Μελλοντικά η γνώση θα μεταφέρεται απευθείας στην γραμμή της παραγωγής και οι εργαζόμενοι θα είναι αντάξιοι ακόμα μια φορά να λάβουν τις αποφάσεις σε κάθε τομέα χρησιμοποιώντας τα υποβοηθητικά συστήματα όταν είναι απαραίτητο για να επικεντρωθούν σε αξιόλογα καθήκοντά τους όπως την ετυμηγορία και τον σχεδιασμό. Με αυτόν τον πόλο η βιομηχανία τέταρτης γενιάς θα επαναφέρει την εμπειρογνωμοσύνη των μηχανικών απευθείας στην διαδικασία της αξίας παραγωγής και θα βελτιώσει την στάθμη των επαγγελματικών της χώρων».

  • Ο Stephan Lammers που ηγείται στις διεθνείς διεργασίες της ηγετικής εταιρίας παροχής τυποποίησης Saueressig έχοντας περάσει από το τμήμα τυποποίησης των προϊόντων καπνού της εταιρείας αυτής.
  • Ο Hans Michael Krause από την Bosch Rexroth GmbH που παρέχει βιομηχανικές λύσεις τέταρτης γενιάς απένειμε τον λόγο με τον τίτλο «Μεταφέροντας τις ιδέες με την πραγματικότητα: Η ιστορία πίσω από το ταξίδι ενός κορυφαίου παραγωγού που σχημάτισε την βιομηχανία τέταρτης γενιάς».
  • Τέλος ο Justinas Liuima από τον διεθνή εκδοτικό οίκο οικονομικών και καταναλωτικών αναλύσεων και στατιστικών πληροφοριών Euromonitor παρουσίασε την ομιλία με τον τίτλο «Ο μελλοντικός ρόλος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην παραγωγή».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση και την ιχνηλασία καπνικών προϊόντων που εξυπηρετείται αντίστοιχα από τις εξελίξεις της αυτοματοποίησης και του εκσυγχρονισμού που παρουσιάζονται στην ψηφιακή τεχνολογία ειδικά με την ρομποτική, γεγονός που διαφάνηκε σε σχέση με τα 50 και πλέον δισεκατομμύρια τσιγάρα που παράγει ετήσια η JT International GmbH στους Τρεβήρους της Γερμανίας.

Η Γερμανική θυγατρική της Ιαπωνικής πολυεθνικής JTI που εξάγει και σε άλλες αγορές τα τσιγάρα από τους Τρεβήρους εστιάζει στην έκθεση «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος» αποβλέποντας να ενισχύσει την λειτουργικότητα του δικτύου διάθεσης που διαθέτει δια μέσω ψηφιακής της επιμελητείας με την παρακολούθηση φορτίων της που διεξάγεται με την βοήθεια των GPS για το μεταφορικό τους στάδιο έχοντας από την έντυπη απογραφή αντικατασταθεί εξολοκλήρου μηχανολογικά για το κάθε στάδιο της μεταφοράς με της καταγραφής τους.

Η επιμέρους εκδήλωση ως τμήμα της ευρύτερης έκθεσης του TJI Campus έλαβε χώρα στις αυτοματοποιημένες τυπογραφικές εγκαταστάσεις του εκδοτικού οίκου VRM στο Mainz της Γερμανίας με την συμμετοχή αντί του αντιτίμου των € 790 ενώ διήρκεσε συνολικά 11 ώρες επί της έκτασης δύο ημερών της Πέμπτης και Παρασκευής 2-3 Νοεμβρίου 2017.

druckzentrum_01tji.jpg

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...