Στο Λιτόχωρο του Ολύμπου το διεθνές συνέδριο του ITGA

Την παραλία του Λιτόχωρου Πιερίας επέλεξαν ως τον τόπο για να συνέλθουν οι εκπρόσωποι των καπνοκαλλιεργητών από όλον τον κόσμο για το διεθνές ετήσιο συνέδριο που διενεργήθηκε κοντά στους πρόποδες του Όρους του Ολύμπου το διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης 16-17 Οκτωβρίου 2017 αφού το συνέδριο έλαβε χώρα στο παραλιακό ξενοδοχείο της Γρίτσας δίπλα στο Δίον προϊδεάζοντας με αυτή την τουριστική τοποθεσία την καπνοβιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας ως τον ενδιάμεσο προορισμό της σοδειάς του έργου των συνέδρων δια μέσω της υποθετικά και νοητά και επίσης τουριστικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για τον συνεταιρισμό ITGA (International Tobacco Growers’ Association) που εκπροσωπεί την διεθνή καπνοπαραγωγή από την βάση του αγρότη και του γεωργού και καλλιεργητή που εδρεύει σε οποιαδήποτε χώρα με την συμμετοχή και του Σ.Ε.Κ.Ε. (Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών Ελλάδας). Έτσι στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των καπνοκαλλιεργητών από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Π.Γ.Δ.Μ., το Μαλάουι, την Νότια Αφρική, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ζάμπια και την Ζιμπάμπουε, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών και εκπρόσωποι βιομηχανιών παραγωγής πρώτων υλών για τις καπνοβιομηχανίες.

Ομιλώντας κατά την έναρξή του ο Πρόεδρος του ITGA κ. Daniel Green εγκαινίασε τις διεργασίες του συνεδρίου δηλώνοντας ότι «Είμαι πανευτυχής που καλωσορίζω τα μέλη του ITGA στην Ελλάδα για αυτή την σημαντική συγκέντρωση ενώσεων των καπνοπαραγωγών. Θέλω να επισημάνω την τεράστια συμβολή που έχει ο καπνός στις οικονομίες των καπνοπαραγωγικών αυτών χωρών στις οποίες εξακολουθεί κατά τον κύριο λόγο να στηρίζει επί δεκαετίες την απασχόληση ως μια από τις βασικότερες πηγές των εσόδων. Δεν υποβιβάζουμε τις πολιτικές που αποσκοπούν στη εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά αναζητάμε εδώ και πολλά χρόνια ως το μόνο να συμμετέχουμε στην όποια διαδικασία οδηγήσει τους καπνοκαλλιεργητές σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Οι καπνοκαλλιεργητές επεσήμαναν την ανάγκη για συμβολή τους στην λήψη των αποφάσεων των κρατών όλου του κόσμου χωρίς να διατηρούνται οι υπάρχουσες αποστάσεις οι οποίες είναι διαμετρικά ανύπαρκτες και ο αποκλεισμός τους από την διαμόρφωση της πολιτικής υγειονομικού χαρακτήρα αναφορικά με την απουσία συμμετοχής στο διεθνές αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. και στην διαμόρφωση εγχώριων πολιτικών και περιορισμών για το κάπνισμα.

Όσον αφορά τα πορίσματα σε τοπικό επίπεδο της περιοχής εκτιμήθηκε ότι η παραγωγή στην Ελλάδα ανέρχεται στους 27.000 τόνους εκ των οποίων οι 20.000 είναι Ανατολικού τύπου Μπασμάς και Κατερίνη ενώ 7.000 είναι τύπου Virginia ενώ ότι το προϊόν διατηρεί έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό αποτελώντας το 10% των αγροτικών εξαγωγών και ότι ο κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί γενικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Ε. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Κοντός επεσήμανε ομιλώντας σχετικά με τα καπνά στην Ελλάδα ότι αφορούν 128.000 απασχολούμενους.

kontos-seke (1)
Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής από την Ξάνθη και πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός

Όσον αφορά στις γειτονικές μας χώρες οι οποίες επίσης παράγουν καπνά ανατολικού τύπου αναφέρθηκε ότι στην Τουρκία ο καπνός διαθέτει την υψηλότερη νομισματική αξία το κιλό στις αγροτικές καλλιέργειες και ότι απασχολεί περίπου 800.000 άτομα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ότι ο καπνός στην Π.Γ.Δ.Μ. αντιπροσωπεύει το 7,8% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές και το 37,8% των εσόδων από τις αγροτικές και μόνον εξαγωγές και ότι έχει εκεί την υψηλότερη νομισματική αξία ανά το εκτάριο.

Στη Βουλγαρία ο καπνός αντιπροσωπεύει το 1,3% της αξίας της γεωργίας και το 5,2% των συνολικών εξαγωγών ενώ 18.000 ασχολούνται με την καλλιέργειά του.

kontos-seke-1 (1)

Τα ευρύτερα πορίσματα και οι διεργασίες με τα πρακτικά του συνεδρίου υπήρξαν εκτενή και λεπτομερή προδιαγράφοντας με αποφασιστική και επιτυχημένη υφή τις προοπτικές της παγκόσμιας σοδειάς με αυτές της διάθεσής της για την μεταποίηση. Ανάμεσα σε πολλά που συζητήθηκαν στο Λιτόχωρο από τους συνέδρους και τα συμπεράσματα όπου κατέληξαν ήταν και τα εξής προβλήματα:

 • Η πολιτική αστάθεια και οι επιπτώσεις αυτής που σχετίζονται η οποία υπάρχει στην Μέση Ανατολή, την Νότια Κινεζική Θάλασσα, την Βόρεια Κορέα και την Ανατολική Ευρώπη.
 • Η φερόμενη σταθεροποίηση διεθνώς του πληθυσμού των καπνιστών στα 900 εκατομμύρια σε αντιδιαστολή με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα 7,5 στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
 • Τον περιορισμό και την εξάλειψη φαινομένων παρόμοιων με την εκδούλευση των ανηλίκων σε καπνοκαλλιέργειες οι οποίες συχνότερα βρίσκονται στην Αφρική και με την εκδάσωση μεγάλων δασικών εκτάσεων.
 • Το χρόνιο αίτημα της συμμετοχής των καπνοκαλλιεργητών στο αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. το οποίο επίκειται κατά το 2018 και στην διαμόρφωση της σχετικής πολιτικής.
 • Εφόσον οι περιορισμοί στο κάπνισμα δεν προβλέπεται να αναστραφούν αναμένεται και η ενδεχόμενη καθίζηση του ρυθμού της έντασης με την οποία εκπονούνται ενώ οι χώρες στις οποίες προβλέπεται η άνοδος του επιπέδου των καπνιστών αριθμούν μόνον τις 3.
 • Με την στροφή των καταναλωτών προς τα υποκατάστατα του καπνού η επινόηση του θερμαινόμενου καπνού από «άχνισμα» παίζει μέτριο ρόλο στην εκποίηση της σοδειάς.
 • Η περικοπή του επιπέδου της νικοτίνης στα τσιγάρα στην Αμερική θέτει εμπόδια στην καλλιέργεια του καπνού ως προς την εκπλήρωση των ίδιων απαιτήσεων.
 • Οι προτάσεις του Ανδρέα Καλαντζόπουλου από την Philip Morris για την κατάληξη της παραγωγής τσιγάρων από αυτήν και η επιδότησή της του ιδρύματος που ασχολείται με τα υποκατάστατα με ένα δισεκατομμύριο δολάρια εντός των 12 ετών μαζί με τις σχετικές προοπτικές των άλλων πολυεθνικών αποσταθεροποιούν τις πιθανές προβλέψεις για την διεθνή σοδειά.
 • Την διασφάλιση της ευημερίας και του οικογενειακού εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών παράλληλα με το ενδεχόμενο για την εξασφάλιση της ευνοϊκής τροπής των αντίστοιχων καιρικών συνθηκών για τις καλλιέργειες τους.

Έχοντας υπόψη τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου υπογράφηκε από τους συμμετέχοντες κοινή διακήρυξη σύμφωνα με την οποία αξιώνουν:

 • Τον λόγο σε αποφάσεις που τους αφορούν ή τους επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα.
 • Την αναγνώριση του ρόλου που παίζει η καπνοκαλλιέργεια στην εκάστοτε εγχώρια οικονομία.
 • Την διεξαγωγή εκτενούς οικονομικής έρευνας αγοράς πριν από την λήψη μέτρων και αποφάσεων.

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...