Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με τους περιπτερούχους εξάπτουν την λαθρεμπορία των προϊόντων καπνού

Στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και τα Εθνικά δικαστήρια έχουν στραφεί οι περιπτερούχοι εναντίον της πρόσφατης αύξησης του φόρου ειδικής κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας που τέθηκε σε εφαρμογή το 2017 και αφορά τα καπνικά προϊόντα, την κινητή τηλεφωνία και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Κύρια επιχειρήματα των περιπτερούχων αποτελούν η άνθιση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων που φέρεται να οφείλεται στον παραπάνω παράγοντα και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της είσπραξης μικρών ποσοστών τα οποία οδηγούν στην χρεωκοπία ή την πτώχευση της επιχείρησής τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Μικρών Λίαν-εμπόρων Αττικής (ΣΥΝ.ΠΕ.ΚΑ. και Σ.ΠΕ.ΚΑ.ΜΙ.Λ.Α.) Γιώργος Δούκας εξηγεί πως «Μετά και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνό-βιομηχανικά προϊόντα ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εκ νέου συρρίκνωση της προμήθειάς του από τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό παρά την αύξηση της λιανικής τιμής».

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου της Αττικής που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 20/3 «αποφάσισε την άσκηση των ενδεδειγμένων ενδίκων βοηθημάτων και προσφυγών στα εθνικά και ευρωπαϊκά δίκαιο-δοτικά όργανα καθώς και την καταγγελία των παραπάνω πρακτικών στις εθνικές εισαγγελικές αρχές με στόχο τον εξονυχιστικό τους έλεγχο» και πρόσθεσε ότι «Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να καταλήξουν παρά στην πλήρη ανόρθωσης της ζημίας των επαγγελματιών από της εγκληματικές αυτές πρακτικές».

Ταυτόχρονα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει αύξηση κατά 5% του μεριδίου της αγοράς των καπνικών που εκμεταλλεύονται και ελέγχουν παράνομα λαθρέμποροι απειλώντας την να φτάσει στο 30% από έκρυθμο καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο στέρησε περσινά έσοδα του δημοσίου που ανέρχονται σε 637 εκατομμύρια € ενώ πρόκειται να καταχραστεί και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων όπως τόνισε ο κ. Δούκας.

Ο Δήμαρχος Ψυχικού-Φιλοθέης στηρίζει την σχετική νομική κίνηση δηλώνοντας συμπαράσταση ενώ πολλοί περιπτερούχοι καθόρισαν τα τσιγάρα, τις κάρτες και τον τύπο ως τα λιγότερο επικερδή προϊόντα μεταξύ αυτών τα οποία εμπορεύονται την στιγμή που ο αριθμός των περιπτέρων τα οποία κλείνουν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά από το 2012.

main_doukas_2015-03-01_periptera___19_
Ο εκπρόσωπος των περιπτερούχων Γεώργιος Δούκας

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...