Αντικατάσταση αντικαπνιστικού νόμου ζητά ο αρμόδιος από περιφερειάρχης Καβάλας

Μολονότι το κάπνισμα στην χώρα μας επιτρέπεται στα καζίνο, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και Λόττο και τους χώρους διασκέδασης και κοινωνικής συνεστίασης στην μισή τους έκταση με την καταβολή ενός φόρου 200 € ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασης τον χρόνο από τον ενδιαφερόμενο καταστηματάρχη που θα επιθυμεί να παράσχει το ανάλογο προνόμιο στους πελάτες του οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι ενήμεροι του δικαιώματος με τις αρμόδιες αρχές που επιβλέπουν την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου ώστε να γνωρίζουν από παράβαση το κάπνισμα στους χώρους αυτούς για το οποίο η παραπάνω οριοθέτηση εκχωρήθηκε τον Μάρτιο του 2014 με νόμο που ψήφισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μέσα στις συνθήκες αυτές και με την επιβολή μεγάλων προστίμων σε καταστηματάρχες αφενός και αφετέρου δε στο κοινό για μια ανέμελη και δίχως βάρος πράξη της καθημερινότητας για την οποία η διάκριση μεταξύ των δύο της ευθύνης είναι ασαφής και απροσδιόριστη ο Περιφερειάρχης Υγείας της Καβάλας πρότεινε την αντικατάσταση του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου από ήπιες και συγκαταβατικές διατάξεις οι οποίες να μπορούν να συμβιβάσουν ανάλογα το κάθε συμφέρον παρόμοια με το παράδειγμα της Κύπρου στις 24 Φεβρουαρίου 2017 όταν τέθηκε στην Μεγαλόνησο σε εφαρμογή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του οποίου η ψήφιση εκκρεμούσε από πέρυσι τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι νομίατρος που ηγείται της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας της Επαρχίας Καβάλας και η υπηρεσία του επέβαλε και εισέπραξε πολυάριθμα πρόστιμα με αφορμή το κάπνισμα συμπεριλαμβάνοντας τους ελέγχους και τις εφόδους που διενήργησε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε στην ουσία το αίτημα του στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Αφορμή υπήρξαν ραδιοφωνικές δηλώσεις στο Ράδιο Πρωινή για την καταπολέμηση στην επαρχία της Καβάλας των κουνουπιών που έρχονται την άνοιξη κατά τις οποίες ο Διευθυντής ερωτήθηκε και για τις συνθήκες τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου στην περιοχή. Δήλωσε ότι η τήρηση του απαγορευτικού νόμου του καπνίσματος έγκειται στην επιβολή των προστίμων που εισπράχτηκαν που υπήρξαν συχνότερα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων των κέντρων διασκέδασης και κοινής συνεστίασης παρά στα άτομα τα οποία κάπνιζαν και που κυμαίνονταν στην Καβάλα από τα 600 μέχρι τα 1.600 € ενώ έγιναν μάταιες απόπειρες ελέγχων στις οποίες κυριαρχούσε το κάπνισμα εκ των προτέρων. «Στα μαγαζιά παίζουμε τους κλέφτες κι αστυνόμους» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

download
Χρήστος Παπαδόπουλος

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...