Το τσιγάρο στη Μεγάλη Βρετανία

Όλοι όσοι καπνίζουμε έχουμε δει, ακούσει και βιώσει μέχρι στιγμής το κύμα της πρόσφατης αντικαπνιστικής εκστρατείας που εύκολα μας καταβάλει τις προτιμήσεις περιορίζοντας την ελευθερία των κινήσεων σχετικά με την έκφραση και τις δραστηριότητές μας, τόσο εμάς όσο τους παραγωγούς, παρασκευαστές αλλά και πωλητές του σχετικού προϊόντος που οι Έλληνες συνηθίζουμε να καταναλώνουμε που επίσης αμφιλεγόμενα βρίσκονται υπό σχετική πίεση και τελούν υπό αυξανόμενους περιορισμούς.

Και ποιος όμως από εμάς δεν αντιλήφθηκε ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία έκανε την εμφάνισή της σαν τυπολογικά καταθλιπτικό κίνημα από την Μεγάλη Βρετανία; Η αλήθεια δεν απέχει πολύ αφού η απαγόρευση του καπνού σε κλειστούς χώρους αποτελεί την πρωτοποριακή εξέλιξη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και κατά δεύτερο λόγο του Ηνωμένου Βασιλείου όπου διαδόθηκε δια μέσω της Σκωτίας όπου επικράτησαν παρόμοια έντονες αυτονομιστικές σαν διοικητικές τάσεις.

Αληθεύει επίσης ότι όταν έγινε πραγματικότητα στην Ιρλανδία το 2004 υπήρχαν λίγα περιθώρια για αντιδράσεις, διαφωνίες ή διαμαρτυρίες από το κοινό άλλων χωρών διότι η επικαιρότητα από την χώρα δεν διαδιδόταν στον υπόλοιπο κόσμο τότε σύγχρονα με την ίδια εξέλιξη όσο σήμερα καθώς συνήθως δεν παρουσίασε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και τα θέματα που είχε ατονούσαν στις προτιμήσεις της ακρόασής του.

Ωστόσο λίγοι από εμάς πιθανώς να γνωρίζουμε ότι το έναυσμα για την απαρχή της εκστρατείας ή και του μοιραίου κινήματος για τις τύχες των ανθρώπων υπήρξε το σχετικό ερώτημα παραδόξως για την παραγωγή βιολογικών τσιγάρων που δεν έβλαπταν την υγεία όσο τα περισσότερα και συνήθη με τις προτάσεις καπνοβιομηχανιών σχετικά με την έναρξη παραγωγής τους που μόλις λόγω των συμβάντων κατέστη πρόσφατη πραγματικότητα με τις μάρκες στην Ελλάδα όπως τα Marlboro Advance Blue, Άσσο Άνευ, Prince Double Filter και Cooper Jack έκαστα των οποίων δεν καίνε βενζόλιο είτε δεν εμπεριέχουν επιπρόσθετα συστατικά την στιγμή που τα καπνά τους έχουν υποστεί την επιπρόσθετη εργαστηριακή επεξεργασία.

Ασχέτως με αν θα μπορούσε να προβλεφθεί οι προτάσεις των μεγάλων καπνοβιομηχανιών την πρώτη δεκαετία του αιώνα για την παραγωγή των βιολογικών τσιγάρων είχαν επικριθεί έντονα ως και απορριφθεί από κρατικούς και υγειονομικούς κύκλους με φορείς της Μεγάλης Βρετανίας με την σωρεία των αντιδράσεων από το Αγγλικό κοινό που διαδήλωνε στην πλειοψηφία των δραστήριων ατόμων της αναδυόμενης αντικαπνιστικής εκστρατείας ότι υπήρξαν τουλάχιστον γελοίες δεδομένης της έκτασης του προβλήματος που παρουσιαζόταν για την υγεία των πολιτών ενώ κατά συνέπεια έκρινε ότι δεν εγκαλούνταν συμβάσεις δια μέσω των παρόμοιων συμβιβασμών σε ο,τι αφορά την δημόσια υγεία ως συσχετισμένη με το κάπνισμα από συνήθεια.

Αν και θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αναδρομικά έκαστο επιχείρημα αντικρούει και αποκρούει το άλλο το εν λόγω κίνημα στάθηκε ικανό με την αποδοκιμασία του να αποτρέψει την παραγωγή των βιολογικών τσιγάρων εκείνο τον καιρό.

Από τότε μετά από την αποτυχία των καπνοβιομηχανιών για να πείσουν τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και την ανάλογη μερίδα των Άγγλων πως η παρασκευή και κυκλοφορία των βιολογικών τσιγάρων είτε επιτακτική ήταν είτε απαραίτητη το κάπνισμα απαγορεύτηκε σταδιακά σε όλους τους κλειστούς χώρους, πρώτα στην Σκωτία και ύστερα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο διαδίδοντας την ίδια νομοθεσία και στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου πλην της Ιρλανδίας όπου είχε ήδη εφαρμοστεί.

Αποτέλεσε επίσης γεγονός ότι οι πολιτικοί στο διάβα τους δεν στάθηκαν για να σκεφτούν την διασκέδαση του κοινού και τις ελευθερίες που αυτή απαιτεί και συμπεριέλαβαν τους ίδιους χώρους διασκέδασης στην απαγόρευση που εισηγούντο και διαπραγματεύονταν. Ειδικά όμως στην χώρα μας και σε μερικές άλλες κάτι τέτοιο δεν υφίσταται εφόσον στην Ελλάδα με την καταβολή ενός επιπλέον φόρου 200 € ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασης για τον σκοπό αυτό από τους ιδιοκτήτες τα κέντρα διασκέδασης και κατανάλωσης καφέ, τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών (ΠΡΟΠΟ, Λόττο κλπ.) και καζίνο επιτρέπουν το κάπνισμα στις εγκαταστάσεις τους από τον Μάρτιο του 2014, παράδειγμα του οποίου συζητείται ακόμη η μίμηση από την κοντινή μας Κύπρο.

Το κάπνισμα επιτρέπεται στην Ρουμανία στα περισσότερα κέντρα διασκέδασης και κατανάλωσης καφέ μετά από την επιτυχή έκβαση της ανάλογης έφεσης ομάδας γερουσιαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενώ στην Τσεχία επιτρέπεται πλέον σε εστιατόρια μετά από καταψήφιση του σχετικού απαγορευτικού νομοσχεδίου από την Τσέχικη βουλή για να αναφερθούμε σε παραδείγματα των κοντινών μας χωρών.

PubsNeedSmokers450

Η αντίδραση του Αγγλικού κοινού και ειδικά των καπνιστών στην καταπίεσή τους υπήρξε έντονη, κατάπληκτη και συστηματική αλλά δεν έλαβε μεγάλη έκταση χωρίς να κατοχυρώνει ουσιαστικά ή πειστικά επιχειρήματα. Η μεγαλύτερη ένωση εκπροσώπησης για προνόμια και τα δικαιώματα των καπνιστών στην Αγγλία η οποία λέγεται FOREST από τα αρχικά στην φράση Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco (Οργανισμός Ελευθερίας για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του Καπνίσματος) διενεργεί διαδικτυακές εγγραφές και αποτρεπτικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας και διοργανώνει συναντήσεις, δεξιώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις κατοχυρώνοντας την φωνή της με την εκπροσώπηση ατόμων ως καπνιστών στην πολιτική ζωή της χώρας. Διοργανώνει κυρίως δε δύο ετήσιες εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι και μερικές άλλες πιο σποραδικά.

unnamed

Η πρώτη εξ αυτών λέγεται Smoke on the Water (Καπνίζοντας επάνω στο Νερό) και αποτελεί ανοικτή δεξίωση για το κοινό που πραγματοποιείται στον Τάμεση εν πλω κάθε Ιούνιο. Το πλοίο The Elizabethan αναχωρεί με τους συμμετέχοντες από το κοινοβούλιο και καταλήγει στην αποβάθρα των ουρανοξυστών του Λονδίνου (Canary Wharf) όπου σερβίρονται ποτά στο κατάστρωμα και οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να καπνίσουν ελεύθερα κατά βούληση.

A5_TFD16_singlepage3

Η δεύτερη λέγεται The Freedom Dinner (Το Δείπνο Ελευθερίας) και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι σε ακριβά και πολυτελή κέντρα αναψυχής και εκδηλώσεων με την συμμετοχή ως των προσκεκλημένων ομιλητών στελεχών και συνεργατών της ένωσης και άλλων διακεκριμένων ατόμων σαν φημισμένων οικονομικών και καλλιτεχνικών παραγόντων έχοντας την ανάλογη πολιτική επιρροή και ακόμα των στρατιωτικών. Το εισιτήριο που κόβεται σε αυτήν φτάνει τις εκατό λίρες ανά το άτομο αλλά η συμμετοχή στην δεξίωση που περιγράφεται παραπάνω είναι εντελώς δωρεάν.

FOREST_SOTW-A5_portraitweb

Κάποιο σχετιζόμενο πρόβλημα που υπάρχει στην Αγγλία που μαστίζει κυρίως οικονομικούς λόγους είναι η τιμή της πώλησης των τσιγάρων στην αγορά που ενδεικτικά είναι τόσο υψηλή ώστε παρά-γράφει οιονδήποτε συσχετισμό με την πραγματική τους αξία: Το φθηνότερο πακέτο κοστίζει 5,89 £ ή για λόγους ευκολίας 6 £ αλλά αυτά είναι ελάχιστα στον αριθμό με τα άλλα να κοστίζουν λίγο παραπάνω ή τα υπόλοιπα να κυμαίνονται στις 7 ή και τις 8 £! Δεδομένου ότι έξι λίρες αντιστοιχούν περίπου σε 8,5 € καθίσταται αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς της πραγματικής τους αξίας με την αντίστοιχη τιμή με την οποία συγκριτικά πωλούνται.

Η τιμές που αναφέρθηκαν ετέθησαν και αυξήθηκαν ωστόσο για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης σαν επιβλαβούς προϊόντος και δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές οικονομικές ανάγκες αλλά προσαρμόστηκαν ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους Άγγλους καπνιστές σχετικά με την φορολογία.

1907452_10152723708039568_4928709852711004266_n

Βέβαια δεν έλειψαν «αισιόδοξες» πρωτοβουλίες και προτάσεις για τους καπνιστές με την σημαντικότερη του ως πρότινος ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας Νάιτζελ Φαράζ έχοντας την σύμφωνη γνώμη μεγάλης μερίδας του κόμματός του ο οποίος υποσχέθηκε και προανήγγειλε προεκλογικά να καθαιρέσει κάθε σχεδόν μέτρο ή νόμο τα οποία ισχύουν λόγω της αντικαπνιστικής εκστρατείας σαν πολιτική την οποία ακολουθεί μέχρι στιγμής το κόμμα ασχέτως των συγκυριών.

Μέγα επιχείρημα υπέρ του παραπάνω αποτέλεσε η κρίση την οποία εμφανίστηκε στον χώρο της διασκέδασης λόγω περισσότερο του απαγορευτικού νόμου του καπνίσματος που είναι αμφότερα υπεύθυνα για μεγάλους αριθμούς λουκέτων στις κυρίως παραδοσιακές Αγγλικές παμπ (μπυραρίες). Ως γνωστόν οι Άγγλοι συνήθως θέλουν να διατηρούν την παράδοσή τους ανέπαφη από τον χρόνο και τα λουκέτα των παμπ ξεσήκωσαν ακμαίο έντονο κύμα διαμαρτυρίας ασχέτως αν συναντήθηκε με την αδιαφορία και αναποφασιστικότητα του κράτους.

0B6J26gifPfiKVGM3a211OHBYQVE

Αν και το μέλλον διαφαίνεται από ασαφές στον ορίζοντα υπάρχει η πρόβλεψη ότι με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ισχύσει ο ίδιος βαθμός τυραννικής επίβλεψης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ήδη λόγω αυτού φημολογείται η διατήρηση των τσιγάρων μέντας στην Αγγλική αγορά και το ίδιο μπορεί να ισχύσει κάλλιστα και για τα μισά πακέτα των 10 τσιγάρων.

Ενώ το ποσοστό των καπνιστών της χώρας έχει μειωθεί στο 15% το κάπνισμα συνιστά πανάκριβη συνήθεια την οποία διεκδικεί την επανένταξή της με μη παρεμβατικό τρόπο έχοντας εξαντλήσει κάθε νοητό όριο ή πιθανό ενδεχόμενο περιορισμών.

Savethepub

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...