Αρνητικές αντιδράσεις για τα «νέα» πακέτα τσιγάρων της Ε.Ε. από την Κύπρο

Η Κύπρος είναι μια από τις τελευταίες χώρες που εφαρμόζουν στην σειρά την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί καπνικών προϊόντων στα νέα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην αγορά με τις σχετικές αντιδράσεις των Κυπρίων να υπήρξαν πρωτίστως αρνητικές σαν μη-αποδεχόμενες.

Τα νέα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτουν υποχρεωτικά το 80% της επιφάνειάς τους με τις υγειονομικές προειδοποιήσεις και φέρουν ενδεικτικές φωτογραφίες των κινδύνων που ενέχει το κάπνισμα.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού Sigma Live που ρώτησε για την άποψη των 24 Κυπρίων καπνιστών οι περισσότεροι δεν συμφωνούσαν βρίσκοντας το μέτρο υπερβολικό και μη εποικοδομητικό με το δείγμα να κάλυπτε όλες τις ηλικίες. Πολλοί δήλωσαν μάλιστα ότι σκόπευαν να προμηθευτούν κλασσικές τσιγαροθήκες για τους λόγους καλαισθησίας περισσότερου εξευμενισμού.

Ένας ερωτηθείς δήλωσε ότι «Ο καπνιστής γνωρίζει όλα όσα μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο στην υγεία του. Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτή τη μέθοδο» ενώ επίσης ένας άλλος ότι «Προσωπικά νομίζω πως η ανάγκη των καπνιστών για τσιγάρο δεν θα επηρεαστεί τόσο εύκολα από μια φωτογραφία».

Μια αναγνώστρια μάλιστα του περιοδικού δεν δίστασε να δηλώσει ότι:

«Το κάπνισμα κατά την άποψη μου αρχίζει ως μια παράτολμη και «μυστική» από τους ενήλικες πρακτική κυρίως στην εφηβική ηλικία κατά την οποία οι συνομήλικοι αναγνωρίζουν το άτομο αυτό ως «rebel», «ανυπάκουο» στους κανονισμούς που θέτει η κοινωνία για την ηλικία του με αποτέλεσμα αυτό να του προσδίδει τις περισσότερες φορές (όχι πάντα) «κύρος», δηλαδή να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Όταν η πρακτική του καπνίσματος αρχίζει ως κοινωνικό ζήτημα καθορισμού ταυτότητας τότε καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώ ότι αντιμετωπίζει ένα ζήτημα σύνθετο με τον πιο απλοϊκό και βαρετό τρόπο. Οι εικόνες θα υπάρχουν στα τσιγάρα και η θέαση τους την πρώτη φορά θα κάνει εντύπωση, τη δεύτερη, τρίτη φορά θα είναι αδιάφορες κατά την γνώμη μου.

Οι περισσότεροι καπνιστές και καπνίστριες γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος όπως γνωρίζουμε και τις επιπτώσεις του να μεθάς, τις πιθανές επιπτώσεις του να οδηγείς μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος, τις πιθανές επιπτώσεις να πέσεις από τα σκαλιά με ψηλοτάκουνα. Σίγουρα δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια επικινδυνότητα, όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι στις επιπτώσεις που πρέπει να γίνεται εστίαση αλλά στους λόγους που τα άτομα έχουν ανάγκη να καπνίζουν.

Και πως αυτή/ες οι ανάγκες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους τρόπους, πιο υγιείς, πιο ενδιαφέροντες για το κάθε άτομο».

cyprus-flag

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...