Δημήτρης Κρεμαστινός: «Να απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους»

Την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους πρότεινε και ενθάρρυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσων καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός σε ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την διαβούλευση για την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην ντιρεκτίβα της Ε.Ε. περί προϊόντων καπνού γνωστής και ως TPD (Tobacco Products Directive).

Η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού στην επιτροπή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχει μπει στη ζωή μας από τους Αγγλοσάξονες, με στόχο να σταματήσουν το κάπνισμα. Η καμπάνια που έκαναν είχε τίτλο «The way to stop smoking».

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσον βιάζεται η Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή οδηγία να το εξομοιώσει με το κάπνισμα. Γιατί, εάν το εξομοιώσει με το κάπνισμα, εάν, δηλαδή, στο χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος, απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε τι ωφελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Είναι αναμφισβήτητο ότι για τους νέους το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πύλη εισόδου στο κάπνισμα. Διότι όταν ο νέος, προτού καπνίσει το κανονικό τσιγάρο, πάρει το ηλεκτρονικό και πάρει την πρώτη δόση νικοτίνης, μετά θα θέλει μεγαλύτερη δόση. Η φιλοσοφία, όμως, του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να το αρχίσεις με υψηλή δόση νικοτίνης και να την ελαττώνεις μέχρι να εξαφανιστεί.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο πραγματικά σπουδαίες μελέτες: Η μία στο Λάνσετ (LANCET) και η άλλη στο Κοχρέιν (COCHRANE) που είναι ένα βρετανικό ανεξάρτητο δίκτυο υγείας.

Το Λάνσετ ισχυρίζεται ότι σχετικά με τα αυτοκόλλητα της νικοτίνης, είναι καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συγκριτικά, αυτοί που είχαν αυτοκόλλητα νικοτίνης με μειούμενες δόσεις νικοτίνης, είχαν χειρότερα αποτελέσματα από αυτούς που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το Κοχρέιν λέει κάτι άλλο. Ότι, συγκριτικά με αυτούς που είχαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το πλασέμπο ηλεκτρονικό, δηλαδή αυτό που δεν είχε νικοτίνη, αυτοί που χρησιμοποιούσαν το κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο κάπνισμα. Δηλαδή, περισσότερα άτομα διέκοψαν τελικά το κάπνισμα.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Αγγλία να επιδιώξει το 2016, δεν ξέρω εάν το πέρασαν κιόλας, να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα θεραπευτικά φάρμακα, κάτι που και εγώ το βλέπω ως υπερβολή. Με αυτόν τον τρόπο, θέλω να δείξω που βρίσκεται, σήμερα, το θέμα.

Αντιθέτως το FDA στην Αμερική, που είναι πιο συντηρητικό, δεν προχωρεί και λέει ότι πρέπει να δούμε καλύτερα το θέμα, διότι αδιαμφισβήτητα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχουν και οι απόψεις ότι μπορεί να είναι και καρκινογόνο. Το ίδιο λέμε και για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά η Ε.Ε. δεν είπε να μη χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα, αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί 100% ότι το τσιγάρο είναι καρκινογόνο.

Κατά συνέπεια θα πρότεινα να απαγορεύεται στους νέους να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους διότι είναι ο δρόμος για να πάνε στο τσιγάρο. Για τους υπόλοιπους όμως είναι ένας τρόπος αποδεδειγμένος επιστημονικά να ελαττώσουν το κάπνισμα ή και να το κόψουν. Δηλαδή έχω την άποψη ότι πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση των δύο γραμμών. Δηλαδή να μην είναι κανείς απόλυτος ότι απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους αλλά εκεί που συχνάζουν νέοι κάτω των 18 ετών να μην επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για τους άλλους όπως προείπα είναι ένας τρόπος να κόψουν το κάπνισμα όταν γίνεται συζήτηση να μπει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως θεραπευτικό φάρμακο, κάτι ακραίο φυσικά αλλά δείχνει την τάση που υπάρχει. Γενικώς οι Ευρωπαίοι δεν εφαρμόζουν το «σπεύδε βραδέως», εφαρμόζουν το «σπεύδε ταχέως» ενώ οι Αμερικανοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Υπ’ αυτή την έννοια και με αυτές τις σκέψεις νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο που πρέπει να εισαχθεί η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...